Кои мерки срещу коронавируса падат от 1 юни в България?

Отварят закрити площи на ресторанти и игрални зали
29 май 2020 16:30, Красимир Ангелов
46
Кои мерки срещу коронавируса падат от 1 юни в България?
Снимка: БГНЕС

Продължава разхлабването на мерките срещу коронавируса у нас. Специалистите отчитат спад на новите заболели, а няколко поредни дни броят на оздравелите е повече от броя на заболелите. Следващата важна дата е 1 юни, от когато влизат в сила още няколко промени.

От първия ден на първия летен месец ще отпадне 14-дневната карантина за влизащите в България хора от страни в ЕС. Карантината остава само за влизащи от 8 страни - Швеция, Великобриния, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.

Още по темата

От същата дата отпада и карантината за влизащи от нашите съседни държави Северна Македония и Сърбия, които не са част от ЕС. Ще бъде обаче попълвана декларация, в която ще се посочва, че съответният преминаващ е запознат с епидемиологичната ситуация в страната на вход.

У нас от 1 юни се възобновяват и международните пътнически превози.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, считано от 1 юни се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ и барове. На този етап обаче остават затворени дискотеки, пиано-барове и нощни барове.

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

Както е известно, считано от 26 май, бе разрешена работата на културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

Носенето на маски в затворени пространства и градския транспорт обаче остава задължително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
12
 
! Отговори
половинчати мерки!!! преди 3 години
Вчера ме върнаха от аерогоро София с билет за Мюнхен. Билета изгоря!Изискаха ми трудов договор и постоянна адресна регистрация за което не предупреждават
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срочно да се командирова Фандъкова във "вилата"/манастира/ на Краси Живков-да види как се редят плочки ,павета и тн.Белким прифане ...
18
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отменете забраната да пазаруваме от 8 30 до 10 30. Пенсионерите пазаруват малко тогава ,а после се бутат цял ден. Ще махнете ли тая простотия!?
17
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато имаше 3-*** заразени затвориха цялата Държава и съсипаха икономиката й.Сега, когато има поне 3 000 заразени бързо свалиха всички мерки.Пълни неадекватници.
16
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Джедай МастърАбе знаеш ли, и на мене ми мина през ума същото, ама ми беше неудобно да го изкажа на глас първи.Ами какво ще правим, ако е забравил изобщо че е издавал такава заповед - за налагане на 14-дневна карантина? Престави си - забравил човека и не помни, мисли си, че всеки може да се върне в България без карантина, ама заповедта си я има с неговия подпис, и здравните органи както и полицейските я спазват!!! Кой да му припомни тогава?
15
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: карантиниранМи не, няма такава заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.Последната му заповед е от 26-ти май и тя не се отнася до падане на карантината от 14 дена. Току що проверих на сайта на Министерството на Здравеопазването.Освен да работи и събота и неделя и тогава да издаде въпросната заповед.А то и сега границите са отворени, ако щеш, ходи до Сърбия и за един ден!Обаче на връщане любезно ще те помолят да си седиш 2 седмици в къщи, докато не се появи нова заповед.
14
1
 
17
 
! Отговори
карантиниран преди 3 години
"От първия ден на първия летен месец ще отпадне 14-дневната карантина за влизащите в България хора от страни в ЕС." - за това твърдение конкретно, аз лично заповед на Министър на Здравеопазването все още не съм видял. Някой видял ли е? Или знае ли на каква база е това твърдение?
13
8
 
19
 
! Отговори
Най-голямата преди 3 години
порнография е това с МАСКИТЕ,както е това и с ПРЕЗЕРВАТИВА,като предпазна мярка против зачеване или заразяване!!!Отделно,че не се спазва,и че ефектът е нулев!?!
12
7
 
22
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 3 години
Ще се мре яко, трябват още чували за трупове.
11
4
 
29
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
До ???Не се сърдете на Ананиев, както са писали по-долу, трябва да уважаваме старостта. Заповедта е такава заради старческата му деменция. Започнал е да я пише, уморил се е и е подремнал следобеден сън, а като се е събудил е бил забравил за нея.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ???Виждал ли си как яде ханъма с бурка?
9
18
 
31
 
! Отговори
Дискриминация преди 3 години
Искам да отпадне това дето не можем да пазаруваме от 8.30 до 10.30! Значи това е абсолютна глупост щото дъртите щъкат цял ден и сякаш нарочно и те пазарят след 10.30!Това си е чиста дискриминация!Дъртите свободно и необезпокоявани си щъкат из магазина сутрин и после пак им е разрешено, е къде е логиката да се пазят!?Това че след 10.30 могат пак да си влизат обезмисля първото правило!
8
5
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Маскитееее...Боли ме ФУЯ за тия дискотеки и развъдници на наркомани и шанаджиии!Писна ми да губя от джобовете и да слагам дори на бензиностанция!!!Как ще ям пържола и шкембе в кръчмата с маска бре?
7
32
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
споко, след 2 седмици ще ни удари 2-рата вълна и всичко ще затвори, така че няма да имаш шанс да бъдеш глобен!
6
8
 
11
 
! Отговори
Батман от Ухан преди 3 години
Правя супа от сушени на Слънце Ухански Прилепи, идеална гозба за топрото лято - лека и питателна!
5
2
 
56
 
! Отговори
??? преди 3 години
Ноосенето на маска в закрити пространства е задължително. Точно така е формулирано. Означава ли това, че в закритото помещение на ресторанта трябва да си с маска? Нека Ананиев да отговори на поредната сътворена от него глупост... защото утре спокойно някой контролиращ може да влезе и да те глоби на база на точно така формулираното задължение.
4
3
 
19
 
! Отговори
Барни Ръбала преди 3 години
Dole Gerp
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комарджийниците отварят врати ура,ура,ура.
2
13
 
8
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Мерките ОтПада, Уханката НаПада!
1
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Герб