Гешев: България е далеч по-добре от редица развити държави в ЕС

По думите на обвинител номер 1, в страната ни има само 3 неразкрити убийства
Обновена: 30 май 2020 16:09 | 30 май 2020 15:50, Нели Христова
93
Гешев: България е далеч по-добре от редица развити държави в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Няма да се уморя да повтарям, че работата ми е стратегията, тактиката и кардиналните цели на прокуратурата". Това заяви държавен обвинител номер 1 Иван Гешев в интервю за „24 часа“.

По отношение на разкриването на поръчковото убийство на Станка Марангозова, главният прокурор заяви, че разследването е показало няколко неща. „На първо място, че доброто взаимодействие между прокуратурата, изпълнителната власт и оперативните служби е повишило своето качество. Да го кажем така: качественото взаимодействие в рамките на функционалната компетентност на всяка една от властите дава резултат. Но доброто взаимодействие е едната страна на монетата. Другата е взаимният контрол“, коментира той.

Гешев отбелязва, че за изминалата година има най-много три неразкрити убийства. „Истината е, че каквото и да се говори и пише от хора и общности, които мразят България и всичко българско, е, че да, ние имаме проблеми с престъпността, но имаме и успехи”. И добавя, че в много отношения сме далеч по-добре от редица развити европейски държави.

“Ще дам и друг пример. Може цяла нощ или цял месец да се разхождате по бул. “Витоша” в центъра на София, без да ви се случи нещо лошо. Докато има европейски столици, където рискът е не десетки, а стотици пъти по-голям.

Така че трябва да сме обективни - да отчитаме реалните проблеми, но и нещата, които са наш плюс, нека не наблягаме само на проблемите. В сектора “насилствена престъпност” сме много по-добре от много наши европейски партньори”, отбелязва Гешев.

„Вършим своята работа и поемаме своята отговорност. Когато има данни за престъпление, не се колебаем да образуваме досъдебни производства, без да се ограничаваме от това кой какво работи, на каква позиция е, с какви финансови възможности разполага, част от коя партия е, дали е от управляващата коалиция, или не. Целта е да покажем,че подходът ни е еднакъв за всички”, коментира още той.

Иван Гешев посочи и какво трябва да се направи по отношение на дрогираните и пияните шофьори, които застрашават живота на хората по улиците. „Важното е политиците да чуят това, което иска обществото. Да решат проблемите, които поставят гражданите. А те са, че в България се води една война, война на пътя, както казвате вие, медиите. Жертвите от пътнотранспортни произшествия в България са най-много на глава от населението от целия ЕС.

Близо 10% от всички дела са тези по чл.343Б от НК-за управляване на МПС след употреба на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надхвърля 1,2 промила) и/или наркотици. В абсолютно число това са между 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента “наркотици” е от няколко десетки през 2015 г. до няколко хиляди към момента. Както загина вашият колега, журналистът Милен Цветков, така това във всеки момент може да се случи и на десетки и стотици други - наши близки и познати, бременни жени, млади хора, деца”, заяви още той.

По думите му най-силен възпиращ ефект би имало финансовото наказание, възможността да загубиш пари.

„Отнемането в полза на държавата на вещта, послужила или предназначена за извършване на престъпление (възможност, която е предвидена и в момента в чл. 53 от НК при умишлени престъпления, но само ако е собственост на дееца ), каквато е автомобилът, ще има много по-сериозен резултат от каквото и да е повишаване на размера на наказанието”, смята главният прокурор. И добави, че когато един човек се качи в автомобила си, независимо дали струва две, или двеста хил. лв., ще се замисли дали да шофира под въздействието на алкохол или наркотици.

Той добави, че не трябват промени на парче в Наказателния кодекс, а цялостно осъвременяване и синхронизиране с най-добрите европейски практики. „Това твърдение, че обикалям наред, е поредната пропагандна теза, която цели да уязви прокуратурата. Ходя винаги когато имам възможност. Когато нямам, се старая на мястото да са ръководители на местните прокуратури. За анархолибералната общност може това да са кокошкарски случаи. Така пишат, защото са богати и живеят на жълтите павета. За възрастните хора това е животът им”, коментира още главният прокурор.

„Въпреки че от години не е правен криминологичен анализ, знаем, че този тип престъпления се извършват от хора и общности, които дълги години бяха изоставени от държавата, хора без образование, а оттам - без работа и доходи. Това, естествено, не може да е оправдание, но е част от причините за това, което описах. Сега не е прието да се прави анализ на база социален и друг произход на извършителите. Криминологията е една забравена наука.

Днес причината за това се нарича политкоректност, преди беше автоцензура. Но аз вярвам, че първо трябва да идентифицираш проблема, след това - причините, и накрая да имаш желание да го решиш. Точно както основно прокуратурата реши най-после тази година срамният за България т.нар. “Луковмарш”. Така че откровено трябва да си кажем, че “произвеждаме” необразовани и примитивни социопати. Като тези, които убиха жената в Русе, децата в с. Сотиря и с. Галиче, студентката от Велико Търново и т.н.“, посочи като примери той.

