Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са извършени у нас

В световен мащаб аутопсиите на заразените дават нови насоки за лечение
29 май 2020 12:07, Ния Христова
18
Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са извършени у нас
Снимка: Pixabay

Проучвания от аутопсии на починали хора от коронавирус по света дават нови насоки за лечение на болестта. В България до момента са направени само 7 аутопсии на починали от COVID-19 по данни на специалистите, съобщиха от bTV. 

Проф. Александър Цанков и колегите му в Швейцария са сред първите патоанатоми в Европа, които извършват аутопсии на починали от новия вирус. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че това е опасно и изисква строги мерки за сигурност. 
 
Аутопсиите на 24-ма души, извършени в клиниката в Швейцария показват - всички пациенти, с изключение на един, са имали сериозни заболявания - високо кръвно, наднормено тегло. Починалите мъже са доста повече от жените, а количеството на хора с кръвна група А също е доста по-голямо. 
 
"Имахме и един по-млад пациент, 54-годишен, който почина от това заболяване, без да има много ясно съпътстващо основно заболяване, с малко наднормено тегло. От аутопсиите научихме нещо важно - един от централните фокуси върху това, което коронавирусът предизвиква в нашето тяло, трябва да се търси в кръвоносно-съдовата система. Основно в клетките, които тапицират от вътрешната страна на кръвоносните съдове. 
 
Много пациенти имат микротромбози на белия дроб. Малките кръвоносни съдове на белия дроб престават да функционират адекватно и кръвта, която бива обогатена на кислород не може да бъде придвижена от белия дроб по-нататък и да снабди организма с необходимото количество кислород. И това доведе до повече използване на лекарства, които предотвратяват кръвосъсирването и резултатите не бяха лоши", коментира проф. Цанков. 
 
У нас в "Пирогов" са извършени три аутопсии на починали от коронавирус и изводите от тях са, че са с т. нар. дифузно увреждане на белите дробове - увредени са белите им дробове двустранно. Това лежи в основата на така наречения остър респираторен дистрес синдром, който е финалната фаза от развитието на заболяването и има фатален изход. 
 
В България все още няма изводи подобни на тези от Западна Европа, защото у нас са извършени само 7 аутопсии. Патолозите у нас още на 10 март са изпратили изпратили инструкции за одобрение от държавата със специални мерки за работа с починали от COVID-19. Без тях работата би била смъртоносна. Институциите и до днес не са дали отговор, твърдят специалистите на сайта на българското дружество по патология. 
 
Болниците в страната не разполагат със зали за аутопсия, които са обезопасени по международните изисвания. Д-р Александрина Влахова твърди, че от години никой не инвестира в това. Тя напоня, че патологията помага на живите, а не на мъртвите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
AAA преди 3 години
До Агата КристиТова за тъщата не е само виц.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че тези 7 аутопсии в България са направени незаконно, на места неотговарящи на условията за безопасност.
13
2
 
6
 
! Отговори
КГБ преди 3 години
Аз мисля, че колкото са аутопсиите, толкова са били и реално разболелите се в Пирогов. Другото с хилядите е плява.
12
4
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Фалшива новина! Няма НИТО ЕДИН починал от коронавирус. Всички те са от развити преди това съпътстващи заболявания!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето ви простата причина защо децата не боледуват от кораонавирус: защото още нямат тромби, за да се получат микротромбози.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните изречения са ключови. Сигурно и много богати страни не инвестират в патоанатомия, персонал, зали, защото се търси далавера, а не знание. Високомерната съвременна медицина се страхува да погледне истината, особено, ако и се очертава добро заплащане в "Чисти" направления.Ако си бяха правили аутопсии още в началото, щеше да е ясно в кое направление да е лечението. Което е признак на лоша държавна политика. Що хора сме със срината работа.Страхът не е геройство за ръкопляскане.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще има починали от глад, в следствие на безработицата ! ...
8
8
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 4, преди 3 години
Напротив, точно това твърдаят клоуните от т. нар. щаб - всеки ден отчитат "умрели" от коронавирус!Срамота! И на децата е ясно, че щом не може по несъмнен начин да се докаже, че точно той е виновникът за смъртта, то е безпредметно и направо престъпно от гл. т. представяне на невярна и/или непроверена информация, да се твърдят такива неща.Вопиюща некадърност! И слагачество!
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как се доказа, че това, дето се отчита като "починали от коронавирус", са наистина хора, убити точно от него, а не от другите си наистина сериозни заболявания?Докога с тези партенки?То останаха шепа хора, които да вярват в тях!
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това правят в Швеция, заради ковид или не вички с констатиран ковид влизат в една графа, независомо дали възрастния е умрял вкъщи или в старчески дом. Най вероятно, като се има на предвид че с или без ковид на ден умират около 300 човека, ще се окаже че причината не е ковид на много от тях в графата, но няма кой да прави по 50 аутопсии на ден. Заради това цифрите на Щвеция са високи.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде в БГ казват починали от ковид.
4
4
 
22
 
! Отговори
21259 преди 3 години
На всеки починал с тази непозната зараза, трябваше да се прави аетопсия, за да се поучат пораженита и самото естество на заболяването. Специалистите щяха досега да са събрали достатъчно достоверен материал за изводи и оббощения. Тук 7, там 10, на друго място 20 - това не е достатъчно и може да подведе. Забраната на СЗО относно аутопсиите хвърля сериозна сянка върху почтеността на мотивите. Липсата на доверие отпушв конспиративните теории, слуховете и заблудите.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно че казват починали ОТ ковид. Ето и заглавие от новина ор Днес.бг "Ген. Мутафчийски: Починалите от коронавирус са можели да живеят с години"
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2 и 3Никой не твърди, че са починали от ковид19.Починали са заразени от ковид19.
1
3
 
15
 
! Отговори
Агата Кристи преди 3 години
Явно сега е моментът ако някой иска да си трови тъщата.Казваш на докторите, че последните дни много е кашляла.