Прокуратурата в Пловдив откри 88 нарушения на завишени цени

Направени са 3524 проверки за периода 16 март - 13 май
3 юни 2020 11:37, Анисия Иванова
3
Прокуратурата в Пловдив откри 88 нарушения на завишени цени
Снимка: Прокуратурата

Шестте окръжни прокуратури от района на Апелативна прокуратура /АП/ - Пловдив са извършили 3524 проверки за завишени цени при продажбата на лекарства и храни по време на извънредното положение.

Проверките са направени в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян в периода от 16 март до 13 май 2020 г., съобщиха от пресцентъра на АП.

Те са били възложени на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ и на Областните дирекции по безопасност на храните /ОДБХ/, а целта им е била да се установи има ли завишаване на цените, както и предотвратяване на търговията с лекарствени продукти без разрешение на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина.

Най-много - 2437, са проверките в Пловдив, а най-малко - 47, в Смолян. От тях проверените аптеки и дрогерии са 426, а останалите 3098 проверки касаят обекти за производство на храна, търговия с храни и заведения за обществено хранене.

Констатирани са 88 нарушения, от контролните органи са съставени общо 33 акта за установяване на административно нарушение. До приключване на извънредното положение издадените наказателни постановления са 5 и са на ОДБХ -Пловдив.

Направени са 240 предписания по прилагане на противоепидемичните мерки с цел осигуряване на максимална защита на гражданите. Не са констатирани данни за престъпления. Не са намерени основания за намеса по реда на надзора за законност от прокуратурата в апелативен съдебен район - Пловдив.

Контролните органи не са установили значително или спекулативно завишени цени на предпазни средства от страна на производители и търговци, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе,предписания за нашите хора)
1
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Пак ли властта е виновна ?