Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник

Неглижирането води до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът
25 май 2020 19:18, Анисия Иванова
141
Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник
Снимка:

Най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник, смята поетът, писател и драматург Стефан Цанев.

„Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука.", обясни той пред БНР.

"Може да се спори много за глаголицата – кой я е създал, защо я е създал. /.../ Но азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи – от Климент и от Наум. Това трябва да се знае – че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви. На това трябваше да се сложи някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник. Това, което сме извършили – най-великото за нашата цяла история, многовековна, е създаването на тази азбука“, коментира поетът.

Това неглижиране ще доведе до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът, който нарича „изпуснат шанс“ това, че не обвързваме националния си празник с културно достижение, а с политическа дата, както се прави навсякъде другаде.

„Това е болезнен въпрос, поне за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко достижение. Няма друг народ на света, който би се похвалил със създаване на една азбука, на която пишат над 300 милиона души по света", убеден е той.

Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. „Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се премахне като национален празник.“

"Изкуството трябва да разкрива на хората, да влияе върху душите им, да ги прави по-добри, по-любвеобвилни. Няма друга цел изкуството според мен“, допълни Цанев. Апатията според него е „гробището на всички добри намерения и на добрите качества на хората“.

„Човекът на изкуството е винаги пред ужасната пропаст, че трябва да слиза надолу. Това чувство, този страх винаги те държи нащрек. Никой не ти гарантира, че можеш да пишеш по-хубави стихове, отколкото си писал. А когато разбереш, че пишеш вече по-лошо, когато пееш по-лошо, по-добре да слезеш сам и да замълчиш", изтъкна Стефан Цанев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 105/106Можете и да се противите, но валяка на времето се приближава неумолимо. Задава се.:))))
100
5
 
5
 
! Отговори
Хайде стига преди 3 години
Цанев май се намира в деведесетте, прилича на динозавър, който бълнува.
99
2
 
5
 
! Отговори
до 105 преди 3 години
Времето на лъжата свършва, а значи и твоето. Цанев не е това, което беше. Превърнал се е в пропагандатор на нещо лъжливо.
98
3
 
2
 
! Отговори
Цанев .. преди 3 години
... е само вестителя, така че тия които го атакуват пак са объркали.Разбирате ли, другарЕ, времето ви свършва. Отивате си и Цанев само ви казва да се готвите психологически да не останете изненадани когато дойде промяната. НЕИЗБЕЖНО Е!:))))))))))
97
3
 
6
 
! Отговори
Време е преди 3 години
Цанев, време е да слезеш сам и да замълчиш. Не носиш изкуство, а политика.
96
11
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
И най умният е малко ***. Самочувствието не трябва да се поддържа от лъжливи твърдения. Руснаците били присвоили азбуката? Един глупав израз изказан от Стефан Цанев. Стефан Цанев се опитва да бъде по-модерен от подскачащите новосаксончета.
95
10
 
8
 
! Отговори
история преди 3 години
После македонците били смешни.А нашите какви са с поредните малоумия.Сега гръцкото унциално писмо ще обявят за българско.Комплексите на един народ дето и досега не знае какъв е,български,славянски или тракийски.Ние се оправихме ама македонците ще оправяме.Впрочем какво лошо има да знаем ,че пишем на гръцко унциално писмо ,англичаните,испанците и французите па- малко велики народи ли са като пишат на латиница защото са били част от римокатолическия свят.А ние сме били от Византийския таксис.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инджев е агент на ДС, сам си го призна. Още ли има някой да му вярва, ако днес пише против Русия, утре ще ги пише против Сащ и така до края на света.
93
7
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Колко национални предатели вярващи в русия и ссср. 24 май поне няма да разделя българите.
92
5
 
9
 
! Отговори
42 преди 3 години
Стефанеее, още от "Български хроники" доказа, че гьон не разбираш от история! Кирилицата е създадена в преславския двор като адаптация на тогавашната гръцка азбука, защото не са искали да ползват глаголица. Все едно сега да пропишат на маймуница, както пишат учениците по чатовете. Vqrvi narode vqzrodeni - горе-долу така. Самата графична система е без значение, важното е създаването на литературен език. И тук вече са велики Кирил и Методий и създадената традиция в тогавашна България!
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Победата на Червената армия е едно много спорно събитие. 1/САЩ през цялото време на ВСВ воюват в Тихия океан с Япония. Чувал ли си за това? Тази война също е ВСВ. Но ви промиваха мозъците, че ВСВ се води само в Европа. Докато САЩ воюват в Тихия океан Държат обърнати към себе си огромни японски войскови поделения, които били готови да нападнат СССР. САЩ и Западна Европа дават стоки, кораби самолети оръжие и храни на СССР и така му помагат да победи. Откриват през 1944та година втория фронт
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се косетеИво Инжев отгледа 5 деца с писания против русияс това се храни човеката и цанев да изкара некой лев за внуците
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** питай еврейските общности в Сибир защо почитат своята Библия отпреди осем хиляди години, която звучи на старобългарски и е написана с бг писменост. Учат децата си да разбират стария ни език и ни разбират и нас в бавен говор.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 90 Що бъркаш нихилистите с руските войни освободили България??? Ти на колко ракия си говедооо???Все едно да не признаеш победата на червената армия, защото Сталин я е управлявал, който е избил много руски народ???
87
9
 
6
 
! Отговори
Програмата ... преди 3 години
.. пред всеки бъдещ български Президент (не пРезидент). Да настоява за:1) промяна на националния празник на страната на 22 септември или 24 май (може и референдум)2) Преименуването на централния софийски храм на български светец, а ако трябва да е някой с неутрално значение и релевантност най-добре Св. Георги Победоносец3) премахване на всички паметници от съветско време от центровете на българските градове и сложени или в специален тематичен парк посветен на Комунизма или върнати в Русия
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
робр о б-Сър странно защо думата роб е цензурирана- европейски ценности милорд
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси на братушките.Само че нихилистите по-късно нарекли се комунисти правят 7 заговора за убийството на Цар Освободител. Шест от заговорите са неуспешни. Седмият е успешен и царят е убит през 1882ра година. И оттогава до днес и особено след 1917 та година управляват Русия и нямат нищо общо с Освобождението на България.
84
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина трябва! Така и ние ще покажем на Русия,че национален празник може да бъде ден,необвързан с техните интереси.А Путин нека си приказва за славянска писменост от македонските земи..
83
3
 
5
 
! Отговори
дедо Динчо преди 3 години
Малко конспирация:във всяко нещо на този свят би могъл да бъде открит политически мотив......С писмеността пък е много лесно това да стане.И така, опираме до политиката,тази нечистоплътна ..***, любимото занимание на този измислен поет.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грамотността по български език е мерило за интелекта.Без такава грамотност, всичко е гротеска. Кво вадис, народе? Без коментар.