Предложение: 24 май да е Ден на българската писменост

ВМРО иска да отпадне определението "славянска"
3 юни 2020 22:30, Нели Христова
131

ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението "славянска".

Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

"Подменят се исторически достоверни и доказани факти с чисто пропагандни клишета, с ясни политически и геополитически интереси", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му е факт, че в българската държава се създава кирилицата - азбуката, на която пишат народи и държави и от Централна Европа до Далечния изток.

Доц. Михов заяви, че предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание.
"Отзивите са положителни и тук не можем да водим политически дебат, защото историческите факти са такива. Ако се вгледаме във възрожденските икони на братята Кирил и Методий, ние ще видим надписите "български просветители", допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам 1. Януари на всяка година да бъде първи ден на една нова година!Ами нали си беше празник бе меситки и толупи!
83
7
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... . Азбуката на двамата солунски братя не е българска а славянска. Писна ми от евроатлантически Бгглупаци....... А на нас българите отдавна ни е писнало от българофобите и национални предатели от петата колона на Москва.
82
7
 
4
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До 92 Анонименпо добре е да те настанат за лечение в някоя психо клиника, че положението ти е вече извън контрол
81
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нов опит за променяне на историята ! Стига с тоятъп и вреден лъжепатриотизъм. Азбуката на двамата солунски братя не е българска а славянска. Писна ми от евроатлантически Бгглупаци и бездарници подменящи историята.
80
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простоватите националисти надминаха и македонците в стремежа си към подмяна на историята с цел личната й приватизация за националистически цели.Лесно се управляват крайни елементарни хора. Лесно се надъхват.
79
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ново двайсет! Възрожденска икона като аргумент за историческа точност?!Кирилицата НЕ е българска азбука. Създадена е в период на силно гърчеене на двора и държавните служители на българската държава, представлява адаптация на използваното в администрацията им гръцко писмо. Не е гордост за нашата земя.
78
9
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Руснаците пък какви славяни са? Особено Mутин с дръпнатите очички :))))))))))))))))))))Азиатските блатняци трябва вечно да ни целуват ГЗ, че сме ги направили бели хора.
77
6
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
За първи път едно умно предложение от корумпираните пияниците и руските агенти....
76
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се занимавате с глупости? Денят на славянската писменост и култура е светъл хубав празник и нека си остане такъв, недокоснат от м ръсни политически лапи.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ето как от нещо свещено едно дело попаднало в ръцете на глупаците и дребните политичета ще се *** в нещо плоско.
74
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът още през средните векове е признал делото на Кирил и Методий.Делото на българите е тяхно и касае тях.Общия славянски празник е със смисъл на обединение,а не за тупане по гърдите *** ***.Бай Ганьовщината на ВМРО и всички *** във ВТУ няма да трогне света ,повярвайте ми.СУ ,къде спите пак там Матанов и останалите все още са запазили ума си през тази щуротия на ВТУ.
73
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите ,които ни изпратиха учителите какво ще помислят?Само приватизатори на празници в нашата страна.Папата ,който обяви Кирил и Методий за покровители на Европа какво ще помисли.Или в ума ви е само Русия и Македония.
72
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре е да се отменят всички "празници" свързани с блатная и да се изгонят 90 % от служителите на руското посолство.
71
7
 
4
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
24 май трябва да е ден на византийските братя Кириос и Методиос!
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските слависти още през 19 век откриват в Русия много преписи на старобългарски книги и ги спасяват за поколенията. Така например само в Русия са открити множество преписи на съчинението "О писменах" на Черноризец Храбър и никъде другаде. Ако те не бяха положили грижи да съхранят и да изучат тези ръкописи, сега старобългарската литертура щеше да по-бедна. Това е заслуга на руските слависти
69
1
 
12
 
! Отговори
RUSSIA преди 3 години
БЛАГОДАРИМ ви Кирил и Методий ! Благодарим ви БЪЛГАРИЯ!
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богомилчо, обясни ми защо има страни, които се казват Словакия и Словения, т.е. има словаци и словенци?
67
2
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 80И какво от това, че е имало Великом,оравия? Кога е създадуна.Може ли да се мери по сила, история, влияние с Българската империя?Не знаеш ли, че след разпада на хунския съюз, чийто основен участник са българите/хуните са т.н. царски скити - северни траки/, от 5-ти до 7-ми век българите контролират земите от Австрия до Волга и Кама?Защо Аспарух победи ИРИ?Културното им, в т.ч и езиково влияние е в цяла Източна Европа.И къде и кога великоморавците са наречени "славяни"? През кой век?
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не се случва в България и целия бивш соц лагер без съгласие от Москва!Кога ще го разберат някои това ?!Ако кажат,че азбуката е тяхна така ще е.Това е положението и пак казвам не само в България!Не в НАТО,не в ЕС,а в съюза на Сатурн да ни приемат,каквото каже Москва това се случва.Е сега ще видите как данъчната система ще се смени ив Русия и във всички бивши соц страни,и това е само един пример...
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По скоро е стъпил Мирослав Блажжев с псевдоним Атила къде пълнеше форумите че славяните били тор и казах!!! Същият е бил член на ВМРО и отиде да взривява автобус, а като го хванаха прие исляма