Екскурзоводите останаха без работа, групите анулирани до октомври

За тях обаче няма помощ в кризата от държавата
14
Екскурзоводите останаха без работа, групите анулирани до октомври
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Има голям страх сред хората да пътуват. На този етап не може да се каже дали ще тръгне туризмът и кога ще тръгне. Надяваме се все пак в края на лятото да има нещо“, каза пред БНР Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Още по темата

Над 1400 са екскурзоводите у нас според туристическия регистър. 80 на сто от тях работят с пристигащи туристи, 20% се занимават с изходящи туристи. Много малко от тези 80% работят с българи в България, уточни Миндов.

Пролетта и есента са най-натоварени за екскурзоводите. Настоящата година обаче е различна.

„Екскурзоводите бяхме свикнали на големи групи – между 48 и 52 човека. Миналата година имаше бум именно на организирани туристически пътувания. Оттук нататък в близката една, две до три години лично аз не ги виждам“, казва Митко Йонков, млад екскурзовод, който работи с испаноговорящи туристи.

Той предполага, че пътуванията занапред ще бъдат в малки групи - до 10-15 души максимум, което ще доведе до оскъпяване за туроператора.

„Ако трябва да бъда откровен, съм в процес на търсене на работа“, споделя Йонков.

 Всички групи, за които той е бил резервиран водач, са анулирани до края на октомври.

„Аз започнах с огромна любов тази професия – осем години я работих на пълни обороти. Бих се върнал“, допълва младият екскурзовод.

Някои мерки звучат като пародия, смята Бранимир Белчев, пенсионер, който обаче продължава да работи като екскурзовод. Белчев дава пример с мярката 60/40, която е неприложима за професията на екскурзоводите, тъй като те са на хонорар.

„В Италия им дават еднократна помощ – 600 евро, в Хърватска, в Малта – по 500, по 800. В България – нула лева. Много хора просто нямат никакви доходи“, подчертава Бранимир Белчев.  

Екскурзоводите трябва да получат някакви компенсации, както в други туристически държави, коментира Николай Миндов.

По думите му, един екскурзовод не се създава лесно и се учи цял живот.

„Има и екскурзоводи с редки езици – например японски и китайски. Ако те напуснат, не могат да бъдат заместени толкова лесно, отбелязва той.

„За съжаление в момента сме забравени“, обобщава Николай Миндов. „Ние сме като артистите. Артистите получиха от Министерството на културата. Нашето министерство няма никакви възможности да даде нещо на нашите екскурзоводи. Повечето от нашите колеги са самоосигуряващи се или работят на граждански договори и не са се осигурявали за фонд „Безработица“. Единствено могат да получат кредити от 4500 лева, но ако няма работа, ще бъде много трудно да се върнат“, обясни Миндов.

Самолетите не са тръгнали още да пътуват, има още неотворени хотели и ресторанти. Много от групите са обиколни, преминават през няколко държави и ако някои от тези държави са затворени, тези групи няма да дойдат, допълни Миндов.

С по-малки групи разходите на туроператорите ще се увеличат, те ще гледат да наемат по-евтино екскурзоводи и хонорарите ще паднат, прогнозира Николай Миндов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът и пътуванията бяха сред малкото неща, които доставяха радост на хората. Там се създаваха много приятелства и контакти.За съжаление хора, както Ангелкова, която и идея си няма за какво става въпрос успя да унищожи организираният туризъм. Българинът ще продължи да пътува, но самостоятелно.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "точно тези, които разчитаха на собствените си сили" Много си прав, но това е отдавна така от поне 20г. Обаче веднага отива да ти слага минус от хранилката..
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супата или таратора. Да избират...
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без тях ще преживеем някак си.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно недържавните дейности, точно тези, които разчитаха на собствените си сили, инициатива и отговорност, са сринати от държавата.
8
2
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Невежа такъв, българското законодателство не осигурява възможност за хора упражняващи свободна професия за се осигуряват за безработица. Такива са и болшинството актьори, но за тях осигуриха средства. Аз съм инженер на свободна практика, и всеки месец плащам по 834 лв осигуровки и 500 лева данък върху доходите си. Това са 1334 лева на месец в бюджета! Ти колко внасяш там?
7
4
 
6
 
! Отговори
Virtual tour преди 3 години
Що не работят онлайн, от вкъщи, като даскалиците, със снимки и картинки.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако са плащали за фонд безработица както всички ние бачкатори плащаме да се регистрират в бюрото по труда!Ако не са плащали вноски аз кво съм им виновен ..да стават копачи,кравари,овчари и т.н.!Или да дават таратора!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората едвам ще могат да пътуват тази година те чак за разходките се притесняват
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пари изкараха много хора през последните години как пък все те реват че не могат да оцелеят няколко месеца без приходиА другите какво да кажат с минималните заплати
3
6
 
5
 
! Отговори
Краса преди 3 години
Нямаме работа от началото на годината ве ей. Даржавата да развързва кесията и помощ по 2000 евро на сякой колега инак ша са видят у чудо без екскорзоводи
2
8
 
9
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Тези сивосекторници взимащи пари на ръка да не реват. Никаква помощ за такива мушенници. Мотика 8 ми номер и на село, да видят те що е то работа.
1
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
На тези хора трябва да помогне мафията ,а не на мушингерите и печелбарите !