Културата се завръща на сцената, отварят театри, танцови зали, опери

Театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си
Обновена: 26 май 2020 13:16 | 26 май 2020 13:16, Камелия Цветанова
34
Културата се завръща на сцената, отварят театри, танцови зали, опери
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и Съюзът на артистите с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов, съобщи БНР.

Още по темата

В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а в театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си.

Заради забраната да отворят, вчера занимаващите се с танци, творчество и музика излязоха на мирен протест под наслов „Да отворим залите“ пред Министерския съвет.

Освен за възобновяване на дейността им, те настояваха и за финансова помощ от държавата както за изминалия период на забраната, така и за бъдещи периоди, в които секторът може да пострада отново.

Основните им искания бяха да се разреши работата в зали и помещения на закрито, в които се провеждат занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство от юридически и физически лица.

Според протестиращите сега е налице парадоксът на закрито да може да се практикува спорт, но не и култура.

Сред другите техни искания е спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, като например безвъзмездна помощ с покриване на 100% от разходите за месечните наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи с документи. От бранша настояват мярката 60 на 40 да се запази до края на годината за тези, които могат да се възползват от нея.

Освен това те искат да има безвъзмездно финансиране на физически лица в размер на една минимална работна заплата на месец за периода, в който човекът е нямал право да упражнява професията си и не е получавал странични доходи, надвишаващи 30% от минималното възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
a преди 3 години
Безплатните пари свършиха и е време да се преструвате, че вирус няма :)Новият риск може да е по-голем, но заплатите остават същите. Бизнесите "усвоиха" помощите, но забравиха да обновят работните пространства, за да гарантират повече сигурност...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с новата глупост на Стефан Цанев(Въздухарка на Цанев) пълна с човеконенавистта на един предател и доносник на ДС.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг"Кое читалище има зала 100 кв.м за да отговори на тези изисквания. А във фитнеса на 4м ли са един от друг?! Какви са тези идиотщини не мога да разбера.
10
3
 
10
 
! Отговори
Ей малоумници отГЕРБ преди 3 години
Отваряйте училищата, че полудяхме!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за култура пълзи на колене пред герберската диктатура и се прекланя пред жалкия диктатор Боко Тиквата?
8
1
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Искат 100% държавата да им покрие заплатите за периода, когато не са работили? Това значи, тези които са работили, да платят заплатите и на неработещите! Ами то не е луд този, който изяжда баницата, а е луд този, който му я дава, т.е. правителството (ако пак клекне)!
7
6
 
7
 
! Отговори
Ултрас Левски 2 преди 3 години
Футболното първенство в България без това вече е купено и предрешено в полза на Мутрата от Разград. Поне да се изкефим да ги бием пред публика тия. Единствено за Националната купа ще бъде интересно. Там ще е най добре да пуснат зрители. Ако трябва 50 процента от капацитета на стадионите. И всички с маски. Но да пускат! Значи в градски транспорт. В междуградски транспорт. В МОЛ-овете. На плажа. Може да се бутаме един до друг. Обаче на стадион , на открито - НЕ може ?!?! .........
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое? Халтурата отвори. Царят е гол!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен си ми беше убаво в извънредно положение да сме.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анти маскаджия преди 3 години
Паникьори, отменяйте забраните!
3
5
 
8
 
! Отговори
Ултрас Левски преди 3 години
А Стадионите наистина - КОГА?!?! Значи МОЛ-ове , кина , театри , магазини , заведения , механи НЕ са опасни ... Обаче стадионите са опасни ?!?! Така ли? И без това НЕ ходят много хора по тях. Освен това стадионите са на ОТКРИТО !!! Ако трябва да пускат ограничен брой билети и оттам - зрители ... Но да пускат !!! Спорт БЕЗ зрители е много зле ! Примерно - следващата седмица трябва да играем с хората на Гелосаната мутра... Да пуснат едно 10 000 билета ..... И да има буферни зони !!!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стадионите кога? Или те са опасни, а залите - не?!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А частните детски забавачки кога?