Строгата дезинфекция в детските градини предизвиква алергии

Възможно е децата да получат дерматити
29 май 2020 07:21, Павел Гълъбов
12
Строгата дезинфекция в детските градини предизвиква алергии
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дезинфектантите провокират дразнения но кожата и дерматити, подобни на алергия. Те са възможни при децата, които сега отново тръгват на градина, тъй като там се съблюдава изключителна хигиена като превенция срещу COVID-19.  Това заяви доц. Мария Стаевска, началник на отделение по Респираторна алергия и атопия в Александровска болница и уточни, че в случая не става дума за типична алергия, но проявите са точно като при нея, пише "Монитор".

Още по темата

За тези неблагоприятни реакции основно допринасят веществата в дезинфектантите, които обезмасляват кожата и я правят суха, премахват липидната й маса. Това може да се получи и от сапуна, когато ръцете се мият много често.

При малчуганите не може да се направи много за защита от тези препарати, тъй като трябва да се съблюдава  чистотата на помещенията. Могат обаче да се ползват емуилиенти.

„Това е специална медицинска козметика, кремове, които придават влага и мазнина на кожата. От тях има и такива с бариерна функция срещу дразнещите вещества, поясни доц. Стаевска. – Родителите могат да намазват сутрин ръчичките на децата, да оставят по едно кремче и в градината, за да им помага лелката да си слагат от него след миенето на ръцете”, поясни доц. Стаевска.

Алергологът поясни, че дразнещите молекули в дезинфектантите понякога могат да предизвикат кашлица, дразнене на очите и носа. В резултат хората с по-чувствителни лигавици могат да получат глождене на очите, сълзотечене, воднисти секрети от носа и суха дразнеща кашлица. Единственият начин за по-податливите е да са повече време навън, на чист въздух. Тя препоръча да се правят промивки с морска вода или физиологични разтвори на носа, а в  очите да се накапват изкуствени сълзи. Те могат да се прилагат както при  възрастните, така и при децата.

Специалистът предупреди за още един особено силен дразнител в този сезон – полените от цъфтящите треви. Точно сега е техният пик. Те са много разпространени до края на месец юни. До тогава масово хората страдат от сенна хрема. При някои реакцията е придружена и със суха кашлица, което от своя страна може да обърка човек и да се притесни, че проявява симптомите на COVID-19. Традиционните прояви са кихане, сърбеж в носа, сълзене и зачервяване на очите.

Ако имате такива оплаквания, не се паникьосвайте. Обърнете се към вашия лекар”, съветва доц. мария Стаевска.

Според пулмологът от МВР-болница д-р Александър Симидчиев дезинфектантите в детските градини ще окажат един неочаквано добър ефект.

„Честото дезинфекциране там е превенция не само срещу COVID-19, но и острите рестираторни заболявания (ОРЗ) ще намалеят до минимум, както и грипът, когато му дойде сезона”, каза той. Д-р Симидчиев призова родителите да не се  плашат от честото дезинфекциране в градините и детските ясли.

„Дезинфектантите, които се ползват са нискомолекулни, те не са белтъчни. Алергии няма да има. Възможно е раздразване на кожата в някои случаи, но това е лесно преодолимо. Реакции няма да има в резултат на ползването им”, увери пулмологът.

Той поясни, че дезинфекцията се прави само на повърхностите с препарати, подобни на сапуна, съдържащи повърхностно активни вещества и малко алкохол. Тези две съставки не водят до алергични реакции.

„COVID-19 не е агресивен към децата. Те могат да го изкарат с лека температура, хрема, кашлица само като си останат вкъщи. Симптоматиката е като на настинка. Ако има такова нещо, по-скоро да пазят другите, родителите не трябва да ги водят на градина, а да ги гледат у дома.”,  припомни д-р Симидчиев.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Шнорхел вие следите за правописа ли или следите съдържанието
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е нормално да подлагат децата на това! Защо се дизенфикцира 4 пъти на ден, като веднъж сутринта е достатъчно! Нали външни лица не влизат, няма от къде да влезе вирус! Някакви безсмислици след безсмислици! ДЕЦАТА СА НАЙ-ЦЕННОТ, ДА ГИ ПАЗИМ!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
тъжно преди 1 месец
Лудите на тема хигиена винаги са прекалявали с препаратите. Доста жени познавам които използват концентрирана белина за почистване на маси, дръжки и т.н. Децата им обикновенно имат доста сериозни проблеми с кожата.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И 20 пъти да бършат на час като си кихнат в лицата - файда. Ама нали трябва да се отчита дейност. И всичко за един запушен нос и кашлица евентуално.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма част от дезинфектантите са отровни и токсични за живите организми. Иначе няма как да убият микробите.
А прекалената чистота и стерилна среда водят до проблеми. Отслабване на имунната система и алергии. Затова в най развитите страни хората имат най слаб имунитет към вируси и страдат от най много от алергии към какво ли не. Хората просто са откъснати от природата и живеят в стерилна среда без досег до "мръсотия". Само че като нямаш досег до "мръсотията" няма как да изградиш имунитет.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие в домовете си не чистите ли??? Ако искате природосъобразен начин - горе на планината и извън мрежата.
5
1
 
1
 
! Отговори
Шнорхел преди 1 месец
ВирУс!!!Това вирОса нещо като гироса ли е???
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До потърпевш Това е целта оправдава средствата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отравят децата заради една измислица. Престъпници, хора без мозък и сърце.
2
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
ще отровите децата .............ще ни отровите с тез препарати ....няма нужда от вироси
един препарат за дезинфакция и сме си отишли
1
0
 
15
 
! Отговори
потърпевш преди 1 месец
Дезинфектантите предизвикват алергии. Случи ми се съвсем наскоро. При разходка седнах на терасата на едно зведние. Само след няколко минути започнах да кихам,и злезе ми хрема и следващоят момент започна да ме за задушава и да се подувам. това се случи само за около 5,7 минути. Добре, че с мен бяха приятели и ме изведоха на безопасно място. Не знам какви бяха дезинфектантите, но щях да умра за много кратко време.