Д-р Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни

Нужна е реформа в здравната система, категоричен е той
4 юни 2020 16:35, Анисия Иванова
53
Д-р Кацаров: Повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни
Снимка: БГНЕС

Самохвалството е неуместно, повечето от реакциите и прогнозите на щаба бяха погрешни, смята д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов съобщи, че слага край на ежедневните брифинги и и се похвали, че страната ни се е справила прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Според него това, което успяха да постигнат властите в България за овладяването на кризата с коронавируса, не са успели да постигат в нито една друга страна в света.

Д-р Кацаров припомни пред БНР, че първите оценки на епидемията, заявени от щаба, са били, че грип Б е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с която човечеството някога се е сблъсквало.

Още по темата

"Отмяната на брифингите на НОЩ и отмяната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а обявяването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", припомни още той.

По думите му и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната: "Организацията от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка".

Според него това показва необходимостта от реформа и промяна в здравните институции и въобще в здравната система.

По думите на експерта медицинските центрове и ДКЦ са с много ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска.

"Този проблем трябва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвания ще се отрази негативно на хората с други заболявания. Когато оценяваме действията срещу коронавируса, не трябва да забравяме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха, което може да има лоши последици за тях в бъдеще, от гледна точка на тяхното здраве", каза д-р Кацаров.

Той прогнозира увеличаване на прегледите и изследванията в следващите месеци, но отбеляза, че и след отмяната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ходят в болница, за да не се заразят с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.