Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник

Неглижирането води до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът
25 май 2020 19:18, Анисия Иванова
141
Стефан Цанев: Не е късно, 24 май трябва да стане национален празник
Снимка:

Най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник, смята поетът, писател и драматург Стефан Цанев.

„Още когато влизахме в Европейския съюз трябваше да афишираме, че езикът, с който влизаме, азбуката, с която влизаме, не е кирилица, а българска азбука.", обясни той пред БНР.

"Може да се спори много за глаголицата – кой я е създал, защо я е създал. /.../ Но азбуката, на която ние пишем днес, е създадена в България от българи – от Климент и от Наум. Това трябва да се знае – че е българска азбука, защото вече македонците я обявиха за македонска, руснаците премълчават, че е българска, присвояват, че е тяхна. Масово светът, като ни види азбуката, казва: а, вие пишете с руски букви. На това трябваше да се сложи някакъв край и най-легалното, най-хубавото щеше да бъде, ако 24 май беше обявен за национален празник. Това, което сме извършили – най-великото за нашата цяла история, многовековна, е създаването на тази азбука“, коментира поетът.

Това неглижиране ще доведе до катастрофа за националното ни самочувствие, смята поетът, който нарича „изпуснат шанс“ това, че не обвързваме националния си празник с културно достижение, а с политическа дата, както се прави навсякъде другаде.

„Това е болезнен въпрос, поне за мен, който с тези буквички ляга и става. Това е рядко достижение. Няма друг народ на света, който би се похвалил със създаване на една азбука, на която пишат над 300 милиона души по света", убеден е той.

Цанев е оптимист, че не е късно това да се направи. „Този спор върви още от 1990 година, когато 9 септември трябваше да се премахне като национален празник.“

"Изкуството трябва да разкрива на хората, да влияе върху душите им, да ги прави по-добри, по-любвеобвилни. Няма друга цел изкуството според мен“, допълни Цанев. Апатията според него е „гробището на всички добри намерения и на добрите качества на хората“.

„Човекът на изкуството е винаги пред ужасната пропаст, че трябва да слиза надолу. Това чувство, този страх винаги те държи нащрек. Никой не ти гарантира, че можеш да пишеш по-хубави стихове, отколкото си писал. А когато разбереш, че пишеш вече по-лошо, когато пееш по-лошо, по-добре да слезеш сам и да замълчиш", изтъкна Стефан Цанев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Това се нарича "избор" и няма общо с това как мислиш за родината си. Можеш да си на хиляди километра от България и пак да си родолюбец и да допринасяш за добруването й, а той си е в България дори.
40
1
 
16
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Тя работата по-скоро върви към обявяване на Банго Васил за национален празник...На бъдещото мнозинство ни просвета му трябва,ни култура.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера какво искаоще като празник този човек --в момента е национален празник и не се работи.Ехо-о-о, събуди сеи виж календара. Колкото до кирилицататой е прав, въпросът е защо се наричакирилица, ако не е създадена от Кирил.
38
0
 
4
 
! Отговори
Стоичков преди 3 години
до 38 Странджата Чак на стринка ти го слагам!Ще ми дадат иначе червен картон, ако спомена тази която те е раждала!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде сме влизали никой не ни е питал ЕС ни асимилира срещу малко субсидии. Азбуката на кой е написана е в Солун, написване и разпространение са две различни неща.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 33 Папагалин, ако нямаше 3-ти март каква независимост те гони ? То бива да си прооосто говедооо!
35
5
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Всеки друг ден е по подходящ от датата 3-ти март... - дори Трифон зарезан...
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност Цанев е най-големия безродник.Прати всичките си деца навън.Голям "родолюбец".
33
1
 
0
 
! Отговори
Кви ги ръси преди 3 години
Нямало друг народ... Деванагари четат 1 милиард души, не не са го направили предмет на гордост.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че няма нацийка.
31
0
 
3
 
! Отговори
желю преди 3 години
Поне нямаше да има поредни опити да ни асимилират. Късно е.
30
1
 
0
 
! Отговори
Избора е между .. преди 3 години
До Анонимен 30... дечко, не всичко се върти около троленето ви.Независимост в смисъл на обявяването на България като единна самостоятелна държава с обособена територия, устройство и т.н. Обявяванеот на независимостта ни е особено скъпа, защото е имало и чувствителна съпротива срещу този акт. Познайте от кой? :))))))
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до розаТой този поялник Стефан Цанев не иска да се заменя 3-ти март с 24-ти май, а да има след 3-ти март втори национален празник.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е най-правилното решение
27
4
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Тоз да ходи да си сипе поредното питие и да не ни разлайва с глупостите си!
26
4
 
1
 
! Отговори
Боже Боже преди 3 години
И ти си руски,като всички публични така наречени личности в задунайския публичен слайнянски дом.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 28 Ти откъде падаш? От Марс ли, че да си толкова наивен, за да си помислиш, че някога България може да бъде независима? Евахтиии наивника! Муахахааа...
24
1
 
1
 
! Отговори
наум преди 3 години
Като смяната на имена и улици ще стане. А 03.03 е и рожден ден на президента Желев.
23
2
 
9
 
! Отговори
Избора е между .. преди 3 години
... 22 септември и 24 май.Съгалсен съм, че 24 май е подходящ за затвърждаването на културните ни устои, а 22 септември като чисто български политически акт за обявяването на Независиомостта.Един ден това ще стане. Когато достатъчно хора преосмислят националната си същност, но Стефан Цанев е абсолютно прав!
22
1
 
4
 
! Отговори
абв преди 3 години
А на този, който твърди, че Кирил и Методий са написали азбуката, на която пишем : Глаголица от кирилица различавате ли?