Каква е COVID реалността и можем ли да живеем без много?

Любен Дилов, проф. Иво Петров и Георги Стоев за живота ни след изолацията
31 май 2020 18:30, Александър Попов
27

Как ще изглежда животът ни след изолацията и с коронавирус и ще се промени ли моделът ни на общуване - тези теми засегнаха кардиолога проф. Иво Петров, икономиста Георги Стоев и с известния писател и журналист Любен Дилов-син в предаването "COVID реалност" по Bulgaria ON AIR.

Изгубихме ли се в статистиката?

По време на пандемията стотици хиляди българи гледаха или слушаха всяка сутрин и вечер статистическите данни за броя на заболелите с коронавирус у нас. Не се ли изгубихме в тази статистика като хора?

"Стана часно, че този вирус е заболяване на цивилизования свят. Като един гмуркач мога да ви кажа, че на много места не разбраха за съществуването на пандемията или го усетиха заради липсата на доставки. Въпреки всичко смятам, че хубавите неща след тази криза са много повече от лошите. Хората успяха да се видят в друга светлина и да усетят този нов тип свобода, свобода, че видяхме, че можем да живеем без много неща", каза Любен Дилов-син.

"Съгласен съм, че този период ни даде да разберем, че има различни светове. Смятам, че научихме много уроци, особено по отношение на здравната система - тази дълго отлагана дигитализация започна да се случва, има светлина в тунела. Надявам се електронната здравна система да се случи", допълни от своя страна проф. Иво Петров.

Икономистът Георги Стоев също отбеляза положителното на кризата - много сектори в икономиката бяха забавили своята дигитализация, защото можеше и не беше задължителна.

"Със сигурност имаше компании, които спечелиха по време на пандемията, но то целия живот е такъв. Тези кризи идват да покажат на предприемачите, че има смисъл да опитат новото. Разликата между тези, които успяват и тези не е, че вторите са страшно много и никой не знае за тях, а първите са малко, но всички ги знаят. Кризата дръпна завесата зад нормалността на функционирането на икономиката и пазара на труда - умирането на фирми, свиването на фирми, които не са производители, невъзможността да се плащат заплати, съкращаването на хора е нормална част от живота. Това, да си мислим, че ще работим на едно и също място и ще се пенсионираме с добра пенсия и си отиваме на село е невъзможно. Безработните в момента са 100 000 хиляди, голяма част ще трябва да се преквалифицират. Това ще е свързано с промяна на техния профил, ще се сменят и индустрии. Ще има свиване на цели сектори и правителството трябва да е наясно, че икономиката не е тостер - включваш едно копче и тя тръгва. Икономиката е почти жив организъм, тя е спонтанен ред - правителството трябва да подпомага за този ред, но не и да бъдат дестимулирани работодателите за създаване на нова заетост, защото ще има и нови безработни следващите месеци. Те ще достигнат може би и 400 000. Въпросът е колко бързо те ще намерят своята нова реализация.

Станахме ли по-зависими от новите технологии?

"Като човек, който се занимава с фантастика потомствено, чете, пише и участва във форуми, ще кажа, че не е ново това, че с увеличаването на хората на Земята, технологиите дават решения, които да бъдат виртуални. Т.е - да заемаш много по-малко физическо място и по-голямо виртуално. Технологиите направиха нещо революционно в образованието. Онлайн образованието получи такъв ритник, че дори и учителката в Кубрат се принуди да седне пред компютъра и да пее заедно с децата, което едва ли й е хрумвало, че ще се случи в този живот. Това е пример, че имаше области, в които наистина имаше революция, вероятно те ще стават повече с необходимостта за откриване на нови работни места. Цялата икономика на сезонна заетост е под огромен въпрос - какво ще се случи с нея, това е една от най-сериозните икономики в Европа - трудовите номади", каза Дилов-син.

