ГДБОП предупреждава, че опитите за киберпрестъпления нарастват

Схемата е проста – получава се фалшиво писмо от името на банка
30 май 2020 21:50, Нели Христова
20
ГДБОП предупреждава, че опитите за киберпрестъпления нарастват
Снимка: Pixabay

За все повече опити за фишинг атаки на електронните пощи, предупреждават от ГДБОП. Киберпрестъпници източват пари и чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване. Лесна мишена за измамниците са домашните компютри, които не са достатъчно добре защитени.

Все повече са опитите на киберпрестъпници да източат банкови сметки чрез фишинг страници. Схемата е обичайна - получавате писмо на електронната си поща от името на банка, с което ви приканват да влезете в посочена интернет страница.

"Тя наподобява или е абсолютно идентична със страницата на банковата институция, където потребителят се приканва да въведе потребителско име и парола за банкиране за достъп до банковите институции, които впоследствие се използват от организираната престъпност", казва Явор Колев - директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП, пред БНТ.

Потърпевш казва, че така се е разделил с около 150 евро. Банки, от чието име се изпращат измамни имейли, предупреждават, че никога не изискват каквато и да е информация по този начин. При съмнение трябва веднага да се свържете с банката. Няма гаранция обаче ,че сумата ви ще бъде възстановена. Освен пари по тази схема може да бъде източена и ценна информация от компютъра или телефона ни.

"Ако това писмо, спам атаката, съдържа прикачен файл, отварянето активира зловреден код, който се инсталира на компютъра и компютърът става абсолютно уязвим", коментира още Колев.

От ГДБОП предупреждават и за фалшиви онлайн магазини, които изчезват след като се плати избран продукт.

"Ежедневно се появяват нови и нови с примамливи оферти - много ниски цени на различни стоки, ниски цени на услуги, обещания за някакви печалби и т.н.", твърди експертът.

Специалистите съветват да се използват надеждни антивирусни програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме Нколко струва ГДБОП ЛЕЩА ФАСУЛ И ПРОЧИЕ ПЪРДЯЩИ ХРАНИ В КАЗУСА С НАП.
14
0
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
При пазаруване в интернет, тези измами се избягват много лесно. Просто плащате с наложен платеж - при доставка на стоката. Не може да стане никаква измама.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намекваш за интересни неща, но пишеш неясно. Не всичко се разбира.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То онлайн пазаруването си е риск отвсякъде .Да не говорим че масово пращат чупени стоки .После ходи ги търси .
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колега като оня дето ми желае 1980 година.Ми приятелю. аз съм живял по тоя път по които отиваш смяташ ли че не съм минал затова един съвет да не станеш от лидер сянка че и по зле така че гледаи си телевизията мен има кои да гледа в тая среда са колкото искаш а дали ми пука ще разбереш лично някои ден дали съм това което мислиш а дотогава ме разходи към тоя оня може да видя това което не съм приятно кафе ти желая
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банка никога няма да изпрати имейл.
9
1
 
4
 
! Отговори
Борислав преди 3 години
По пощтата ми е пълно с такива измамни имейли. Писал съм на ГЕДБО и те ми казаха, че изманиците се крият в Нигерия и оттам пишат имейлите, а самите ГДБОП не могат да направят нищо.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не задаи си въпроса как става Неси го обесняваме няколко човека това виж углавно престъпление по време на пандемия значи умишлено се спи место дар спокоино да има нерви защо бе хора
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат тука пари се разиграват тая мафия са до един за затвора начело с тоя които го върши как мислите всички ли са вундеркини или са на вила тая вечер
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колега това е хакер отвътре иначе не ми се вярва да е бърз но си поставям целта да го хвана но закъде бърза след 17000 акта почвам даси мисля много неща както бърза изведнъж тоя щее много бавен
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сефте Абе ГДБОП я ми обеснете програма с кодове и пароли как се пълни за една минута с извинението че бил малък капацитета я попитайте Демакс къде са нали са уж за контрола но по странното е господа че са все пълни интересно мие със записване на курса ли ги явяват в Ловеч че мие чудно кога успяват да дадат 31 часа
4
2
 
1
 
! Отговори
А нещо преди 3 години
За хакерите, които си пишат безпроблемно всякакви коментари из новинарските сайтове?
3
1
 
7
 
! Отговори
ья преди 3 години
Като чуя ГДБОП и МВР директно превключвам канала ...
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете задължително Кортаната през лърк груп (Win 10 Pro) и регистъра (Win 10 Home)! Епъл също трябва да се конфигурира - firewall, но не само да се тикне!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфигурирайте си Луиндолса иначе сте отворени като чаталите на някои палави каки!