Епидемията от коронавирус приключва засега. Как ще продължим да живеем?

Мерките у нас сработиха, доволен е доц. Ангел Кунчев
62
Епидемията от коронавирус приключва засега. Как ще продължим да живеем?
Снимка: БГНЕС

Макар да се задава краят на пандемията от коронавирус у нас, продължават да стоят много неизвестни пред това как ще продължим да живеем. Според главния държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев въпреки добрите прогнози, част от предпазните мерки срещу COVID-19 ще останат още дълго време.

"Дори задължителният характер на мерките да отпадне, има неща, които ще останат силно препоръчителни и част от тях са носенето на маска от хора, които кихат, кашлят, както и препоръката за физическото дистанциране, лична хигиена и дезинфекция. Факт е, че всяко пренебрегване на тези правила все още води до възникване на по-малки или по-големи огнища", заяви доц. Кунчев в интервю за БГНЕС.

Още по темата
Той даде за пример съседите от Северна Македония, където броят на новите случаи падна под 10, но от няколко дни бележи 89-90 новозаразени. Според Кунчев това се дължи на тесните контакти по време на религиозните празници.

"Грубото неспазване на правилата води до по-ефективно заразяване. За този сезон поне, надявам се и за тази година, епидемията от COVID-19 приключва, намаляват случаите у нас. Важно е да го правим внимателно, да го правим без крайности, така че да нямаме връщане назад дори и като отделни епидемични взривове", твърди той и посочи, че спазването на дистанция, високата лична хигиена и дистанцията ни предпазват не само от COVID-19, а и от почти всички останали заразни болести.

Попитан дали мерките са сработили доц. Кунчев отбеляза, че това се е случило
и се позова на сравнения между нашата страна, Източна и Западна Европа, и света. "Според мен това се дължи не толкова като някаква уникалност на самите мерки, ние не сме откривали топлата вода. По-скоро има два фактора, които за мен бяха ключови. Първото беше ранното им прилагане, което основно имаше ефект и второто беше пълният ангажимент на държавата на всички нива", посочи главният здравен инспектор.

По отношение на това дали ни очаква втора вълна на епидемията у нас или не, доц. Кунчев посочи, че по тази тема има твърдения на водещи учени и в двете крайности.

"Този въпрос е най-сложният, най-важен и най-трудно може да се отговори на него. Има огромно разнообразие на мнение и то не на случайни хора, а на сериозни научни центрове по света и те са в двете крайни противоположности – от увереност, че нищо няма да се случи до пълна увереност, че едва ли не още през септември ни очаква нова вълна", заяви Кунчев и посочи, че самият той е умерен оптимист.

"И да има нова циркулация, и да има нови огнища, те по-скоро ще бъдат в отчетливия есенно-зимен период, а не толкова рано и надали ще бъдат в толкова големи размери".

Независимо от бъдещето, което остава неясно, здравният инспектор твърди, че кризата е помогнала на здравната ни система да се подготви за подобни ситуации и е довела е до отварянето на нови лаборатории, а доста лечебни заведения вече разполагат със животоспасяващи респиратори.

На въпрос защо броят на аутопсиите на починалите от коронавирус у нас е малък, доцен Кунчев посочи, че още в самото начало на пандемията от експертния съвет по патоанатомия са излезли със становище, с което се отговаря на вижданията и на много чуждестранни колеги, че с оглед на намаляване на рисковете не е необходимо при ясна диагноза и когато няма съмнения, че причина за фаталния край е инфекцията, да се прави аутопсия на всички лица и крайното решение е на близките и ръководителя на лечебното заведение.

"Това обаче не важи за случаите, когато има неяснота в диагнозата, когато човекът е починал извън лечебното заведение, когато трябва да се изясни механизмът и причините дали няма някаква друга причина, тогава са се правили аутопсии. Техният брой е малък, но това е решение на самите колеги, които се занимават с тази дейност", обясни доц. Кунчев.

Според него при COVID-19 не е равнозначно носителството на вируса с болния. Едните положителни могат да нямат никакви симптоми или леки симптоми, каквито бяха 70-80% от хората, а в болница се приемат само тези, които трябва да бъдат лекувани или пък хора, които поради социални затруднения няма къде да бъдат изолирани“, разясни той.

На въпрос дали след 15 юни ще бъдат разрешени свижданията в старческите домове, доц. Кунчев заяви, че засега няма да бързат да отменят тази мярка, защото тези домове остават едни от най-рискованите звена.

По отношение на появата на ваксина срещу коронавируса, главният здравен инспектор е скептичен и убеден, че до една година няма да има такава, която да е ефикасна и безопасна, но и добави, че ако няма ръст на новозаразените може и да няма нужда от такава.

От думите му стана ясно, че ако все пак такава ваксина се появи, то той няма да настоява тя да бъде задължителна за всички хора.

Доц. Ангел Кунчев коментира още, че няма как да се хвърли вината върху определена група от хора за разпространението на заразата в България.

"Една от първите вълни беше на хора с много висок икономически статус, които се прибраха от ски ваканции в Европа и те съвсем не бяха малка бройка. Това беше първата вълна. След това масово наши сънародници започнаха да се прибират от страни, където беше по-разпространен вируса – Великобритания, Франция, Италия. Имаше внос и на такива случаи, само че те пак нямат етнически характер. Всеки, който работи там можеше да внесе вируса. Факт, че голяма част от тези хора се прибраха при близките си в някои от ромските махали не значи, че това е правилото и няма други. Имаше хора, които се прибраха във всички градове", посочи Кунчев.

