Православната църква празнува Петдесетница

Това е един от големите празници
13
Православната църква празнува Петдесетница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква празнува днес един от големите си празници - Петдесетница. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя. Смята се, че на този ден Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат.

Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се смята, че на него Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

„На този ден преобразени от Светия Дух светите апостоли започнаха своята проповед, започнаха да вършат своето апостолско служение. Това, което им нареди Господ и Исус Христос - той им каза „Идете и научете всички народи като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Светия Дух и ги учите на всичко, което съм ви заповядал“. И от тогава до ден днешен Словото Божие се разпространява, членовете на Светата съборна апостолска църква се увеличават, за да поемат по пътя, който води към Царството Божие“, обясни за БНР Врачанският митрополит Григорий.

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а по време на особеното празнично богослужение от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.

За Петдесетница днес от 9:30 часа в патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски“ ще бъде отслужена Света литургия.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
- преди 1 месец
Аннунаки, благодаря Ви, че сте ни създали!
11
0
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
Благословен да е Светият Дух Господен! Амин!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на СВЕТА ТРОИЦА. И честит празник на всички православни християни. Бог да пази народа ни и държавата ни.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Духовната истина трябва да е само една, не може някакви си религии да се опитват да държат монополи над Вселенските закони и да заробват хората.
8
3
 
3
 
! Отговори
Оня от ... преди 1 месец
Без религии няма как да има държави. Те обединяват хората от една общност, разделяйки я от общата с цел контрол. Ако няма религии трябва компютър да управлява, но никой не ще да се разделя с парите които получава докато е във властта. Затова всичко продължава циклично ..докато поумнеят хората. Но такова поумняване ..става бавно особенно в по ниско образованите съобщества. Така че богат - беден ' сагата ще продължава! Няма да е лесно да им се изравни статуса!
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие дядковци няма да влезете в Божието царство ще закарате въшки там.
6
2
 
5
 
! Отговори
Православен преди 1 месец
Слава на Светия Дух!
5
4
 
8
 
! Отговори
светагодуха преди 1 месец
И на втория коментар са ти нацъкали минуси .
4
6
 
3
 
! Отговори
Шумер преди 1 месец
Ако библията е написана преди 2600 години, индуиската религия е една от най старите....зародени преди 4200 години...и ако Ви покажат в Мексико в мачупикчу статуетка от камък на около 60 000 000 години ..на която жена дундурка динозавър ...и статуетки на динозаври...които по статистика са умрели преди 65 000 000 години ..какво правим с религии-те? Нищо против тях! Но са съвременни течения.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Христос е проповядвал бедност и смирение не е казвал никога, че трябва да му се кланям.е Туй падретата сте си го измислили останалото, цялата ви гнусна инквизиция трябва да се закрие. Комунистите добре ви бяха затворили навремето.
2
15
 
2
 
! Отговори
х преди 1 месец
Ето - вече няколко примитива са ми нацъкали минуси на първия коментар.
1
22
 
3
 
! Отговори
x преди 1 месец
Забрана за джамии и църкви. Забрана за религиите. Свят свободен от религии. Интелегентният човек не вярва в божества и фантасюагории, а разсъждава трезво и научно.