26% от 11-годишните у нас пушат, повечето са момичета

Българските деца са на първо място в Европа по тютюнопушене
Обновена: 31 май 2020 19:18 | 31 май 2020 19:16, Анисия Иванова
35
26% от 11-годишните у нас пушат, повечето са момичета
Снимка: БГНЕС

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните.

Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 държави на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който отбелязваме всяка година на 31 май по инициатива на СЗО, съобщава БНР.

Според друго изследване - на Фондация “БлуЛинк” - към 1 май жертвите на пушенето в България и в световен мащаб са много повече от жертвите на Covid-19.

26 на сто от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този порок са 38 на сто, съобщи д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България.

"България е уникална страна с това, че момичетата пушат повече от момчетата, което според СЗО е проблем от националната сигурност, защото засяга пряко демографското развитие на страната", каза още той.

Във връзка с тази тревожна статистика се предлага българското правителство да забрани всякакви форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите изделия.

Необходимо е и въвеждане на здравно образование за децата в училищна и предучилищна възраст, смятат още експертите.

"Още от септември месец да бъдат въведени тези уроци", предлагат те.

Глобалната епидемия от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от Covid-19, показва сравнително проучване на “БлуЛинк”.

Христо Иванов от фондацията съобщи: "За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 човека, а към 1 май в България бяха регистирани 68 смъртни случая от Covid-19. По света 3 милиона и половина човека умират всяка година от тютюнопушене. Докато отново към 1 май 224 172 човека са загинали от Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От дете се чудя, защо примерно тревата в забранена и може някой да влезе 8нгод в затвора. А цигари и алкохол се продават на всеки ъгъл и са доказани убийци. Всеки ден в болниците умират хора от влошено здраво зРади употреба на тези дне неща.? Някой може ли да ми обясни.
31
0
 
1
 
! Отговори
Колко от тези деца преди 3 години
са от мААлите?Относно малолетните пушачи сред етническите българчета, ще е интересно да се направи проучване - колко от тях са родени от кифли, които и до днес, преметнали крак връз крак с мини полички опънати над напращелите надебелели баджаци и с чашка кафе в едната ръка и с цигарКа в другата, победоносно разказват как са се крили да пушат зад училището, когато са били в осми клас през 1988 г.? Не казвам, че това е събирателен образ на българката. Но все пак е еталон за поне 30% от българките
30
0
 
0
 
! Отговори
бивш пушач преди 3 години
А ние не сме го правили? Ама тогава нямаше кой да ни брои.
29
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 3 години
И това е в резултат на новия образователен закон ! МОН ще финансират западни институции с 3 милиона евра за консултиране и промени в образованието ни .Ние нямаме ли БАН, СУ и др .? Къде са нашите учени педагози ? Срам !
28
0
 
1
 
! Отговори
LosHo преди 3 години
Който продава цигари или алкохол на деца заслужава поне 3г затвор
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами мизерен живот, нямат пари за други забавления, нито кой да им покаже нещо друго, скотския живот такива са му плодовете. С 800лв заплата какво подсигуряваш на детето си, това е единствен отдушник най евтин-цигари,
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Обаче не слабеят, ами дебилеят пушачките и смъркачките.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умрелите от тютюнджийска кашлица да ги пишат, че са жертви на ковид19, каквото и да е това, *** некакъв мор е все пак, ха ха ха..
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди някой век са яли арсен за да изглеждат бледи, нищо не се е променило...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушат и смъркат за да слабеят...
22
0
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
А колко са глобени за продажба на цигари и алкохол на непълнолетни?? В сащ за подобно нещо вземат разрешителното и може да влезеш в затвора до 6 месеца
21
1
 
1
 
! Отговори
ДО 21 преди 3 години
Препоръчвам ти да си смениш средата, щото явно си сред тия 21 %. Освен тяхсъществуват и 79%НО наистина трябва мерките да са сериозни срещу този проблем. В много страни поради сериозния начин по който се провежда авторекламата на хората които пушат се гледа като на второ качество хора... А никой не иска да го гледат като такъв , така че ефект има
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тези пушещите момичета също така раждат на по 11-12 години.
19
2
 
15
 
! Отговори
пропаднали жени преди 3 години
Основно пушат жените, в последно време и пиянството е типично за тях. българките падат все по ниско което е нормално като се има в предвид че нито учат нито работят само си снимат муцките в фацебука.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и мъжете и момчетата не са цвете ама тези момичета и жени се изродиха , наркотици ,чалга ,маникюри ,прически,моди а за пет пари работа немогат да свършат камо ли мъж и деца да гледат
17
3
 
8
 
! Отговори
Стоянов преди 3 години
Оставете пушенето на малолетните сега, дайте нещо за ковида! Колко ще измират, яко колко са измрели, чувалите стигат ли .......
16
0
 
9
 
! Отговори
К преди 3 години
Кат бех малък ми даваха по петдесет стотинки за баничка на ден. Сега явно им дават по десет лева и ги карат с колата до училище.
15
0
 
4
 
! Отговори
Полицията преди 3 години
Чакаме да ги излъже някои по цигара марихуана и да ги съдим по тоэи начин описваме деиност и на прокоратурата като избягваме дилари эащото ни плащат% и ни дават информация на кой продават
14
0
 
4
 
! Отговори
върло загрижен преди 3 години
И какво предлагат?Да се направи комисия!Нищо против,но да е на ОБЩЕСТВЕНИ НАЧАЛА и без заплащане!И тогава гледай отводи в стил "понежеобачезащото",претрупаност с много работа и т.н.,и т.н.!
13
1
 
4
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Сайта на Нещастниците харесват двуполови роми ЕВАЛАТА ДНЕС