Българи масово купуват турска лира, готвят се за шопинг

Интересът към валутата се е увеличил сериозно
27 май 2020 09:46, Красимир Ангелов
31
Българи масово купуват турска лира, готвят се за шопинг
Снимка: БГНЕС

Въпреки все още съществуващите ограничения в свободното пътуване, българинът вече се готви сериозно за шопинг тур до съседна Турция.

Интересът към турската лира бележи необичаен ръст при българите и в сравнение с всички останали чуждестранни валути. Няколкостотин българи са си купили турски лири от началото на месеца, според данни на Tavex.

Интересът чувствително се е засилил от средата на април и до момента продължава прогресивно да се увеличава. Още преди официалното отваряне на моловете, нашенците са си поръчвали онлайн, средно между 1000 и 3000 турски лири на човек, съобщиха експертите от компанията.
 
Вероятно причина за тази тенденция е очакването на скорошно официално отваряне на границите, в съчетание с подновената работа на големите молове в Турция още от 11 май. В последните години стотици българи залагат на шопинг уикенд в Одрин или Истанбул.
 
Друга вероятна причина за интереса е, че отново турската лира поевтиня. В началото на май месец курсът на лирата достигна, а за няколко дни дори се търгуваше по-ниско от рекордните нива от края на 2018-та година. През последната седмица Турция успя да върне позиции и валутата на държавата поскъпна с малко над 3%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Странно защо хората бягат с 200 от там?
26
0
 
0
 
! Отговори
Чакам ... преди 3 години
..... Тонката да удари след малко.:)))))
25
2
 
2
 
! Отговори
Мая преди 3 години
Да действително имат хубава дрога! Митьо Очите ми го препоръча, гарант един грозник от ляво!
24
9
 
5
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Другарувайте си с азиатци! С тях сте си лика прилика, пък и една религия! Не се присламчвайте към цивилизован Европа! Като четеш новини, само хванали дрога, менте дрехи, лекарства и много други, на турската граница!
23
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е държавата, с която трябва да имаме най-стабилни икономически връзки, защото е най-силният ни съсед. А обидите към турците са работа на безумци.
22
7
 
33
 
! Отговори
2 преди 3 години
Никъде не съм виждал в Турция като нашите боклучави салами и кренвирши.Там всичко се приготвя само с прясно месо и зеленчуци и витрините на ресторантите и закусвалните изглеждат апетитно.Минералната вода и хляба си стоят на масата, ядеш пиеш колкото искаш и никой не ти брои хапките.
21
5
 
25
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
До екскурзовод; ***, ти кога за последно излезе извън бърлогата си от 45М2 за да видиш свят? Много злоба, завист и простащина има в този малък и жалък народ. *** пожертвой 100 лева,качи се на автобуса и *** до Истанбул или Едирне свят да видиш. Ако ги нямаш тези 100 лева ще ги спечелиш ти *** пък ще има кой да ти помогне. Но недей да злобееш, няма да ти повярват.Светът е много малък и българите не са както преди 1989 го.-затворени в ***.Българите ходят по света и виждат истината...
20
2
 
8
 
! Отговори
До19 преди 3 години
Чак пък ДЕСЕТКИ пъти по евтини! Посочи поне едно нещо което е Десет пъти по евтино от тук?
19
5
 
36
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Истанбул си е топ дестинация . Невероятна кухня , вежливи търговци и истински капитализъм . Прави ми впечатление че нас българите , ни уважават най много от всички . Стари коли няма , хубави пътища ! И това което ме шокира беше чистотата в 18 милионния мегаполис !!!
18
11
 
36
 
! Отговори
... преди 3 години
Говоря като човек който редовно пазарува в Турция! Там нещата са в ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ ОТ ТУК! Като говорим от дрехи и обувки мине се през торове за селското стопанство перилни препарати памперси зеленчуци и плодове та се стигне до PC техника и така наречената бяла техника и или черна техника! Всеки да ме разбира кой как иска и намери за добре!
17
47
 
13
 
! Отговори
екскурзовод преди 3 години
МОЛ в Истамбул сутрин на тротоара се постилат чершафи и се нахвърлян смачкани дрехи и обувки за продан а капалъ чарши миризлив битак рой за си га ните.
16
1
 
6
 
! Отговори
Сюлиман биже преди 3 години
Аман аман аман
15
25
 
14
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
В Стамамбул града голяма имало 30% средна класа, а останалите 50млн нямат и за автобус , за да идат да видят Високата порта.
14
15
 
10
 
! Отговори
не мога да повярвам преди 3 години
Имате някаква грешка, сигурно става въпрос за масово изкупуване на рубли.
13
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5:И аз така, хем разходка, хем пазарлък, хем хапваш супер евтино и вкусно.А да не забравя да кажа че всички плодове и зеленчуци са натурални, не като у нас пладтмаса от Гърция и смешни салами от Германия
12
8
 
38
 
! Отговори
Унъфри тъп гъз си! преди 3 години
До УнуфриТи не си мърдал по-далеч от махалата в селото,в което живееш.Истанбул е 17-18 милиона население. 30% от тях са "средна класа" .Кажи,речи колкото цяла България.Хора с много добра покупателна способност.Хора ,които знаят какво е качество и търсят да купят качественото.В Истанбул има десетки молове. Във всеки един от тях магазини имат севтовноизвестни марки.И заради курса на лирата дрехите и обувките на тези световноизвесни марки са минимум 2 пъти по-евтини от тук.На някои и повече!
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе....еврото, или долара не ги ли приемат брадатите?
10
6
 
20
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
По евтина е от тoaлетната хартия в България!!!
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има еФтини джапанки.......и локум.
8
16
 
12
 
! Отговори
чейндж преди 3 години
Купувайту братя купувайте руски рубли и турски лири ще са по евтини от тоалетната хартия.