Гешев заяви, че страницата с приватизацията трябва да бъде прочетена и затворена. Това е най-огромният анализ, който е безпрецендентен, който ще покрие 7000 приватизационни сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такааааа,накратко казано. Тези които обичат България са тези които обичат Пеевски, Доган,Борисов, Горанов и Каскета разбира се. Другите са предатели и българомразци. Тези които искат да се разследва корупцията на високо равнище, като къщата в Барцелона,ограбването на КТБ,Булгартабак, ТЕЦ Варна са предатели и мразят България и т.н умотворения. Май под каскета няма нищо. Горко на България!
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може цяла нощ или цял месец да се разхождате по бул. Витоша в центъра на София,------15-годишно момче е в Пирогов след побой от маскирани... Инциденти24.02.2019 - Инцидентът се случва посред бял ден в центъра на София. Момчето е било нападнато на излизане от входа, в който живее.
45
4
 
2
 
! Отговори
Вишински ще млъкне преди 3 години
Той каза така: качественото взаимодействие на всяка една власт в рамките на професионалната компетентност дава резултат.Хм???Нас ни учиха че:Качеството, взаимодействието и резултатът биват ОТ най лошо, по лошо, лошо, никакво, добро, по добро ДО най добро.Това е Прокурорът който в името на Българския Народ, ПартияГЕРБ и ЕУските ценности има шанса чрез далновидна реализация да осигури работна сила за построяването на МЕТРО-BG от София през Русе Варна и Бургас през Пловдив и Атина до Кавкас.ВЯРА!
44
1
 
9
 
! Отговори
дебел депутат преди 3 години
300к тоалетна хартия , 400к 4x4 черен металик , 600к къща загости , в България е в пъти по добре дори от Германия :)
43
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега Браво на г-н Гешев, все от някъде трябваше да се тръгне! Най важното е справянето с ромската престъпност и рецидивистите да си остават в затвора, те не могат да се превъзпитат !
42
9
 
26
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
А какво става с къщата в Барселона? Разследваш ли ? Мушмурок...
41
1
 
23
 
! Отговори
Създава се преди 3 години
Паралелна реалност. Всички институции са впрегнати да повтарят колко е ок. Има и такива дето вярват, А разделението на властите не съществува. Тиквата кадрува. Виждате ефекта. Мафията си има Държава. Тоя също е в играта
40
3
 
24
 
! Отговори
Крила преди 3 години
Геш, да не си пробвал дрогата, дето я цунахте оня ден..!?
39
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България каскет ако имаше правосъдна система до сега да бяхте напълни ли затворите с такива като вас и много други така че по леко не говори поне.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"кардинални цели" звучи малко йезуитско :>
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" За анархолибералната общност може това да са кокошкарски случаи. Така пишат, защото са богати и живеят на жълтите павета ""...............Евала ... най-после един умен прокурор. И наистина на запад вече е УЖАС ... говоря от личен опит.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами моята кола е 7 хиляди лева и ако ми я вземат за тази глупост няма да си го простя, никога! Да, за някои 7 хиляди може лесно да ги прежали, но следващите 7 хиляди ще го накарат СИЛНО да се замисли дали да кара пиян! Аз лично съм карал пиян, но вече си имам правила и пил никога не се качвам да карам!
35
2
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Истина е,че има голямо раздвижване...Да не се окаже само,че е разчистване на хоризонти,за ДРУГИТЕ..., които и да са те...
34
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Г-н Гешев,ако се самосезирате и извършите комплексна проверка на автокъща "ШАПО И СИН" в с. Енево Шуменско ,целият регион ще Ви бъде супер благодарен. То бива бива ама да внасяш коли от автомарги и да пишеш,че са на по 150 000 км и да лъжат брутално хората си е чисто престъпление.
33
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте плюли по държавата!Който не му харесва свят голям!
32
13
 
4
 
! Отговори
Денко преди 3 години
Гешев е радост!
31
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Гешев!Страшилище за олигархичните мутри!Кога по рано това се случваше?При *** ли?Ами те са от един отбор!
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе слуга шебек. А Горанов, назначен от шиши? По точно шиши те назначи. А ритона къде е?
29
2
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Я да заповяда в което и да е село на повече от 15 км от София и да го питам пак за престъпността. ***'алите, които крадат и тероризират малкото останали възрастни жители. Човек една кокошка не може да завъди в двора, какво остава да си остави колелото в къщата на село и да очаква да го намери пак там следващата седмица. Оправете си първо електората от ***'алите и тогава си показвайте физиономиите по телевизията!
28
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Итересно ,а кой са тези столици в Европа !?Защото аз испитах вълнение -некомфортно се чуствах само в град Шкодер в Албания,но за то в Тирана придобих колосален опита в шофирането,когато се тръгва на червено,спира се на зелено,кръговото не важи...)Не ви препоръчвам в Шкодер и денно време там да сте ,виж Тирана е като при нас 90-00 години,но затова пък имт страхотен град албанците-Дуръс,такъв град нямаме у нас на морето.Другите столици в Европа е норм,Барса е малко опасен ..МарсилиЯ също..