Излизането от кризата - поне година, смята Любомир Дацов

Според него е по-добре цялосто ДДС да бъде намалено на 18%
4

"При благоприятен сценарий ще се възстановяваме поне една година, ако са ни адекватни мерките. Ако не са, поне две", прогнозира бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в в "Денят ON AIR".

Икономиката на България нарасна с 2,4% през първото тримесечие на 2020 г. на годишна база. Пандемията от коронавирус не повлия сериозно на икономическите резултати през януари и февруари, но през март вече се усети забавянето на икономическата активност в глобален мащаб.

Според Дацов каквито и икономически мерки да са взети досега и независимо дали са ефективни, те вече действат и минаваме към втора фаза.

"Неизвестностите и преди, и сега са свързани с това какво ще е поведението на този вирус и какво ще е политическото поведение на властите - към момента то беше доста неуспешно", коментира финансистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това, което виждаме и в плана на ЕК, е изграждане на нов капацитет на здравните и другите държавни системи, така че да могат да отговарят на подобни предизвикателства като коронавируса.

Той коментира и намаленото ДДС за някои стоки и услуги в страната.

"По-добре да бъде цялостно намалено ДДС-то от 20 на 18%. Това ще отвори определена дупка в бюджета, защото приходите са спаднали, но като цяло може да създаде масивни спестявания и предпоставки за по-масивно потребление", добави още експертът.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз цял живот слушам че излизаме от криза та сега за едни 10 години ли ще ме уплашат
2
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Криза?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намаленото ДДС няма да ви го плащаме ние, добре платените и честни работници със заплати в пъти над прага, които така и така издържаме държавата. Айде нЕма нужда да финансираме сиви сектори, като кръчми и хотели.