Наплив към болниците, тежко болни напълниха отделенията

Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции
54
Наплив към болниците, тежко болни напълниха отделенията
Снимка: Pixabay

Tежко болни напълниха отделенията в лечебните заведения. Заради противоепидемичните мерки опашки се извиха пред столични болници. Най-голям е напливът към кардиологичните отделения и към хирургиите. Часовете при специалисти кардиолози, уролози и алерголози са запълнени за месец напред.

Още по темата
Много от хората с различни здравословни проблеми от страх да не бъдат заразени с коронавирус са изчаквали да попремине епидемията и чак тогава са потърсили медицинска помощ. Някои не са я дочакали.

“Имаме случай на пациент, който почина преди да насрочим операцията му. Като се обадихме да го търсим, за да кажем кога ще го оперираме се оказа, че си е отишъл. Отишъл си е, защото не е дошъл на време”, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

Той обясни, че пациентите се завръщат, но много от тях са толкова уплашени, че още не смеят.

Медицинският директор на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център” проф. Иво Петров, каза че след като беше дадена зелена светлина за прием на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно.

Националният консултант по кардиология заяви, че заради страха от зараза, много пациенти са пропуснали дори задължителните си прегледи. “Седем пациенти чакаха за имплантиране на минимално инвазивната клапа и когато се обадихме да идват, двама бяха починали”, разказа пред “Труд” проф. Петров.

Според последния анализ на “Индекс на болниците”, приблизително 30% по-малко българи с кардиологични заболявания са потърсили лекарска помощ по време на извънредното положение.

Има много случаи, при които се наблюдава усложняване на състоянието на пациентите, поради това, че бяха забранени профилактичните прегледи, а и достъпът до кабинетите беше затруднен, коментира шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

Мениджърите на болниците са категорични, че рестартът на здравната система ще рефлектира върху бюджета. Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции и процедури, които са били отложени по време на извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Кфкгкж преди 3 години
До ВасилВасиле, тоя е платен ***! Не се занимавай с празноглавци!
29
5
 
43
 
! Отговори
Любомир Иванов преди 3 години
Както казвахме всички ние по-разумните хора.Жертвите на мерките ще бъдат много повече от измислената китайска кашлица.А дали някой ще понесе отговорност? Сега разбирам, какво е имал предвид плешивия, като каза, че очаква хора яко да измират.Сега вече ми стана ясно...
28
3
 
16
 
! Отговори
Кжкжи преди 3 години
До 23Кихай, кихай козичке моя. И повече кихай . Само да те светна , че кихаш в продънена система, в която и най-добрият специалист не струва пукната пара. Аз знам че има добри специалисти, но без адекватна система дори да те лекува най-качествения лекар, всичко е чиста случайност!
27
2
 
24
 
! Отговори
Йцйц преди 3 години
До24Кви графици бе , като болниците са блокирани от двама измислени болни от корона. Ти си умник! От най-умните! Графици разбииш ли.... Това ли ти спуснаха да плещиш
26
2
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до ТонкатаТи остави, ами Данчо Паркета припадна в съда.Съживи се някак, скоро очаквам театро със припадане и възкръсване!Не, че защитавам Очите.И двамата са паднали зад борда вече.
25
3
 
26
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Преките следствия от "мерките"...икономическият крах ще се отрази много по-дълбоко и всеобхватно от няколко преждевременни смърти, за съжаление! Ще се засегнат всички области: културата, изкуството, спорта. Освен чисто материално, ще обеднеем духовно...а накъде повече?! Колко точно духовна нищета може да понесе един народ? Надявам се хората да успеят сами, като под робство - да се обърнат към българщината, само това ще ни съхрани!
24
21
 
1
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 3 години
Аз пък помислих, че ще се юрнат да препълнят ресторанти, кръчми.Мангъровци, слабо действате!За кога отлагате ?
23
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилКое: че наяве излиза здравната неграмотност на населението, което не си спазва графиците въпреки призивите на лекарите ли? Ако е това , да, съгласен съм.
22
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ИгкжНа това му се казва "получаваш колкото си плащаш". Като отида на кардио преглед при националния консултант си кихам 150 лева и това е. Щото тоя човек освен че си е съдрал *** да учи една от най-трудните специалности, също така е доказал, че е един от или направо е най-добрия (тва е истинска ситуация, да не си помислите, че само теоретизирам).
21
0
 
20
 
! Отговори
Игкж преди 3 години
До19 Най-добрият специалист ще те окраде най-добре драги мой! За другото е 50/50
20
3
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А Бенчо тежко болен напъва за лечение в Турция:):):)После Дубай бай бай:):):)
19
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ до до АНТИ преди 3 години
Разбирам, че осигуровките не покриват лечението на всеки, защото много се краде в Здравеопазването и т.н.Но като си платя, дали най-добрия специалист ще ме излекува най-добре ?!Или поне един от най-добрите ...Щото с лекарите алкохолици, не могат да се справят от соца досега например.
18
1
 
21
 
! Отговори
Bchchc преди 3 години
До16Лекува ме тоя на който съм плащал 20 години осигуровки, бе пумпал! Благодарност ли искаш?
17
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега умните българи кажете кой е прав: Генерал Мутафчийски или доцент Мангъров?Много хора ще измрат (яко ще измрат), които ако не бяха ограничителните мерки щяха да живеят още дълги години!Може да влагам голяма доза сарказъм в думите си, но това е защото съм бесен заради неадекватните действия на държавното управление. В резултат не знам дали вредите не са повече от ползите?Освен това минах покрай едно спешно отделение и наистина се учудих колко много хора се бяха струпали отпред!
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИКато си счупиш крака или недай Боже нещо по-лошо, кой те лекува, селската знахарка и гадателка на Таро карти ли?
15
1
 
21
 
! Отговори
ваучермен преди 3 години
Свърши ли лекуването по телефона ?!Давайте ваучерите смело.
14
7
 
22
 
! Отговори
Chcjvhchc преди 3 години
Истината пумпали, е че по време на пандемията смъртността в БГ беше по-ниска, защото хората не посещаваха болниците! Сега ще скочи, защото 20% от смъртните случаи се дължат на вътреболнични инфекции! Та така пумпалчета мои.....
13
1
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Увеличаване на скъпоструващите операции ?На болни с или без късмета да могат да си платят, им остават кредити до гроб, или ... пък гроб.Така е, когато си в ръцете на Бялата маФия !!
12
3
 
13
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
ако не си болен от Уханка, значи си Здрав!
11
3
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 години
Аз виждам нагласата в повечето българи, обреченост страх, че ще умрат от настинка, която дори с много условните статистики дава 3 на 100 смъртност, като институтите по света заявиха, че хората прекарали и носещи вируса са многократно повече от доказаните, което значи чесмъртността е много по-ниска. Но дори да беше 3, 4 % това не значи, че всеки умира а около 3 на 100. Дори СЗО дават между 70 и 700 милиона, дори при 70 милиона души носители идва реална смъртност около 0,5 до 0,8%. При 700 0,05%.