Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник

Неглижирането води до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът
25 май 2020 19:18, Анисия Иванова
141
Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник
Снимка:

Най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник, смята поетът, писател и драматург Стефан Цанев.

„Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука.", обясни той пред БНР.

"Може да се спори много за глаголицата – кой я е създал, защо я е създал. /.../ Но азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи – от Климент и от Наум. Това трябва да се знае – че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви. На това трябваше да се сложи някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник. Това, което сме извършили – най-великото за нашата цяла история, многовековна, е създаването на тази азбука“, коментира поетът.

Това неглижиране ще доведе до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът, който нарича „изпуснат шанс“ това, че не обвързваме националния си празник с културно достижение, а с политическа дата, както се прави навсякъде другаде.

„Това е болезнен въпрос, поне за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко достижение. Няма друг народ на света, който би се похвалил със създаване на една азбука, на която пишат над 300 милиона души по света", убеден е той.

Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. „Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се премахне като национален празник.“

"Изкуството трябва да разкрива на хората, да влияе върху душите им, да ги прави по-добри, по-любвеобвилни. Няма друга цел изкуството според мен“, допълни Цанев. Апатията според него е „гробището на всички добри намерения и на добрите качества на хората“.

„Човекът на изкуството е винаги пред ужасната пропаст, че трябва да слиза надолу. Това чувство, този страх винаги те държи нащрек. Никой не ти гарантира, че можеш да пишеш по-хубави стихове, отколкото си писал. А когато разбереш, че пишеш вече по-лошо, когато пееш по-лошо, по-добре да слезеш сам и да замълчиш", изтъкна Стефан Цанев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
15
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Бих предложил да врътнем едно национално допитване, а може и Референдум относно премахването на кирилицата.В кои Държави се пише на кирилица. Ние не желаем кирилица, а шльковица ...
60
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"рушитата са неблагодарна пасмина..."-- а българите са много благодарнапасмина, нали така? Я върви на майната си, че такива грамотницикато теб ми идват в повече.
59
21
 
1
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Искам латиницата от 2021 година да стане ... ОФИЦИАЛНА в България ..!Искам в България да има и два-три официални езика, например турски, гръцки и английски.Хора, спрете с този български език.Нека да бъдем и космополити ..!Всички официално Договори които се подписват от България са и на английски.Кой и къде говори на български език, освен ... на пазара?
58
7
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ами нали тряаше да си оставим повод да целуваме руски Г-*ове всеки 3 март...
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Кои сте "вие"? Ти лично можеш да говориш от свое име. Аз бих подкрепил инициатива за промяна на националния празник на 22 септември или 24 май. Според мен и двете дати отразяват истински БЪЛГАРСКИ постижения.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефан Цанев-Враг на народаРепресирани всякакви и псевдоврагове на народа има дажеСтефан Цанев обаче си личи че е живял в непрекъснат страх и е човек без абсолютно никакво самочувствие поне до 10.11.1989Само дето този Велик Писател е малко като заслужилите борци против фашизма и капитализма та по скоро е Дисидент отколкото Истински ПисателНе му трябваха приятели като индиеца Костов учил марксизъм в Украинската ССР или отявлената Живковистка фамилия обвързана и с ЩАЗИ на Петър Стоянов....
55
18
 
2
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Аз съм против кирилицата.Кирилицата само само осакатява младите хора в България.Кирилицата трябва да бъде изместена с латиница.Да сте виждали млад човек да пише на кирилица, освен ако не е държавен чиновник?Моля без Национални празници, нека да почиваме, например през лятото ...
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефане, кой те помоли да поемеш тази инициатива? Ние не искаме.
53
5
 
15
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 53"Стефчо е ясен ... "Стефчо е ясен, че по този въпрос е с много нива над българските политици, които не успяват все още да намерят точните изразни средства, че да се съхрани България възможно най-добре и с най-важните й черти.Един от истинските български интелектуалци и изключително прозорлив.
52
8
 
3
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Ако погледнем на кирилицата и като на продукт,ще видим,че е създаден от 50% българи(предполагаемо) византийски граждани,на базата на старобългарския език,за разпространение на определен "пазар" наречен условно "славянски".
51
4
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 51Когато хората са наричали азбуката така никой не си е мислел, че с тези неща ще се правят диви спекулации до степен в която името да е "заблуждаващо", особено от такива народи, които трябва да са благодарни, че им е дадена писменост чрез нея. За съжаление рушитата са неблагодарна пасмина и сега има такъв случай, но то е главно за тях и за неграмотните. Всички останали са наясно.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефчо е ясен, поклонниците му пък били чували и за глаголицата. Смях.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука някои все още пишат на балдуиница...
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив -- наименованието е заблуждаващо, уважението можеда се изразява по други начини,но ако не е създател на тазиазбука не е редно да бъде наричанана негово име още повече, че ставадума за събития отпреди близо 12 века.
47
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият подлец в българската култура.Лицемер,фарисей,лъжец,негодник и предател.Жалко ,че такъв човек иска да води.
46
3
 
4
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Туй и то толкуз историк!
45
5
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Най-истински български празник е 24 май, но този с византийските номера точно сега ли трябваше да разбуни духовете?!
44
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
А латиницата защо се нарича латиница, след като не е създадена от Латин Латинчев?!
43
3
 
4
 
! Отговори
GG преди 3 години
Много правилно !!! С двете ръце за
42
2
 
5
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Анонимен 43В знак на уважение е наречена така, не е трудно да се разбере и няма нищо необичайно. Важното е да се знае, че Кирилицата е изцяло българска азбука. Това е важното, а не как се казва.