Радев: От нас зависи дали достойнството ще надмогне апатията!

"Ботев презираше конформизма, днес мнозина слугуват на лъжата"
288
Радев: От нас зависи дали достойнството ще надмогне апатията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история.

Това каза президентът Румен Радев в словото си в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Според Радев е символично, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила.

"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно", посочи държавният глава.

Румен Радев припомни, че поетът будеше българите със стихове и сатира.

"Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес", заяви още президентът.

По думите му Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.

"Поклон пред падналите за свободата на България!", завършва словото на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
14
 
! Отговори
рАДЕФФ преди 3 години
Пиша ти бавно,щот четеш трудно??!!И дръж здраво основната нишка на мисълта си,не знам ка а, *** неа така!!
167
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, Радев...така и не проумя какви са ти активностите като президент.
166
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Радев ще ме умори: "Ботев презираше конформизма, днес мнозина слугуват на лъжата"...Този човек мярка няма в злобното говорене.
165
7
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименначи-мачи,аз имам и ангажименти,бе ***!!!!Тук се вяствам само когато мога.За да науча новините и ..да се самоунижа,обръщайки внимание на такива зл/об.ни при-4-м-ати като теб.
164
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне може да декламира,другия и български не може да говори като хората.
163
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СКОРПИОН !В такива лагери през соца никога не са вкарвали невинни хора ,а криминални престъпници, вредящи на обществото,сега герои ли ще изкарате криминалите?
162
5
 
26
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Разбираме , че главният декламатор на републиката някъде декламирал нещо , но не разбираме защо продължава да харчи народни пари , когато хората са останали без пари , без работа.....? Защо го пазят 20 човека от народната любов ? Защо ,бе, хрантутник народен с 13 000 лв заплата за нищоправене ???????????
161
14
 
6
 
! Отговори
чичо преди 3 години
До Частен клиент Борисов не дава нищо!Това са наши пари и си го набий в простата герберастка тиква!
160
5
 
29
 
! Отговори
моч преди 3 години
Типичен селски партиен секретар от соца - ограничен , злобен , отмъстителен и назадничев ТКЗС-ар.
159
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички пишещи тук сте способни да се пенсионирате като пожарникари и да раздавате на воля чужди пари! Някои биха препускали и с джипка! Но единици могат да се качат на изтребител, да навъртят дузина фигури висш пилотаж и да останат цели! Просто Радев не е от статуквото! Затова го мразят! Статуквото не са само управляващите. Ако има грешки, най голямата е, че се опитва да прилича на политик! Вместо да им тегли една на всичките и да бъде пич!
158
12
 
3
 
! Отговори
до Зозо преди 3 години
Теглил заем - дал!
157
18
 
8
 
! Отговори
до 166 преди 3 години
Защото ги презира! Защото 95% от тях пряко, а останалите с мълчанието и конформизма за които Президента говори са причина това тиквенско управление, този фестивал на простотията да продължава и да не му се вижда края! Те поддържат една действителност с угодна ,,журналистика" и с мълчание! Действителност, която уби Милен Цветков! Нещо Ботевско да има в тях!? Както каза Бойко - цяло ято пуйки!
156
2
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааа, Боко "давал" пари :))))))))))) Ами ще дава, щото си е събрал. БСП що не даваха? Щото винаги фалират държавата и са на дефицит, спират им парите от ЕС и са некадърници :)))))))))))))))))))))))))))))))Който има дава, който няма ........................... стои гладен и плаче по форумите :)))))))
155
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после си обръсна главата за да скрие грозната си прическа на полуплешивата тиква. За това му трябваше почти един мандат. Коментара е излишен.
154
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сс,кой премиер,в коя държава НЕ ХАРЧИ ПУБЛИЧНИ СРЕДСТАВА БЕ червени???Вашите *** ЧИИ ПАРИ СИ РАЗДАДОХА НА СЕБЕ СИ,ТЕХНИТЕ СИ ЛИ???Тоя поне нещо дава и на хората,затова го и преизбират.Ако той е *** вие какви сте щом не ви искат мнозинството а предпочитат Борисов??Защо не се запитате!!
153
6
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Абе Радев защо бега от журналисти като дявол от тамян? Казва си репликите и се мушка някъде веднага.
152
16
 
5
 
! Отговори
до 153 преди 3 години
И аз така смятам! Цял мандат само празни приказки, идеологии, констатации, морал и кухи фрази! Едни герберасти не можа да изгони от властта! Ни пари има, ни нахалство, ни правомощия, нито акъл в главата! Загубена работа! Поне да беше малко по *** като Бойко и да разбираме какво казва. Какво е това - достойнство!2 Кажи, че Барба *** е по юнак от Христо Ботев и всичко е ясно!
151
19
 
7
 
! Отговори
сс преди 3 години
борисов дал пари за това дал за онова с чужда пита помен прави, харчи държавни пари, Ботев и Левски срещу такива държавни изедници са се борили.........
150
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Борисов нищо - ако *** реши да даде нещичко едва ли ще го извади от джоба на Деса.
149
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно обратното БОРИСОВ НИКОГА НЕ ЧЕТЕ и затова често дрънка небивалици особено по исторически теми,а Гадев ги заучава речитеси или ги чете ако не от лист или на екран предварително записани.Ти явно си кьорав дрогарьо и тия дето са сложили плюс също/