Предложение: 24 май да е Ден на българската писменост

ВМРО иска да отпадне определението "славянска"
3 юни 2020 22:30, Нели Христова
131

ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението "славянска".

Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

"Подменят се исторически достоверни и доказани факти с чисто пропагандни клишета, с ясни политически и геополитически интереси", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му е факт, че в българската държава се създава кирилицата - азбуката, на която пишат народи и държави и от Централна Европа до Далечния изток.

Доц. Михов заяви, че предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание.
"Отзивите са положителни и тук не можем да водим политически дебат, защото историческите факти са такива. Ако се вгледаме във възрожденските икони на братята Кирил и Методий, ние ще видим надписите "български просветители", допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
2
 
! Отговори
До 113 Морски преди 3 години
Кой ,къде и как го е доказал ?
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ми от фалшификации
102
1
 
2
 
! Отговори
Морски преди 3 години
Хайде бягай у Россия с тези твои теории!Тук в България и целия просветен и книжовен свят вече всичко е доказано на тази тема!Край!
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морски, колкото повече пишете, толкова повече неточности. Как се доказва, че кирилицата е била създадена в преславската книжовна школа?И спорът въобще не е дали се използва от съвременните славянски езици. Съвременните езици и езиците преди 11 века са абсолютно различни неща.Отнася се и за държавите и типа държавност. Азбуката НЕ е графика. А принципи. Погледнете например готическия шрифт отпреди 70- 170 години. (Не мисля, че ще разпознаете всички букви.)Сравнете с писмото на Ватикана (U =V)
100
1
 
2
 
! Отговори
Morski преди 3 години
Анонимен,много задълба в далечна посока от смисъла на спора!А той е -Е ли е или не ,азбуката наречена ''Славянска '',използвана само от славянски народи и дали единствено от славянски народи се използва ,че заслужава да носи името ''Славянска '!?!Отговора даже един четвъртокласник го знае и не е нужно да си филолог (или да се правиш на такъв ) , че да го знаеш!А и мнението на огромна част от българите , даже и филолози е в полза на -''БЪЛГАРСКА АЗБУКА СЪЗДАДЕНА ОТ ПРЕСЛАВСКАТА КНИЖОВНА ШКОЛА'
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морски, съжалявам, успокойте се и не смесвайте времето и пространството, моля!Хубаво е да се обосновете конкретно.Даже в момента буквите, които използват в Чехия или Полша например, НЕ са същите нито като графичен знак, нито като начин на четене с това, което е първообразът на латинския език.В полския например има носовка, която съответства на малката носовка в славянската азбука, да не говорим за специфичните звуци резултат на палатлизации от типа ч, ж, дж (меки и твърди), корелатът на х и др.
98
1
 
2
 
! Отговори
Морски преди 3 години
До Анонимни! Нобразованието наистина ми е световно и то е благодарение на БЪЛГАРСКАТА НИ ПИСМЕНОСТ!А що се отнася за изброените от мен държави-СЪВРЕМЕННИ , те някогашни области и територии!Те да не би да пишат на НАШАТА ПИСМЕНОСТ?И за да те образовам ще ти ги напиша пак , белким ти се набие в Руската глава!Полша , Чехия , Словакия, Словения, Хърватия. .. -славянски ,а не използват нашата БЪЛГАРСКА АЗБУКА! Ако не знаеш , ползват Латиница! И от друга страна държави които не са славянски я ползват
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морски, за каква Чехия, Словакия, Полша и т. н. става дума?Това поне би трябвало да помните от основното си образование,че има Моравска мисия,княз Ростислав... Я направете справка изброените от вас сега съществуващи среднооевропейски държави с преобладаващо славянско население кога и каква държавност са имали.Припомнете си как са живели славяните, да кажем, до Х век на Балканския полуостров, в какви общности.Асимилация на славяните е провеждал и Хитлер, половината източна Германия е засегната
96
1
 
1
 
! Отговори
Морски преди 3 години
Извинете! ПРЕДНОТО Е ДО 111.
95
2
 
3
 
! Отговори
Морски преди 3 години
До 112:Много си неук! ''Славянска'' се нарича от Русия около 17 век!По принципа на ''Общата заслуга е и наша ''!А що се отнася дали само славяни я използват...чети и запомняй-Казахстан,Узбекистан, Туркменистан , Монголия .... Дали са славяни като ползват нашата азбука? Полша , Чехия , Словакия , Словения , Хърватия... дали не трябва да се именуват неславяни по твоята логика за азбуката? Логи ката да се нарича ''Славянска азбука ''точно тук ИЗДИША!
94
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Значи отдавна е известно ,че селянина, като няма работа си мести дръвника
93
0
 
5
 
! Отговори
Radi преди 3 години
Чудесно предложение - подкрепям!
92
2
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До 114 чебурашкаПосочи ми поне един русофил, който през последните 50 години да е бил български патриот и да е поставял българските интереси над руските. А с ециално ти от три години квичиш, че всички, които казват истината за руснаците са наркозйвисими. Май самият ти си так в.
91
2
 
5
 
! Отговори
До 114 чебурашка преди 3 години
То на наркозависимите все им се привиждат разни пети колони и т. н. . Не се прави на патриот след като се кланяш на Сорос
90
2
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До 5От руската пета колона не спирате с провокациите срещу България и внушавате неверни факти. Вие сте най-големите българофоби и национални предатели!
89
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славянството и азбуката нямат нищо общо, но със течение на времето се е разпростряла сред славянските народи. Не e ли достатъчно видно къде се пише на Кирилица и защо се нарича Славянска азбука и от колко историческо време насам. Значи искате да пренебрегнете няколко века история, тъи ли ? Става ясно, че на две магарета сеното не можете да разделите, а сте седнали държава да управлявате, скоро сте аут.
88
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да се прекръсти на Вемереовска азбука с главен редактор шкембе войвода
87
4
 
3
 
! Отговори
6 преди 3 години
Стар , изтъркан номер на макетата -отвличане на вниманието от бедността , безработицата , пенсиите и пр. техни кухи обещания !Няма да мине !
86
5
 
2
 
! Отговори
5 преди 3 години
Значи отказваме са от Св. Св. Кирил и Методий !?Остава св Михов !А.обаче , ако нямаше първата , нямаше да я има и втората , която малко се различава от нея !
85
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашето ежедневие куп гръцки имена се възприемат като български. С гръцки букви са си служили и траките. Учебникарската история никъде не е истинската история. Както родителите не казват цялата истина за себе си на децата си, така е и в учебникарската история.И кирилицата, и латиницата са варианти на гръцкото писмо.По нашите земи оригиналната кирило-методиева писменост не е успяла да се утвърди трайно. По други зами на Балканския полуостров се е запазила доста по-дълго.