Пробутват ни спирт за горене вместо дезинфектант

Крият ли рискове опасните препарати?
4 юни 2020 14:55, Ния Христова
9
Пробутват ни спирт за горене вместо дезинфектант
Снимка: Pixabay
Търговци измислиха нова измама в интернет. Те предлагат на потребителите спирт за горене вместо дезинфектант. Това установи проверка на контролните органи. Опасните препарати заблуждават потребителите и ще бъдат забранени за продажба, предаде Нова тв. Крият ли рискове опасните препарати? 
 
Коронавирусът наложи много по-чести мерки за дезинфекция и по-стриктно спазване на лична хигиена. Специалистите съветват всички потребители да подбират внимателно какви продукти за децинфекция използват, както и да не използват метилов алкохол, хлорни дезинфектанти и  т.н. ракия  "първак". Препоръките на специалистите са спиртът в дезинфектантите, които убиват COVID-19, да е между 60 и 80 теглови процента. 
 
Новата оферта в интернет предлага продукт, който може да се използва за почистване на повърхности, въпреки че на етикета му ясно е изписано "спирт за горене". Описанието върху продукта твърди, че той притежава същите свойства като дезинфектант. Контролните органи смятат, че това лесно може да подведе потребителите.
 
"Това би навело потребителите към мисълта, че могат да го ползват не само за почистване на повърхности, а за дезинфекциране на ръцете например, а това вече само по себе си крие риск", каза Димитър Маргаритов от КЗП.
 
Спиртът се предлага в три варианта – за 2.99, 4,49 и 19,99 лв. в зависимост от големината на разфасовките. Ниските и атрактивни цени бързо привличат потребителите. По-ниската цена от стандартните дезинфектанти кара потребителите да избират подобни продукти. Стандартните дезинфектанти са с по-висококачествени съставки и в този смисъл това е една сериозна опасност да се вземе нещо много рисково.
 
Екпертите-химици обясняват каква е разликата между спирт за горене и продуктите за дезинфекция. "В дезинфектантите се използва етанол, докато в спирта за горене – главно метанол", посочва Иван Гивечев, който е химик в лаборатория.
 
Двете съставки имат различни свойства и ефекти. Експертът предупреждава, че метиловият спирт обаче е силно токсичен и може да доведе до тежки отравяния. Това го прави крайно опасен и неподходящ за децинфекция на ръцете. 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Обърках се преди 4 седмици
Умирам от смях когато видя непомпетентната физиономия с големите уши на КЗП шефа. Мъкааа. Пак глупости от него.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го вярвам, такива неща не стават в българия
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5
Спирт за горене НЕ ЗНАЧИ задължително МЕТИЛОВ спирт.
Повечето спирт за горене е високопроцентен ЕТИЛОВ спирт с добавен БИТРЕКС за повръщане при поглъщане.
Така, че четете опаковките
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1
Какво ти пречи дената?
Ще го пиеш ли?
Сложиш ли денат цената пада с акциза.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друго си е след като психясаш от това да четеш и слушаш глупости ,да си купиш шарена опаковка с етилов спирт от същите тия тарикати ,които се оплакват ,за 25-30 лв за литър.Той е безвреден ,пък и струва 6-8 лв.литъра в аптеките-печалбата е 5 пъти.Статията също" крие риск " да заблуди потребителите ,че синия спирт(метиловия спирт за горене ) не става за дезинфекция.Става и е много по-евтин от "шарените" дезинфектанти.Вреден е при поглъщане.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой нищо не пробутва. На етикета си пише "спирт за горене". Написали са, може да послужи за дезинфекциране на повърхности. Никой никъде не твърди, че е за ръце, крака, за пиене или за миене. Който не може да чете да се сърди на себе си.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
глоби,дебели глоби, и да се разчува
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо нормално за територията на боркоборис суджук баба.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е точно в това проблема, но от журналистите толкоз. Пишат бързо и нямат нито желание нито качества, да диференцират нещата.
От голям производител на етилов спирт, каквато е България, на пазара масовите дезинфектанти на спиртна основа съдържат спирт денат.
Отделно определени вериги аптеки не зареждаха етилов спирт, но масово продаваха дезинфектанти с денат, с голяма надценка.

Спонсорирани публикации