Българите са сред най-пострадалите финансово в ЕС заради коронавируса

58% от европейците са изпитали затруднения
29 май 2020 18:31, Нели Христова
152
Българите са сред най-пострадалите финансово в ЕС заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус, показва ново проучване сред гражданите на Европейския съюз.

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали най-малко проблеми по време на пандемията, показва проучването на Европейския парламент.

Около 58% от анкетираните в Европейския съюз са заявили, че са срещнали финансови затруднения по време на епидемията.

Анкета на Европейския парламент, проведена от началото на пандемията до края на април 2020 г., показва, че гражданите на ЕС, които съобщават за финансови проблеми, се оплакват най-вече от загуба на доход (30%), безработица (23%), невъзможност да плащат наем или кредити (14%), а 9% заявяват, че имат проблеми с купуването на храна за „нормално съществуване“.

Един на всеки десет европейци, изправени пред финансови проблеми по време на пандемията, заявява, че е потърсил финансова помощ от семейство или приятели, а 3% са заявили, че са изправени пред фалит.

Цели 69% от анкетираните от Европейския парламент са се застъпили за по-силна роля на ЕС за разрешаване на пандемичната криза, като най-голяма е подкрепата на тази идея в Португалия и Ирландия, а най-ниска – в Чехия и Швеция.

Шест от десет респонденти смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност по време на пандемията, а 22% казват, че са изцяло недоволни от проявата на солидарност в ЕС. Италия, Испания и Гърция са най-недоволни, а ирландците, нидерландците и датчаните са най-подкрепящи европейската солидарност.

Трима от четирима респонденти споделят, че са “чували, виждали или чели” за мерките, които ЕС предприема в отговор на пандемията, а една трета от тях казват, че знаят какви са мерките. Половината (52%) от европейците, запознати с мерките на ЕС, признават, че не са доволни от направеното до момента. Най-недоволни са Италия, Испания и Гърция, следвани от Австрия и България.

Сред 42%, които са доволни от отговора на ЕС на пандемията, повечето са нидерландци, финландци и датчани, сочи проучването на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите били най-пострадали? Ами те си страдат от единадесет години.
101
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България винаги е била на опашката на Европа по икономическо развитие, откакто Русия ни освободи от турско робство. До 1944 зад нас бяха само Румъния и Югославия. После по времето на соца изпреварихме още няколко държави, но сега сме последни.
100
10
 
9
 
! Отговори
ЦК на Герб преди 3 години
Няма страшно щом Бойко е на власт той ще ни спаси
99
4
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
България е постоянно в криза
98
6
 
10
 
! Отговори
слугите на ЕС преди 3 години
До ewr Това сме ниеу българите! - *** та ЕС и нищо повече... Никаква икономика!!!
97
14
 
11
 
! Отговори
сефте! преди 3 години
Откакто ни освободиха московците и после ни окупираха червената армия и БкП.......
96
2
 
13
 
! Отговори
0 преди 3 години
Амо от Тато до Боко, все "титани на мисълта". Страхливци, келепирджии и нагаждачи, сиреч комунисти. Какво има за чудене.
95
2
 
13
 
! Отговори
ББ преди 3 години
те измерват всичко в пари,безполезни хартийки които могат да печатат и променят до безкрай,те нямат души,да си Свободен и да живееш в Справедливо общество е най-висшата ценност...заложено ни е генетично стремежа ни към Справедливост...от Бог...Природа...Висш разум...както искате го зовете,за да прикрият безпомощното си поведение обещават...пари...хартийки които не се ядат и не носят щастие,справедливост,свобода...обратното,правят ви зависими и ...роби
94
1
 
15
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ако не бе тъжно,щеше да е смешно,управляват ви алчни и некомпетентни администрация и депутати,безбожници и фашисти ви управляват,ЕС бе превърната във фашистка ,зависима организация финансираща олигарси,диктатори и мафиоти,хранят ви с отрови,дишате отрови,пиете отрови..и плащате на убийци и престъпници за да ви убиват..наивни и добри хора сте и ви използват..фашизъм в 21 век в ЕС..убиват с бели ръкавици,през администрация и закони обслужващи мафиоти и убийци..престъпления срещу европейските народ
93
3
 
16
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До ..... 94Не, за това на калинките и на пожарникарите не им пука. Важното беше че 1. Средствата (а освен парите от ЕС тихомълком бяха усвоени още 10 милиарда лева заеми) бяха усвоени от правилните хора, и че дори хората, независимо от наличието на здравна осигуровка, трябваше да си плащат за тестуването; 2. Че с имитирането на трескава дейност и раздаването на дребни пари на правилните хора бяха гарантирани поне 500,000 гласа на идващите избори, което практически гарантира и нов мандат.
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС да дава пари чи фалирахми
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето още едно доказателство за изказването "Те англичаните ще видят дебелия..."! И както се очакваше по абсолютно трезва логика видяха го дебелия повечето българските граждани! Честита ви БКП_Лаянняррия!
90
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Счетоводителчето и шофьорът на джипката запазиха "живота и здравето"...на банките с милиарди за безлихвени заеми с фиксиран период без лихва, като не се отчитат такси, застраховки и пр. такси, начислени от банките. Както и на футболните клубове - първите милионери, получили "помощ 60/40. Да не забравяме копърките ЧСИ, щедро финансирани от държавната ББР със 75 милиона лева в извънредно положение, незнайно защо. Това се прави с наши пари и за наша сметка, разбира се.
89
1
 
24
 
! Отговори
..... преди 3 години
Ау каква изненада !! Най- малко заболели в ЕС, но най- пострадали, най- бедни, най- най-най.. Всичко сме най, включително най- усърдно направихме всичко възможно да се закопаем в дъното на мизерията. Сега ни чака дълга гладна зима и десетки ще умрат от мизерия, нещо като великите ни 2000 заразени с вируса ама това число умножено десетохилядно. Нищо. Важното е, че едни 1000/2000 заразени спестихме. Това е най- важното.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това благодарение е на МъхълаБоико крадливо недоразумение !!!
87
0
 
29
 
! Отговори
... преди 3 години
Че той българина и без пандемии и коронавируси си е най изгърбения в ЕС. Не ми е нужна статистика, за да знам как живея аз, как живеят колегите ми, приятелите ми, родителите ми....
86
0
 
9
 
! Отговори
КАП преди 3 години
И според анкети ли ще раздават пари в ЕС заради коронавируса? Бравос! И ний българите се жалваме много, затова ли се чудеше Щабът от къде да намери в някои от дните умрели, за статистиката???
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, 200к нулевоквалифицирани гастарбайтери бяха изгонени от ЕС. Подобни слуги са тип "ден година храни" и не могат да съществуват и месец без мизерното си заплащане.
84
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Щом няма...протести на гладните пред МС,значи всичко е наред,а и да...има,Боко се е...разпоредил: -Ако нямат пари за хляб и...кремвирши,да ядат...пасти.
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате грешка. Да я изтриете тая новина. Всеки ден управляващите един през друг ни говорят колко сме добре и с най-най- добрата икономика в Европа. Пък мисирките истерично крякат тия новини ежеминутно за да угаждат на чорбаджийте си, така, че това не е вярно. Аз на кого да вярвам на продажните дребни душици - *** които са на 111 място от 111 в класацията или на истинската журналистика, не севдината, не хикимянчената, не мисирската.