По думите му третата вълна е била разпространението вътре в страната – "имаше лечебни заведения, които допуснаха по-масово заразяване както на медицински специалисти, така и на пациенти". "Такива примери са Видин, Пазарджик, Сливен, Ямбол. А има и отделни домашни огнища, които засегнаха отделни фамилии. Такива имаше в Благоевградско, Пловдивско, Русенско. Всички възможни начини на разпространение бяха налице. Няма как да се твърди, че една група от населението е по-рискова или, че тя е виновна за възникване на случаи", твърди той.

В заключение доцентът каза, че трябва да се научим да живеем не само с коронавируса, но и с нови и дори по-страшни вируси, които винаги ще заплашват общественото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
12
 
! Отговори
Z-40 преди 3 години
"Ива само по маска нали?"Хаха... аз лично съм фен на възрастните дами, но тая проскубана мисирка ме отвращава и ми се повдига при мисълта за нея. Не виждам нищо сексуално в тая жена. Ужасяваща е и прилича на баба Яга.
27
3
 
21
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Внимавайте за кой ще гласувате на следващите избори! Дали искате да ви плашат с умрели деца и чували, дали искате да ви гонят от работа и да ви набутват кредити, а после да ви вземат жилищата? Да ви дигат парното при колосален спад на цените по световните борси... Да си делкат милиарди, а вие да нямате пари да нахраните децата си! Долу Герб! Оставка! Избори!
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще е приключила,бе!? Я правете интензивно тестове....
25
5
 
16
 
! Отговори
БайМангау преди 3 години
Генерал Плазмодий къде се покри. Дебa некадърника му, заслужава 50 тояги на голо, и линч- катран и пера. Само байШиле Кантарджиев ще му простим, ще го уредим на работа в 7/8ми ТВ
24
2
 
10
 
! Отговори
От опит преди 3 години
Най-страшното обикновенно е когато според властите "всичко е наред"... По ред на номерата :Аварията в Чернобил Хипер инфлацията 97маПандемията Covid-19
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска да каже че бронхита приключи,чувалите и ковчезите и хл.камиони се напълниха ,долу герб
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Z-40Ива само по маска, нали?
21
5
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
нищо не е приключило сега пристигат българите от англия и сащ във ваканцияще доидат да заразят старите баба и дядо и ще си заминат не сваляите маскитев гр транспорт и дизенфекцията идва есента и грипа
20
4
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Какви мерки бе, Кунчев!Нищо не ви е сработило.Само паниката ви беше страшна. На страха очите са големи.Просто нямаше никаква опасност за населението от този мижав вирус.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз да попитам доктора професор: След като има лампи с излъчване, което за минути убива всякакви вируси, защо тези лампи не се популяризират и внедрят навсякъде в публичното пространство, а се въвеждат всевъзможни пречки и се поддържа ужас и паника сред населението? Най-именитата у нас професорка в областта на заразните болести каза, че лампите за 15 минути убиват всякакви вируси. Какво ви пречеше да сложите такива лампи поне във всяко болнично отделение в страната????
18
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Беше пандемия,сега -епидемия.Утре ще е забравено.....хахахахахахх
17
5
 
6
 
! Отговори
БайАметЧобанина преди 3 години
Надявам се Слави, ХаджиТошко и другите дето ще спечелят убедително следващите парламентарни избори, да не забравят този мишок и да го осъдят поне на 15 години затвор за държавна измяна. И конфискация на имуществото разбира се
16
2
 
7
 
! Отговори
Z-40 преди 3 години
Цирка може да е закрит, но ние искаме сеира да продължава.Може да направите едно ново риалити "Брийфингите" само с Мутафчийски и Ива Николова, по прайм тайма на Делиорман ТВ. Много ще се гледа тва комедийно предаване.
15
0
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Тоя ***, нали преди няколко дни каза , че още дъъългоо ще остане носенето на маски...Ама Винету нареди друго, и тоя набързо смени плочата.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хах,прав сте и аз не виждам гаснене на епидемията,такива бройки си имахме и до сега.Явно Борисов ги притиска и те да говорят глупости,но нищо де, вичко ще си е за сметка на Борисов.Оня в резиденството и другарите му само чакат Борисов да се ус..ре и ако и новината за парното е вярна значи Борисов е решил да дава властта.Е,нема такъв ...
13
5
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
А какво ви готвят от септември, бедна ви е фантазията !
12
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Теменужка Петкова по бтв отрече тази информация за цените на парното.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вразумете го онова в МС маските да останат задължителни за затворени помещения,или да има поне два метра отстояние,както рабрахме поне от написаното и казаното до сега никой не знае кога и дали изобщо това ще приключи.Следоваъелно поне минимални мерки като маски и отстояние трябва да има.Виждаме че напъните на Борисов да подпомага далавераджиите в туризма не дават резултат.Ресторантите засега са празни,ако бяха по-отдалечени масите може-би повече хора биха се престрашили.Нека дремат сега!
10
3
 
9
 
! Отговори
Гледам Тв преди 3 години
Как така най - страшната епидемия приключи? И за награда поскъпване на парното?
9
2
 
9
 
! Отговори
много стана преди 3 години
Карантина за чужденците които влизат в Бг, не искаме повече вируси да ни внасяте! И после нас да държите 3 месеца в изолация!