Радев: От нас зависи дали достойнството ще надмогне апатията!

"Ботев презираше конформизма, днес мнозина слугуват на лъжата"
288
Радев: От нас зависи дали достойнството ще надмогне апатията!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история.

Това каза президентът Румен Радев в словото си в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Според Радев е символично, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила.

"Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно", посочи държавният глава.

Румен Радев припомни, че поетът будеше българите със стихове и сатира.

"Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес", заяви още президентът.

По думите му Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство.

"Поклон пред падналите за свободата на България!", завършва словото на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХристо Христов: Типичното за демокрациите е да извъртат фактитеОтивай при любимите ти диктатури, руши
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128"Доста хора са навързани на хранилката"Сега да не се окаже, че всички, които могат и знаят неща са "навързани на хранилката" и извън нея сте останали маргиналите, без образование и мързеливите? Щото ако е така, "хранилката" всъщност е едно успяло общество. И преди да ми обяснявате, че сте неграмотни, но духовно извисени, да ви напомня, че сте ***.
126
1
 
29
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До 1Първо, не съди по себе си и не мисли, че всички имат любим политик. Имам домашен любимец а не любим политик. И второ, това как биха постъпили други на мястото на Радев изобщо не го оправдава. Защото не може същество с манталитета на крадлив старшина от артелната да има претенциите да бъде български генерал, държавен глава и морален стожер на нацията.
125
2
 
0
 
! Отговори
Treska za byagstvo преди 3 години
ако българите презираха "конформизма" до са сите щехте да висите на бесилата, заедно с църковни лъжци, джамийски ***, тук таме някои бизнесмен/дама, законотворци, а полицията ни щеше да се чуди как да удържи партизаните, щото армия която да го прави нема.
124
3
 
2
 
! Отговори
1950 преди 3 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ :СОФИЯ : Е ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДО 1989гНЕ БЕШЕ ЦЯЛА Н.Б. НО СЛЕД ТОВА .......
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоАз не се интересувам от това какъв е списъка с детските ти мечти. Абсолютно неграмотен си, и това личи отдалеч. Без никакви условности. Значи, средно образование. Въпросът е, средно общо или средно специално. Съдейки по глупостите за сторителен инженер или електроника, евентуално си завършил някой ПТУ/СПТУ/техникум (сега се казват по друг начин, но са си същото нещо), макар че и това не е много сигурно. Кадърните момчета от тия училища всъщност са доста читави.
122
3
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...., и автоматично им залепям минуса,без да чета и се замислям!...Приятелю, мисленето не е е за всеки, поставяй си минуси без да четеш и бъди щастлив!
121
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СКОРПИОН !Извинявам се,че ти натиснах плюс,но Радев събра доста повече гласове от цялото управление на ГЕРБ през всичките им години,въпреки,че геберите са доста повече хора и купуваха гласове или манипулираха гласовете.
120
8
 
15
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
До истина е. 128 Първо Радев не е жена да го харесват, и от къде си сигурен, че само във София не го уважават и признават за президент- обединител на нацията. Математиката ти с процентите, е много слаба. България не е София!!!
119
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКогато БСП управляваха,имаше повече свобода,демокрация и права за хората и не бяха следени,преследвани,мачкани,уволнявани,тормозени и убивани масово хората!
118
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Тези които ви оставят гладни са точно БСП отделно,че са престъпна шайка терористи българоубийци,която слугува на вражеска държава- русия
117
3
 
12
 
! Отговори
проф Т.Карамански преди 3 години
До ПроСоТо Ало о о ПроСтоТо маргиналче от Горно нанадолнище ,я ми обясни метода на Клъф или метода на крайните елементи ПГС-арче
116
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истина еНе само столичани,доста хора в цяла България са навързани на хранилката и само тези хора са добре,останалите хора нямат права в България.
115
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм протов ГЕРБ,но съм против да смазват опозицията БСП(защото ние имаме нужда и от опозиция),а те ги оставиха гладни,принудиха ги да уволняват хора и работни места,като смазаха бизнесмените им,приходите им,преследват ги и мачкат всяка възможна опозиция!
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега бълг.поколение изучава друга история ако все още учи де -книги не чете особено пък исторически за силата на бълг.дух -той тоя дух се изпари остана в малцина -идеалисти които все още вярват в силата на България -дано
113
1
 
12
 
! Отговори
До 128-истина е преди 3 години
Ти да учиш за матурата и да спреш да плещиш неща които не разбираш ,недорасъл философе!Истината ще я разбереш като порастнеш и заживееш във реалният,а не във виртуалният живот като сега!
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цирков сандвичАми те Просото и Козлодуя са един и същ бре.
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е тука.Уви ,такива като Светльо от БТВ е пример как се използват думите за откровени лъжовни внушения.Изобщо 20 г бтв доказа ,че е антибългарска телевизия бореща се за всички други ,но не и за българите.Без нотка расизъм го казвам
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е прав е тука.Уви ,такива като Светльо от БТВ е пример как се използват думите са откровени лъжовни внушения.Изобщо 20 г бтв доказа ,че е антибългарска телевизия бореща се всички други ,но не и за българите.Без нотка расизъм го казвам.
109
24
 
5
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Радев не го харесват само столичаните ,за щото 60% от тях работят на само на столове в министерства ,агенции , комисии , още на стотици мижитурски места , и знаят , че ако падне тиквата от власт , ще останат без работата за която вземат заплати за тоз де духа !Т