Уточнено: Починалите от коронавирус с 12 повече, но те са случаи от април и май

Новите болни от COVID-19 у нас 34, изписаните – 68
Обновена: 5 юни 2020 12:17 | 5 юни 2020 11:52, Красимир Ангелов
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

35 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, стана ясно от брифинг в Министерството на здравеопазването.

От тях 8 нови хоспитализирани има в болничната помощ, новите излекувани са 68 души, съобщи заместник-министър Жени Начева.

По отношение на тестовете Начева съобщи, че за последните 24 часа са направени 1276 теста, а доскоро системата е показвала само 223, защото това е била цифрата към полунощ на предишния ден.

Начева уточни, че в последното денонощие няма нови починали пациенти, но бройката им е скочила с 12, като става въпрос за случаи от месец април, които са актуализирани сега.

Разликата идва от хартиения носител и електронните и затова има 12 жертви повече, уточни Начева.

Тя допълни, че всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

"Щеше да има голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата", призна професор Тодор Кантарджиев. Той посочи, че се работи до късно и затова се получава разлика с числата.

В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените болници, те са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта. Едва след като е ставал ясен раболаторния резултат – тогава хората са писани като починали от коронавирус, уточни Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой в Министерството на здравеопазването или Националния щаб няма интерес да лъже затова колко са тестваните или дали починалите от коронавирус са с 10 повече или по-малко.

"Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни", заяви още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко уточнение, едина Македония която е държава от нашата черга,че и по зле от нас,с население три и половина по малко от България прави дневно тестове колкото нас!
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се сещам за един, дека упре еее, още март месец. Я го запишете и него, може да е имал ковид.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, нагласиха ли ги вече. Добре
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както обещаха, яко измират хора от covid! Вчера = 0 умрели!
90
1
 
6
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Аз па нема да си излазам от дома и само пред телевизоро че си пием ракията ама кога умрем некой требва да изгаси телевизоро
89
2
 
8
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До иванТова е въпроса за 100 милиона нали ? Отговора е туризъм. Маските на затворено можеха да останат. Но както казах във един друг коментар - Туризъма, и т.нар IT фирмите - те плащат от 3 месеца офиси клас ААА (т.нар инкубатори на зарази) за тоз дето клати гората.И така тези които финансират вождъ му духнаха под опашката да "приключва" с вируса че им горят париците. А който верва на Шведистан че били забравили месец и половина да репортуват... при положение че не дават инфо за ОЗДРАВЕЛИ...
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво спаси щаба бе? Какво спаси Бойко? Изгониха стотици хиляди от България за 10 години. Ако иска да спасява човешки животи да не затваря хората вкъщи а да направи така че да взимат достойно възнаграждение, да работят по 40 часа на седмица и да дигнат пенсиите на 700 лева минимум. Хората да не търсят пари за лечение по фейса. Тогава ще им повярваме че мислят за хората. Айде с тия щабове мабове. Лицемери такива.
87
9
 
10
 
! Отговори
иван преди 3 години
заболелите стават все повече и повече- защо падат мерките?
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТАТИСТИКАТи си *** 100%. Повтарям: 100%.
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в България в какво стана, банкрут .. ахахахахахаха
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пиши всичко умряло - корона и да се приключва..
83
1
 
9
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 3 години
до Анонимен 73; Не приятелю,аз примема нещата много на сериозно и искам наистина държавата ми успешно да се бори с всякаква криза-здравна, политическа или икономическа,АЗ,МОЕТО СЕМЕЙСТВО ЖИВЕЕМ В ТАЗИ ДЪРЖАВА и всичко положително и нормално влияе на моето ежедневие.Кое в написаното от мен е лъжа? Не съм ***,и никога няма да бъда защото само недостойните и лъже патриотите могат да служат сляпо на шепа хора.Има ги много в България и за това сме на този хал.Погледни света огледай се и виж истинат
82
10
 
4
 
! Отговори
Адвоката преди 3 години
Българина му дай пари. Да пие и да яде и после пак ше цинкя, че няма! Ама то неможе все някой да ви дава бе драги... работете, учете, работа бол, ама вие на вързано куче леб не мое дадете ама искате ракийка и мезе нали? Бегайте в Германия да миете чинии не се жалвайте по форумите
81
8
 
5
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Българския просяк все за стононки реве ! Не им дали 1 стинка??? Ми кой Ви е доъжен бе бедняци? Не учихте, само бири по пейките после и стинки искат? Не ви ли е срам бе ***? Живота Ви опазиха те за кинти пак хленчат!
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
76, а знаеш ли, че починали от корони се пишат и неизследвани за корона, но със симптоми. смъртността идва от старческите домове, които са 2500, номтази година там не са умряли повече хора спрямо 2019.при една грипна вълна в Швеция умират около 3 хил, пример 2017
79
0
 
6
 
! Отговори
Пилците се броят преди 3 години
На есен. Простичко. Засега се виждат само Дългове
78
2
 
4
 
! Отговори
Познавам 44444 преди 3 години
Не-болни. Не познавам нито 1 болен.
77
11
 
6
 
! Отговори
До загубените преди 3 години
Ама малко ще е колкото и да ви псувам ! Ако не беше щаба сега щяхте да карате 5-та задушница и да хейтите що не са направили нищо, поеме българско все недоволно, по зле сте от ромашята честно , само дет претенции имате, амеби
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75В Швеция стана ........мазало. 4500 мъртви
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
71, и какво стана в Швеция? една лаборатория в Стокхолм не публикувала данни в продължение на месец и вчера инонзи ден изведнъж по 1000 или 2000 болни.А смъртността се оказа, че изобщо не е по-висока спрямо предходни години. В интензивно сега има 250 човека при около 600 преди месец и нещо.