"При нас в медицината е ясно, че няма как операциите да се случват виртуално. Въпреки че има опити - има роботизирана хирургия, която е един от начините да помогнем на повече хора. Според мен българското здравеопазване, а и европейското, трябва да си извади извода от тази криза, че не трябва да зависи от доброто здравеопазване в една страна. Ето в началото на пандемията имаше няколко лекарства, които се смятаха за панацея, но после се оказа, че не е така. Стана ясно, че ние не можем да ги синтезираме, защото нямаме химико-фармацевтична промишленост. Ние се базирама до някаква степен на вноса на някакви първични суровини или поне частично обработени, за да можем да произвеждаме нашите лекарства. И не е само това. Бяхме си зарязали и не дотам добре оборудвали инфекциозните отделения. Не се оказахме достатъчно подготвени. Хубавото е, че България се оказа много малко засегната от коронавируса поради много причини - правителството все навремени мерки, че имаме много добър неспецифичен имунитет. Но ако беше италианският или испанският сценарий щяхме да бъдем съществено затруднени. Така че трябва да си извадим поуките и да направим следващите стъпки, за да сме подготвени в бъдеще за подобна ситуация", заяви проф. Петров.

Върви ли Европа към възраждане на СИВ?

"При нас всичко бе на показ, даже стана добре, че се чуха различни мнение, дори хората заеха страна заради оформилите се лагери Мангъров-Мутафчийски. Това не е лошо, защото хората започнаха да мислят. По-лошо живеят в страните, където има категорично едно мнение. Всичко беше полезно и важно, за мен най-важното е, че погледнахме към границите на медицинската наука. Тепърва ще ставаме свидетели на подобни вируси.
Парадоксално е, че в момента ЕС е изправен пред възможността да направи нов СИВ с тази програма за подпомагане на икономиките след пандемията - трябва да мисли как националните производства не са толкова зависми от Китай", допълни Любен Дилов.

"Ако Европа не намери начин тези пари да циркулират между всички страни, този съюз ще се разпадне. Тези центробежни сили, които имаше преди COVID-19, могат да се задълбочат. Много голяма е отговорността на големите икономики да помогнат на малките. Наша обаче ще бъде отговорността да използваме това, което ни се даде, да бъде инвестирано по предназначение.

Китай ли стана новият доминант в света?

"Всички икономики пострадаха. Може би ще прозвучи изненадващо, но сред бизнеса повече се говори как трябва да се разкачим от Китай, да има диверсификация на доставките, да не сме зависими от един играч на пазара. Това, което се наблюдава като тренд в момента е по-близка дестинация за изнасяне на производството, изграждане на по-малки заводи. България може да се възползва, това е златен шанс, просто не трябва да се пречи на бизнеса и правителството да има визия по този въпрос", заяви Георги Стоев.

"Сега е моментът да се обърне и тренда българи да се лекуват в чужбина. Дълго време турски и гръцки граждани са се лекували в България - защо да не започнат отново? Имаме много предизвикателства и сега е момента, когато преживяваме този катарзис, да излезем по-силни от него.
В обществата, където социалната ножица е по-разкрачена - те ще минат през кризата по-трудно. Надявам си при нас да има баланс", допълни Иво Петров.

Хуморът

И тримата гости отчетоха, че хуморът е бил на ниво по време на пандемията. Проф. Петров припомни и максимата, че "във време на криза и диктатура се раждат хубавите вицове".

Според Любен Дилов героите, които са били създадени по време на пандемията, като ген. Мутафчийски, ще бъдат забравени бързо. Просто такава е човешката нагласа.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До Анонимен
Това е новата журналистика. Не знае синтаксис какво значи, а иначе много добре ползва командата копи+пейст. Там им е силата, а слабото място им е главата, ама те си го знаят, за това цитират :)
23
1
 
1
 
! Отговори
100% ЛЪЖА преди 1 месец
това е тази поръчкова юдо-масонцка пандемия

евреиския заговор вече започна етап 4 от плана - масовите безредици
след това навсякъде по света ще обявят постоянно военно положение
цялото човечество ще живее в един голям концентрационет трудов лагер
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме че моловете не са нужни, как се живее без автомобил, без екскурзии, видяхме богатата Европа в друга светлина, представихме си Италия с чували за .., правихме доноси и досущ като в соца а богатите заподозряха че парите им са не по ценни от хартията и прочее и че глоби от по 50к са солени дори за тях. Всички се оказаха затворени от страха и от призива стой си вкъщи. Някои отбиваха номера с дистанционно образование и на всякъде изкачаха реклами как всичко може да е онлайн ... дори и сега!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Илюминатите са надстройка на масоните-като ги гледам въпросните, та се сещам.
Те са визионери за развитието на човечество-култивират ни като гъбки или добитък.
Те, тези рицари на нечовешката менталност, разбирайте Божията промисъл, отглеждат у нас навици.
С други думи с консумацията свършихме, продължаваме с изолацията, защото без изолация виждате ли какво става в САЩ!?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Виртуална ,виртуална е Ковид реалността . Само в болните мозъци на жадни и гладни за власт ,либерали и демократи . Нещо като химическото и бактереологично оръжие на Садам Хюсеин в главите им
19
1
 
