Пращаме първите пилоти за обучение на F-16 в САЩ

Подготовката на четиримата военни ще продължи над 3 г.
65
Пращаме първите пилоти за обучение на F-16 в САЩ
Снимка: Президенттство

Първите четирима български пилоти заминават на обучение в САЩ заради самолетите F-16, които ще бъдат въведени на въоръжение в българските ВВС. Това са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево.

С първата група пилоти се срещна президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев днес на "Дондуков" 2. В срещата участва и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав. Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.

С пилотите се срещнаха също министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация, каза министърът на отбраната, цитиран от МО.

"При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет", допълни още Каракачанов, който подари на четиримата военнослужещи малки икони на Свети Георги, покровителя на българското войнство, с пожелание да ги закриля и да им дава сили и увереност.
 
Най-старшият от групата майор Стоян Петков заяви: "Отговорни сме, знаем, че това, с което сме се заели, е сериозно и ще се справим".

Усвояването на новата авиационна техника ще се извършва чрез специализирана подготовка на българските военнослужещи в различни военновъздушни бази на територията на САЩ, по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.

В началото българските пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база "Лекланд", Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне основната им подготовка по приучване за изпълнението на полети на самолет F-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Да не ги пребие полицията - да исчакат да затихне гражданската воина и тогава да ходят
50
2
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Добре, но нашите пилоти ще забравят всичко докато пристигнат нашите Ф-16 в България - и все пак това ще стане един хубав слънчев ден след много години!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ни върнат коронавируса от САЩ
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49"F-16 е боец, доказал се във времето. Няма загубена битка. Свалил е 108 руски железа без да се броят свалените от Израелските ВВС."Много ти се издразниха на тоя коментар. Чак по няколко пъти гласуваха.Са тия дето са ги слагали да кажат защо се дразнят, че сме взели самолет който значително ще превъзхожда руските летящи кошници?
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ нарочно сключиха договора така, че да забавят максимално въвеждането на въоръжение на нов модерен самолет. Тези самолети ще бъдат оперативно готови чак към 2025 година.
46
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, рибата е още в морето, тия вече слагат тигана.
45
6
 
7
 
! Отговори
ВВС преди 3 години
Генерала Радеф нали беше първи на обучение .скъса ли саго.
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подбрани са пилоти без петолъчки в главите.
43
6
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Успех на момчетата. И нека винаги броят на излитанията да бъде равен на броя на кацанията!
42
4
 
16
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Трябваше по-рано да закупим нови самолети ни по-добре късно отколкото никога. Докато нашите момчета завършат подготовката си в щатите ще започнат да пристигат и първите Ф-16. Подготовката на боен пилот в наше време е дълъг и много скъп процес. Желая им успех.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата първа година им отива за учене на английски и симулатори. Така че може и да съберат общо 2000 летателни часа. По 25 хиляди долара прави 50 милиона долара само за часовете във въздуха.
40
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 е боец, доказал се във времето. Няма загубена битка. Свалил е 108 руски железа без да се броят свалените от Израелските ВВС.
39
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо няма но докато доставят самолетите тези момчета няма ли да са в пенсионна възраст?
38
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еххххххх, Радев, друго си беше да докараш смешните Грипенчета без въоръжение, нали?? А ся ко? И Путин сърдит , а и ти комисионки ще трябва да връщаш. Лоша раута, каам ти.
37
13
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Практически три години обучение..... те за космически полет подготвят два пъти по-бързо..... освен да не ги готвят ца инструктори и да им трябват летателни часове? Три години по 200 часа са 600 часа във въздуха
36
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо притеснени ми се изглеждат двете позитански тролчета.Усещат жегата във врата си и болката отзад Другари ,неизбежно е Отивате заедно с Лилипутин в канала
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Само на някой ***, на който по-голямата част от кариерата му е минала на дивана, може да му се струва реално, че някой ще тръгне да праща пилоти на обучение, ако скоро няма да има на какво да летят.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Колко неграмотност в един пост:Турция засега е изключена от програмата за Ф-35, ако не си наясно. Първия самолет доставен в България ще бъде през 2022, три през 2023 и останалите 4 някъде 2024. Това прави по-малко от две години до първия наличен тук и три до общо 4ри. Явно не си наясно и с целите на авиацията ни. Обикновено България използва изтребителите за пазене на въздушното ни пространство, което се прави от двойки изтребители).
33
1
 
12
 
! Отговори
Да ом пожелаем : преди 3 години
На Добър Път !
32
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите самолети още не са започнали да ги произвеждат и не се знае дали изобщо някога ще ги произведат, но пращаме момците да се обучават. После ще летят на плейстейшъна от дивана.