Уточнено: Починалите от коронавирус с 12 повече, но те са случаи от април и май

Новите болни от COVID-19 у нас 34, изписаните – 68
Обновена: 5 юни 2020 12:17 | 5 юни 2020 11:52, Красимир Ангелов
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

35 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, стана ясно от брифинг в Министерството на здравеопазването.

От тях 8 нови хоспитализирани има в болничната помощ, новите излекувани са 68 души, съобщи заместник-министър Жени Начева.

По отношение на тестовете Начева съобщи, че за последните 24 часа са направени 1276 теста, а доскоро системата е показвала само 223, защото това е била цифрата към полунощ на предишния ден.

Начева уточни, че в последното денонощие няма нови починали пациенти, но бройката им е скочила с 12, като става въпрос за случаи от месец април, които са актуализирани сега.

Разликата идва от хартиения носител и електронните и затова има 12 жертви повече, уточни Начева.

Тя допълни, че всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

"Щеше да има голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата", призна професор Тодор Кантарджиев. Той посочи, че се работи до късно и затова се получава разлика с числата.

В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените болници, те са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта. Едва след като е ставал ясен раболаторния резултат – тогава хората са писани като починали от коронавирус, уточни Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой в Министерството на здравеопазването или Националния щаб няма интерес да лъже затова колко са тестваните или дали починалите от коронавирус са с 10 повече или по-малко.

"Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни", заяви още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
2
 
! Отговори
71 преди 3 години
До Анонимен 72 :) На ден взимам колкото две твои месечни заплати от тролене:)) Не се шегувам:)
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТАТИСТИКА А така, браво, абсолютно точен коментар и анализ.
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71Хаха, да ве. Справиха се блестящо с банкрута на страната, сега е време за нови заеми. Да не забравиш да се отчетеш за поста, не знам как ви плащат, на пост или на час.
71
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТАТИСТИКАТролове, колкото и да се напъвате с хиляди безумни постове фактите са си факти!: Щаба и правителството се справиха перфектно. Знам, мъчно ви е , че не станахме като Швеция но.......
70
6
 
13
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 3 години
1276 теста=35 заразени,12.760 теста=350 заразени, 24.520 теста =700 заразени,49.040 теста =1400 заразени за денонощие.Ето това е истинската картина в България , която се крие от народа.Но това не може да се скрие от Сведовната здравна организация и другите СЕРИОЗНИ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ ,които на ден правят по 50.000 теста за да спрат пандемията.Ето това е и причината другите страни да гледат със съмнения към цифрите на заразените в България и да НЕ ПРИЕМАТ за сериозно тези цифри.КОГО И ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ?
69
0
 
2
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Нали то имаше един лаф "По-лекичко го казвай де" в смисъл ... гадно звучи знам - на 20 метра от училище зад железни и каменни кръстове се снимат аматьорски порно филми! Гадничко и вярно за съжаление!
68
1
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Храница за троловете. Всеки ден в данните които се публикуват в Италия се дават починалите за деня и потвърдени от предходни дни.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв пример бе , накараха хората да стоят 2 месеца брз работа и никой не им даде една стотинка никой не ги пита имат ли пари да си нахранят децата , бизнеси фалираха никой една стотинка не им даде , къв пример? Тия дет са за анти пример Гърция отпуснаха по 800 евро на домакинство , сбъркана държава с управник с интект на тиквено семе Уранготана
66
1
 
11
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
В интерес на истината, има резон да се търси отговорност, за насаждане на масова психоза. Жалко, че не живеем в толкова развито общество и всичко ще се заличи и забрави (включително обещаното 9% ДДС). Въпроса е да се умиротвори народа, да се укротят страстите.
65
2
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Данни на страни от Европа кои колко изследвания са привили още в началото на пандемията към 15-20 април 2020 година:1.Италия-1.513.833,2.Испания 930.000,3.Германия-1.728.357,Франция-464.589, Англия-559.023,Швейцария-227.000,ГОВОРИМ ДО 15-20 АПРИЛ.От всички посочени страни има завърнали се в България. А България продължава да прави ежедневно САМО 1000 изследвания.Един път поне да бяхте направили 10.000 за да ви повярваме ние и светът.До като вие лъжете няма да ни пуснат без карантина на Запад.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До the ghostИ китайците отчетоха бройки по-късно, и италианците.Никъде отчитането не е на 6.
63
2
 
10
 
! Отговори
the ghost преди 3 години
Брутално груби грешки в системата за отчитане, информация и пр. Ама те били онези от април, дето щели да умрат по план през юни, ама умрели през май, ама хартиения носител, ама ...... Мъка
62
0
 
0
 
! Отговори
Поправете ме преди 3 години
Ако греша господин премиер ама и тия си противоречат, Зайо Байо Иисус Христос пожалваше блудницата Мария Магдалена да не я прибият с камъни, ама малко ми е неизвестно как така стана, че Доносчиев 1,2,3 вместо да жалят блудниците, правят блудници и на всичкото отгоре се гордеят с това тяхно публично опозоряване. Колко Християнско!!! Ясно ми е господин Премиер, че настъпвам някой много по палците, малките пръсчета и ритам по кокалчета, обачееееее има и други индустрии освен порнографията за жените
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дон МутафчийскиОще по позорно е да ходиш със тузарски костюми да се правиш на г*зар и като те питат отде си взел първия си милион да не можеш да отговориш. Тези ли плюят дето нямат и един ден трудов стаж.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива преизчисления на бройки имаше в доста държави. От прочетените коментари по-надолу оставам с впечатлението, че се правят за далавера.
59
1
 
8
 
! Отговори
До54 преди 3 години
Какъв пример,вчера една от страните с най много жертви Великобритания,ни наложи 14 дневна карантина на всички влизащи от България!
58
0
 
12
 
! Отговори
Дон Мутафчийски преди 3 години
Позорно е как тоя уж сериозен човек се нацупи, като 10-годишно момче, на което си взел баничката, извика тати да ти се кара и смени генералската униформа с костюмчето на Ал Капоне (с елече и всичко), започна да гледа лошо и да размахва лакти като Митьо Очите налево-надесно
57
0
 
7
 
! Отговори
Стъкмист преди 3 години
Всичко е парлама в тази скапана държава. Като почнеш от гигантските изкопи по морските плажове и свършиш с фалшивите смъртни актове на малцинствата. Премиер дето си носи предпазната маска на пъпа, заместникът му дето събира джоб парасъ от каквото падне, и другия с чело 1 см.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СлънцеТО,днес не е ли раздавал нейде пари или да е правил инспекции на тръби и виадукти??????
55
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щаба се крепеше на Мутафчийски човека не клекна ама тоя тъй искал, оня инак искал, третия искал дpуго. Абе здравето на хората ли се гледа, или на кой да угодим да не му фалирал бизнеса. И какъв е тоя бизнес щото ресторанти и кръчми всички ги знаят що за бизнеси са. Той бизнеса ти пак ще фалира щото под път и над път кафенета.