5
 
! Отговори
Коронавирусно преди 1 месец
Известно е, че по времето на СССР, неудобни за властта хора са били вкарвани на лечение в психиатрични клиники. Преди 5-6 години, когато един депутат си въобразяваше, че в България на ББ може да има опозиция, властта започна да го дискредитира със серия от инсценирани скандали, докато го накара да преклони глава. Аферата "Ковид 19" показа, че няма нужда от такава изобретателност. Ако някой много знае, властта подава сигнал и от НОЩ го изолират като заразен с Ковид 19 до второ нареждане.
18
3
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Цялата работа голяма паника за нищо и работа за журналисти и медии. Както и при свинския грип се наприказваха камара глупости и се напалшиха хората както винаги.
17
5
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 1 месец
Световните Комунисти, начело с Лидера си Китай, най-сетне намериха точната формула на Сметовна Доминация, Диктатура, Репресия, Терор, Контрол и Разбира се - Смърт!
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глобално пандемично упражнение, тренировка на сухо - толкоз за К-19! Измишльотина,
в която буквално ни удавиха. Ей, натикаха ни в мишите дупки, в подземията на една отвратителна и абсурдна нереалност. Подготвят ни за лобототомия, чипизирани холограми, които нямат нищо, в голямата си част, но треперят за жалкия си животец.
Ако не беше страшно, щеше да е смешно с какъв кеф се оставихме да ни вържат лигавниците на устата...
15
2
 
8
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Посегателството върху свободата на хората беше направено по отвратителен начин.
Убиха Милен Цветков, който не им играеше по свирката.

Нямам думи да изразя разочарованието си.
Очаквах по-рационално поведение от управляващите, а се оказа, че ни водят хора с манталитет на суеверни бабички.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е живял с много, на теория може и с по-малко. Този, който е живял с малко, какво се предвижда за него? Или не влиза в сметката? А иначе, прекалено оптимистичен поглед върху нещата имат тези дървени философи. Така - от високо, тъй да се каже...
13
6
 
7
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 1 месец
Уханката е Номер 1 Оръжие на Комунизмът!
12
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къв ковид .бре мошеници
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интернет трябва да бъде разрушен. Dixit.
10
11
 
19
 
! Отговори
доктор преди 1 месец
КОВИД 19---СВЕТОВНА ИЗМАМА С ЦЕЛ---ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО В ДЪРЖАВИТЕ И ЛИКВИДАЦИЯ НА 1---2 МИЛЯРДА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА ЧРЕЗ ГЛАД И МИЗЕРИЯ УЧАСТНИЦИ----СЗО САЩ КИТАЙ ГЕРМАНИЯ ФИНАНСИРАНИ ОТ МВФ МБР ПОРЪЧИТЕЛИТЕ СЕ ЗНАЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ЩЕ СЕ САМОВЪЗНАГРАДЯТ ОТ „ЗАЕМИТЕ
9
4
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
До анонимник
Давам ти пример, какво е пандемия бре гоше, така казвахме на новобранците в казармата...
Сталин е виновен, че ти още живееш в България гоше...
Ако те беше оставил на чърчил, света досега да те беше забравил, че си Българин...
Ако изобщо и си...
8
10
 
23
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Каква пандемия???За три месеца 100 починали ,това ли ви е пандемията ? Дойде ви дюшеш ,та да покрият ГЕРБ далаверите си !!!
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нане

А битката при Сталинград какво е в сравнение с пандемията Сталин? Колко има загинали заради него? И въобще що за пример даде?
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само аз ли нещо не мога да разбера заглавието? Какъв този словоред?
5
8
 
13
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
В битката за Сталинград, днешен Волгоград, от юли 1942 година до края на януари 1943 година загиват над 2 000 000 военни плюс почти цялото население на града...
За пръв път е пленена около 100 000 хитлеристка армия!
Та каква точно пандемия е ковида...