Румен Христов: Мярката 60/40 има нужда от подобрение

"Правителството се справи много добре със здравните мерки"
Обновена: 26 май 2020 22:32 | 26 май 2020 22:31, Веселина Йорданова
11

Светът продължава да отваря икономиката си на фона на борбата с пандемията от Ковид-19. За България се прогнозира свиване на икономиката със 7,2%.

"По отношение на здравните мерки правителството се справи много добре. Факт е, че сме на едно от последните места по заболеваемост и смъртност. В сравнение с това, което се случва в другите държави, резултатът е много добре. Що се отнася до икономическите мерки, разбира се, там очакванията бяха по-големи, но то винаги е така, когато държавата реши да помага. По отношение на мярката 60/40 има какво още да се направи, защото процентът, който е усвоен, е твърде малък. Това означава, че има неща, които възпрепятстват бизнеса, който беше затворен", каза лидерът на СДС Румен Христов в "Денят ON AIR".

И отбеляза, че около 2% от мярката са усвоени, което показва, че има нужда от усъвършенстване.

"Аз съм съгласен, че когато се раздава, няма значение дали сме физически лица или за фирми, да се гледа какъв е техният принос. Имаше сфери, които бяха затворени и много от собствениците не можеха да си позволят да плащат тези 40% и да се възползват от тази мярка. Трябва да се помисли на кои критерии трябва да се отговаря", допълни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Лидерът на СДС смята, че единната ставка е добър вариант за България.

"Ако нашият бюджет може да си позволи да се лиши от част от постъпленията от ДДС - нека мислим за намаляване на единната ставка от 20 до 19%, но не е толкова лесно. Да, ще има ефект, ако се намали за всички сектори. Но най-недисциплинираното в случая е, че и други сектори и отрасли започват да питат защо и при тях не е намалено ДДС-то. Изчисленията показват, че между 160-170 млн. лв. ще бъде загубата за бюджета", подчерта Христов.

По думите му щеше да е по-добре, ако тези милиони бяха дадени в помощ на ресторантьорите.

"Но да не посяга към ДДС, защото има винаги вероятност за злоупотреби. Не вярвам толкова много да се източи от това. Сумата е поносима за бюджета, но нека да си признаем, че имаме разходи и за другите програми. За бизнеса е важно да си осигурят нисколихвени или безлихвени кредити. Да не се дава грант", добави Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ДДССДСкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Два процента преди 3 години
И 2% са много. Идеята беше нищо да не се усвои, за да остане повече за присвояване.
9
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
СДС ? Нема такова животно вече! То е в коша отдавна! Това кариеристче да се скрие!
8
1
 
1
 
! Отговори
Ал.Йо.мистер 10% преди 3 години
Румен Христов-президент
7
0
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Какво общо има Румен Христов и СДС с правителството ? Това, че се опитват да задържат Борисов на власт показва само колко са корумпирани. То не бяха коалиции, малки, голими и още по-големи, а истината е, че за Герб гласуват около 10-15 % и наистина управляват като хунта, както казва Васил Божков !
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯКОГА СДС ВЛАДЕЕШЕ УМОВЕТЕ И СЪРЦАТА НА ХОРАТА ДНЕС ТАКИВА КАТО ТОЗИ СА СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ ! *** !
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече всичко работи, така че мярката е безмислена.
4
2
 
1
 
! Отговори
Футуролог преди 3 години
Българофила Джордж Буш-младши вкара България в Евросъюза пък за НАТО да не говорим че даже почти в изтекъл мандат дойде във БългарияНо след атентатите но през същата тази 2001 Джорд Буш-младши предупреди с нещо от сорта:"Не вярвайте на българите,те са ЮГОруски ***"Второто поколение член на БКП Бойко първо завръща БКП а вътре в Евросъюза и НАТО като ВТОРО е тръгнал да завръща СССРКакво Тире,1948,Царски села бе ЮГО РУСКИ Ц.ИГАНИЧервеното на Пенка Мировянка на НОУ КАМП пишеше от МОСКВА
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички седесари вече са комунисти отново.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се,че новината за продажбата на ритона на Божков е фейк!https://***/bg/a/view/vasil-bojkov-zaprati-po-dyrjavata-i-srebyren-riton-obzor-204539
1
2
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
трябва да има работа но и достойно заплащане