Не е трудно – да кажем "Благодаря" на Щаба и лекарите

Епидемията утихва, но вирусът е още тук
273
Не е трудно – да кажем "Благодаря" на Щаба и лекарите
Снимка: БГНЕС
Националният оперативен щаб минава на заден план. Днес беше последният брифинг, а специалистите, предвождани от ген. Мутафчийски, ще продължат своята работа до края на годината.
 
100 дни те бяха на предната линия, одобрявани от едни, хулени от други. Техните решения бяха подлагани постоянно на дисекция, оформи се и алтернативен лагер, където най-силно се изявяваше доц. Мангъров.
 
А това беше едно от най-хубавите неща - всичко бе на показ. Винаги различните мнения са по-ценни за човек да си извади собствени изводи. Тези различия ни накараха да мислим повече. Нима е по-хубаво да има само едно мнение, с което да се съобразяваме? 
 
Със сигурност е имало грешки на Щаба, има немалко гласове, че се е насаждала паника. Анализите за тяхната работа тепърва ще излизат.
 
Обаче статистиката е изцяло в полза на НОЩ. За да има днес ДЕН. Очаква се на 15 юни да бъдат свалени всички медицински мерки и животът постепенно да навлиза в почти познатото русло. Почти, защото всички излизаме от тази криза променени.
 
Това, което можем да кажем без затруднение е "Благодаря". Към всички в този щаб, които успяха със своите действия да създадат нужната дисциплина в обществото. А знаем, че дисциплината никога не е била сред силните ни качества. 
 
Трябва да благодарим, че Щаба и всички лекари у нас работиха в една непозната обстановка.
 
Не е нужно да се сравняваме с другите страни - едни бяха по-засегнати, други се справиха по-добре. Истината е, че опазихме здравната си система, която не е сред водещите в Европа. И проблемите в нея ще трябва да се решават и след кризата.
 
Безспорно един от героите на тази криза е ген. Мутафчийски - вестителят и на добри, и на лоши новини. Най-вероятно бързо ще бъде "забравен", така сочи историята. Едва ли ще го видим и в политиката, както прогнозират немалко анализатори. 
 
Позитивите ще отидат в политическата власт, пасивите ще си останат за Мутафчийски. 
 
Всъщност, както стана ясно, днес не се прощаваме с този щаб. Защото са възможни още вълни на вируса и пак трябва да бъдат на първа линия. С всичките кусури и силни страни.
 
Най-голямото БЛАГОДАРЯ трябва да бъде за лекарите, които се изправиха срещу заразата. За безсънните им нощи, за стоицизма да живеят в болните, а не у дома. За професионализма им. Някои работиха и работят в условия, които са далеч от стандартните за 21 век.
 
Трябва да признаем, че имаше и такива медици, които не бяха на нивото на колегите си - през тези месеци имаше достатъчни случаи, които са притеснителни. Имало ги е и преди коронавируса, вероятно ще ги има и след. Хубавото е, че и на тях се даде гласност, защото от тяхното нехайство често зависи човешкия живот. 
 
И за финал - мерките падат една след една, коронавирусът утихва, но все пак е тук. И от нас зависи дали отново ще му дадем главната роля в нашия живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Мутафчийски- доблестен генерал и бъдещ президент на република България!
214
18
 
8
 
! Отговори
Честито преди 3 години
42 НОВИ ЗАРАЗЕНИ И 12 МЪРТВИ..Ще се молите на ЩАБА да се върнат мерките.
213
14
 
19
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Да благодарим? Тези хора са за съд. С непремерените си приказки психираха десетки хиляди лековерни ***, а с напълно излишните си и неадекватни действия фалираха стотици бизнеси.
212
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре,че Бащицата слуша Мангъра иначе още щяхме да дремем поКПП-та и да пишем фалшиви декларации за кефа на Мутафа.
211
7
 
