След изолацията – потреблението на лекарства спадна

По-здрави ли сме станали или се презапасихме?
27 май 2020 18:50, Нели Христова
13

Сериозен спад в потреблението на лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Повлия ли изолацията да станат българите по-здрави или се презапасихме с лекарства още преди пандемията?

Общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в последните седмици е по-ниска спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. По-висока е била през февруари и началото на март, когато беше пикът на сезонния грип и втората вълна на грип "Б".  Спад в заболеваемостта се наблюдава и при варицелата и скарлатината.

"Все пак хората не контактуваха. Те не ходеха на работа, децата не посещаваха детски градини. Когато обществото работи и контактува по между си, рискът от заболяване е по-висок", обясни директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести проф. Татяна Червенякова пред Bulgaria ON AIR.

От фармацевтичния бранш твърдят, че се купуват значително по-малко лекарства.
"Например, при такива за респираторни инфекции спадът е до към 80%. Това са лекарства за лечение на висока температура, хрема, противовирусни средства. Това, което се случва със заболеваемостта никога не се е случвало. Тя е толкова ниска, че можем да кажем, че българите са най-здрави от десетилетия насам", посочи Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Костов отбеляза спад в оборотите на аптеките с около 20-30%, а на места и с повече. И предлага намаляване на данъчната ставка на лекарствата с между 5% и 9%.

"Разбира се, това ще има много силен социален ефект, защото най-малко ще позволи на здравната каса да плаща много повече лекарства, отколкото плаща в момента и в много по-голям процент. Предполагам, че ще се освободи ресурс на здравната каса около 100-150 млн. лв.", прогнозира още той.
Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова обаче не българите са станали по-здрави, а голямото презапасяване с лекарства още преди пандемията, сега води до спад в приходите на аптеките.

"Другото, което ние наблюдаваме е, че част от хронично болните се стъписаха малко и се страхуват да ходят в кабинетите. Което води до обратното – не ставаме по-здрави, а просто не ходим да се преглеждаме", допълни Николова.

Доктор Николова съветва хората да не отлагат посещението при лекар, като най-добре е това да се случва след обаждане по телефона, за да се избягва струпване на пациенти пред кабинетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Ко ко преди 3 години
И тези искат по-ниско ДДС.Само да не стане като при хотелите и ресторантите, цените да си останат същите.
12
0
 
7
 
! Отговори
БЕЗ ЛЕКАРСТВА преди 3 години
Факт е че за Януари-Април 2020 смъртността у нас е с 3% по-ниска сревнена със същия период на миналата година. Доста хора си заминаха поради отложени животоспасяващи интервенции, но изглежда още повече са оживели поради отлагане на ненужни интервенции и терапии. Или поне на мен така ми се струва.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после една добра новина - поне според заглавието.
10
0
 
4
 
! Отговори
Нагли преди 3 години
И тия фармацевти са супер нагли, самите те казваха, че по време на извънредното са си увеличили оборота многократно, сега и тия реват, не ги е срам
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров каза да се мешаме. Народът не слуша и се пази. А покрай коронавируса пострадаха и "добрите бактерии и вируси".
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацевтите спекулираха с цените на маските, надявам се да не са останали гладни.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се даде 60 на 40 на аптекарите, пострадали от намаляването на болните поради мерките срещу коронавируса.Загубим ли ценния грип всяка година, ще понесем икономически щети.
6
0
 
7
 
! Отговори
Мравешки преди 3 години
Веднага да се намали ДДС-то за лекарства!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потреблението спадна въобще на всички стоки. Дори хранителните магазини не са пълни с клиенти. Неизвестността и страхът кара даже и финансово обезпечените хора да си кътат парите и покупките са сведени до най-неотложното. Естествена реакция на потребителя. Следва дефлация...
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, то в последните месеци не съществува друго заболяване освен коронавируса. Болници и лични лекари лекуваха другите по телефона, Бая народ измря яко, както вика Годжи, поради липса на лечение.
3
1
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нямаше как да не се е покачило потреблението на лекарства след тази масова психоза. Като разбраха хорарта, че няма нищо и спряха да купуват излишни лекрства, ненужни им. То и Кауфланд беше атакуван от хиляди клиенти преди извънредното положение. Балонът наплаши хората и те се запасиха. Не можеше да се стигне до касата на Кауфланд, имаше километрична опашка от единия край на Кауфланд до другия. Хората грабеха в колички каквото хванат и се изпокараха кой е наред и към коя километрична опашка е.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко щама грипен вирус ще влязат в Червената книга на изчезващите видове.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И не само. На всичко спадна. Глад ни чака.