Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева

При тези от 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%
162
Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Заемите за граждани за суми между 250 хил. и 500 хил. лв. нарастват за година с рекордните 24%, показват данните на БНБ, цитирани от "Труд".

Още по темата

В края на март тези кредити са 3617 на брой, което е с 699 повече от същия месец на миналата година. Само през първото тримесечие, когато в средата на март беше въведено извънредно положение, увеличението на тези заеми е с 3,2%.

Заемите за суми между четвърт и половин милион лева обикновено са за покупка на големи и луксозни жилища, или за инвестиция в бизнеса от хора, които работят като физически лица - адвокати, лекари, нотариуси и т. н. Броят на тези кредити не е голям, но общата сума, отпусната от банките чрез тях, е над 1,17 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата за суми между 100 хил. и 250 хил. лв. За година броят на тези кредити нараства с 22,5%, а само през първото тримесечие те се увеличават с 4,2% до близо 34 хил. Тези заеми също най-често са за покупка на апартаменти, макар и не толкова луксозни като тези до половин милион. Оказва се, че покупката на жилища е основният двигател на кредитирането за граждани.

При заемите за домакинствата за суми между 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%, а тези между 10 хил. и 50 хил. лв. се увеличават с около 10%. При кредитите за граждани до 10 хил. лв. обаче има спад както в рамките на година, така и през последното тримесечие. За година броят на тези заеми намалява с 104 хил. Явно хората с по-малки финансови възможности ограничават взимането на кредити, тъй като знаят, че трудно ще ги връщат. Намаляват и заемите за граждани за над 1 млн. лв. - с 35% за година до 142 броя.

Фирмените кредити за над 1 млн. лв. обаче за година нарастват със 78 до 5158 брой. С тези 78 заема са отпуснати близо 1,7 млрд. лв., които формират почти целия годишен ръст на фирменото кредитиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
4
 
! Отговори
жмел преди 3 години
Криза е в ИТ, но не мислете за бранша. Масово хората едва свързват двата края с до 1000 лв. заплати, има много безработни. Аз подпомагам родители, болни роднини, че вече с 1 лев нищо не може да си купиш, а отглеждам и жена с 2 деца. Пълно е с *** в обществото, като депутати, чиновници, нотариуси, адвокати, брокери, бандюги и матови хора, които или не им се работи или се издържат от кражби и далавери. Ей това е проблема. Нормален човек няма да вземе заем за да плаща по 4-6к/мес. за 1м2 факт.
151
2
 
2
 
! Отговори
жмел преди 3 години
Да си програмист не е лесно и често се налага да учиш в свободното си време. Цената е висока - много хора се сдухват и са без семейства и приятели. Ако хипотетично взимах така блянуваните от банки и брокери 5-цифрена заплата щях да очаквам пентхауз в нормален квартал, закупен със собствени средства. Балона се надува от години и вече е на ръба на спукването. В момента работя дистанционно и предпочитам да купя среден апартамент до 100'000 лв. в провинцията, вместо да остана в София. Отрезвете се!
150
2
 
1
 
! Отговори
жмел преди 3 години
Да ви светна: има неофициална статистика на ИТ заплатите в hardware.bg по-близкa до реалността: много хора взимат 2-3к (median 2500). Голяма рядкост са заплати в диапазона 3-5,5-7к, 5-цифрени са мираж.. Аз самия с голям зор стигнах 6.5 като ИТ Архитект с добавка за стаж 20г., но не издържах на натоварването и напуснах за по-малка заплата. През голяма част от времето съм получавал около 2-3к и немога да си позволя 1/2 мил.лв. за 3-стаен коптор в Луксозенец, а не бих живял в Манастирските ливади..
149
2
 
2
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Анонимен 148Всички на това се надяват, но по спомени цените за 10-тина години отново се качиха, та даже минаха тези от 2008. София е голям магнит - няма да спре балона на имотите скоро там за съжаление. Това което ще се получи в близко бъдеще ще е по-голямото задълбочаване на проблема 'богат на имоти - беден на пари' - хората в София ще имат имоти, които няма да могат да обслужват - плащат сметки, данъци и т.н., но чиито цени ще са високи заради голямото търсене от хора от провинцията.
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149 И никой няма да ги връща тия пари. И ЕС зелките си го знаят. Това е като наградата за съучастието им към корона-шашмата на века.
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eто къде отиват парите от ЕС корона фондовете докарани с яростните мерки на комунистите ни. А обикновените хора и бизнесите на ненашите хора, да пият една студена вода и да фалират или умират. Та да не мътят водата на нашите хора които ще си подсигурят монополните цени.
146
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адвокати, лекари, нотариуси като физически лица си вземат луксозни жилища сега за малко над милиард лева. Странно, пропуснати са разни копърки като ЧСИ, както и да е. Набутали са се, ако информацията по-горе е вярна. Само след няколко години цените на всичките лукс и нелукс катакомби ще паднат около 2-3 пъти, както се случи след последния колапс от 2007/8 г.
145
3
 
1
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
До Анонимен 145Защо? Повече детайли, ако може, моля? Да нямаш левчета в банката и да те притесних?
144
2
 
3
 
! Отговори
Не се плашете преди 3 години
Ще вкараме в схемата някой цветен да заложи баба си и ще вземе един милион кредит.Стари схеми и се повтарят пак.След краха на някой управляващи така става.
143
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До le6tanМай не знаеш какво говориш.
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бум на заеми да 50 000 лв. Защо нали сидехме добре, хвалеха ни пък народа взима заеми. Управниците ни има от къде да взимат - проектче, пътче, магистралка, детска площадка и пр. Народа взема заемчета за да си посрещне некакви нужди.
141
2
 
7
 
! Отговори
Барни Ръбала преди 3 години
Къде е ритона, бре?
140
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатият българин продължава с покупките и заемите. Кво му пука за огромната сума, знае, че ще я изплати с високи доходи. Фактът, че вече се взимат такива огромни заеми, означава че българинът значително е подобрил финансовото си състояние. Автопарка също го доказва.
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До le6tanХич не сме забравили. Само за два-три дена над милиард от спестяванията станаха в евро. И затова сключиха споразумение с европейската банка за размяна левове за евро при сегашния курс. Кредитите по половин-един милион са за малки фирми. А много от тях (адвокати, лекари и др) ги имат парите, но не и документ за произход. Кредита им трябва само като документ за произход на парите.
138
2
 
7
 
! Отговори
недоумяваща преди 3 години
Моля да ми обясните разликата между заем и кредит. Благодаря предварително.
137
3
 
5
 
! Отговори
le6tan преди 3 години
Май всички забравиха, че Боко откачи курса евро/лев - или поне се канеше. Ако това е станало, интересно как ще се отрази на левчетата ви?
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данните са до края на март.Стари са.
135
4
 
8
 
! Отговори
seira преди 3 години
ПРИ КРЕДИТИТЕ ЗА ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ СЪЩЕСТВУВА ПРЕСТЪПНА СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА!!!НАРОДЕ!!!!!
134
2
 
9
 
! Отговори
fact преди 3 години
скоро банките ше гърмът!Щот тез, наште хора, зели заемите по 500 хилки ИЗОБЩИ немат намерение да ги върнат................
133
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен това, което се случва в момента, е именно дефлация (намалено търсене, изчакване от потребителите, отлагане на разходи поради очаквани по-ниски ценови нива и следователно няма как да се покачват цените)...------***, не ти говоря за недвижими имоти.*** в бакалията и виж какво става, де биле.