14
 
! Отговори
Докс преди 3 години
До АнонименЕ и? Хем казвате ,че мерките са били либерални, хем че в България броя на заразените е нисък! Значи тук няма значение това,което е направил т.нар. Щаб. В други страни тази структура беше наречена съвет, но при нас - щаб, военни униформи, лампази.... и Боко,, експерта по всичко, най-вече по усвояване...
210
15
 
8
 
! Отговори
МДА преди 3 години
А ШВЕЦИЯ БЛАГОДАРИ НА МАНГЪРА
209
14
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Благодарим цялото семейство!
208
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре не разбрах.....ще се ваксинирате ли с цялото котило, когато направят ваксината, или "не"?
207
15
 
6
 
! Отговори
Ддд преди 3 години
ДДД- дистанция, дезинфекция и дисциплина. Трите д- та, к. научихме по време на к- 19. Още веднъж благодарности към щаба. Справиха се перфектно.
206
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България-единствената "държава" в ЕС, а може би и в света, в която не дадоха нито стотинка безвъзмездна помощ на гражданите!Благодарим!
205
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв шведски министър не се е извинявал!Прочетете новината на английски, ако можете!Аман от опорните точки на Герб!
204
0
 
17
 
! Отговори
Ко каза? преди 3 години
Карантината е психомъчение граничещо с инквизиция особенно , ако си болен обикновен човек. Не всички можеха да се намъкнат в скъпа болница нарушавайки правилата на щаба и някой платиха с живота си. Показаха как се стараят да лекуват бизнесмени и депутати и как хорицата от страната. Можеха по адекватна и ро добра организация да направят без да спират хората да разпускат в парка. Беше истинска Матрица. Ужасно, ужасно.
203
18
 
9
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
До БлагодаренЗа какво да благодарим на мангъров? Че обикаляше стидивта, правеше се на интересен и ръсеше глупости. Ако го бяха послушали за стадния имунитет, сега щеше да има много жертви и щвшв да се извинява като шведския министър. Имахме късмет, че нощ беше на мястото си, мислеше трезво, и сравнително по- прилично минахме през тази епидемия.0
202
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бахтиму мазничката поплатена статия. 10 точки за писачката.
201
3
 
2
 
! Отговори
Grom преди 3 години
а другият - че затварянето няма да помогне за преминаването на вируса.Може би Глав-Тулупът този път уцели технологията за що-годе балансирано преминаване през кризата. Обгради се със специалисти с разнопосочни мнения и полагаше усилия да не налага своето. Че даже и да носи маска се насили. Ако крадеше по-малко - цена нямаше да има този човек. Щяхме да го преизбираме доживот. Но...
200
3
 
9
 
! Отговори
Grom преди 3 години
Късмет ли, ген ли, БЦЖ-то ли, ракията ли... Всичко друго ни помогна, но не и истерясалият Щаб.Тия, дето ги плюха по Великден, че излъгали били и "сега ше видите кво ше стане". И кво станА? Хиляди декларация за велпапе.И с дни загубени часове в задръствания, за да те пита катаджията под мустак "Къде отиваш?"Като никога ми се струва за нужно да кажа, че имам усещането, че тук Горанов и Мангъров имат заслуги да не бяхме от най-затворените държави. Просто единият знае, че бюджетът няма да издържи
199
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса няма от къде да е дошъл освен от чужбина. Летищата бяха отворени и в най големия пик. Прибираха се хиляди хора.Щаба реално проспа това. Фактически щаба допусна вируса в България. Каква благодарност търсят?
198
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много странна статия. Мненията за адекватноста на щаба са 50 на 50.Да цитират някой добре. Журналист и уж независима медия да заемат такава позиция е смешно. Взе да е дразнещо и това непрестанно рекламиране в тоя сайт на българския туризъм със неверни новини за намалени цени и не знам какво.Българите сами да преценят. Отразявайте всички мнения, не едностранно
197
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с какво им бяха тооооооооооооолкива по-добри емркитв от тези в Белгия инГерманя?!?
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление, групата от която умират най-много хира, а именно мъже над 70 годишна възраст стс заболявания ... ами немаме я и нас :)