Борисов сметна: Цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни

"Няма повече кранчета и посредници, затова е тази ярост"
Обновена: 8 юни 2020 11:06 | 8 юни 2020 10:28, Веселина Йорданова
129

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В другите сайтове чета ,че ще се връщат пари за 01.2020-03.2020 ами къде са от август 2019 до 01.2020 горивата като цяло поевтиняват от миналата година?
68
3
 
11
 
! Отговори
Банкяно-напомняне преди 3 години
До Позитано - НАПОМНЯНЕЕднолична власт не се оправя с проветряване,а със смяна на стожера на тая власт-едноличен търговец ББ ЕТ.и Позитано няма да ви помогне.Много са ви удобни другарите.
67
2
 
11
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 3 години
"Земеделският министър: Ако ЕС види какви сме измамници, ще спре парите"More for земеделският министър
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията.Доста странно изречение. Олигархията ни ги е върнала, или вие сте олигархията?
65
3
 
12
 
! Отговори
van zant преди 3 години
При пожарникаря вече се губи връзката между устата и главния мозък. Или в хардиска му е пълна каша, дава грешки и забива.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не знам за други държави, ама има ли такива случаи, където министър-председателят нарежда по такъв самозвански начин на всяко едно министерство как да си върши работата?
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията."На кои хора- на тебе, на Горанов, на пиарката с вила за един милион?
62
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случая БСП и троловете им няма как да са доволни, много си вдига рейтинга ББ, вият като койоти срещу него.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОБРЕ, ЧЕ Е ЕС ДА НИ НАМАЛИ ЦЕНАТА НА ГАЗА И НИ СТРОИ МАГИСТРАЛИ, ЧЕ АКО РАЗЧИТАМЕ НА ТОЯ НИЩО НЯМА ДА ВИДИМ!САМО СИ ПРИПИСВА ЧУЖДИ ЗАСЛУГИ!Е ЗА РАЗЛИКА ОТ БСП КРАДЕ НЕ 100%, А САМО 70%!
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛАГОДАРИМ, БАЩИЦЕ, ИМАМ 1 МОЛБА,НАПОСЛЕДЪК МНОГО ВАЛИ, НЯМА ЛИД А ЗАПОВЯДАШ НА ДЪЖДОВЕТЕ ДА СПРАТ ДА ВАЛЯТ!))):
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позитано - НАПОМНЯНЕСмешен си, пич. Барбата и шайката му тотално издъниха Топлофикация, вече на евтин газ цените искат да вдигат, ти за Позитано говориш. Я питай някой гербер, как се чувства, като си е видял сметките за февруари, март и април?
58
4
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
До Позитано - НАПОМНЯНЕТролче, и от твоя джоб взеха пари. Нещо върнаха ли ти?
57
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще изчислят служебно, както преизчислиха служебно пенсиите на работещите пенсионери заради извънредното положение, получих сума, наполовина на тази, която обикновено ми изчисляват за година допълнителен стаж - сега ми казват ако искаш обжалвай. Цялата философия на управлението на тази държава е как да измамят гражданите.
56
5
 
14
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Някой усети ли, че газа е поевтинял. Разликата отиде в някой джоб.
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОРИСОВ, ЗАЩО ПАК ЛЪЖЕШ??ЦЕНАТА НА ПАРНОТОНЕ СИ НАМАЛИЛ С 53%!ЛЪЖЕЦ НАГЪЛ!
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
той ви връща пари, вие го плюете))):И ви строи, и пак го плюете! хаххаа
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще обяснят, че цената на газ е само някаква част от цената на отоплението, която плащате. После, като се позамислят по-дълбоко, ще се окаже, че цената на газта всъщност няма нищо общо със сметките, които сте плащали през зимата, така всичко дето сте платили си е точно и може да пиете една студена вода, която ще платите само на Софийска вода.
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Делян Валентинов Димитров, съпруг на премиерската пиарка Севдалина Арнаудова, е член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз"Абе, добре си живеят някои хора покрай газта. Къщи в Бистрица за по милион, апартаменти по 200 квадрата... Лош ЕС, що изви ръцете на руснаците да намалят цените, сега откъде ще се стрижат овцете, те тия вили да не се издържат само на едната заплата?
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедна ви е фантазията колко хватки има топлофикация да не ви върне парите, които трябва да ви приспадне от платените вече сметки. Само наивници, вярващи в Дядо Коледа, могат да очакват коректно да им се изчисли разхода през зимата и надплатеното да им се върне.
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, ще се окаже, че тая зима температурите в България са били малко по-ниски отколкото в Антарктида и като сметнат потреблението и приспаднат намалението, ще се окаже че са ви взели точно толкова, колкото е трябвало с намалената цена на газа. Е, може да ви върнат 5 лв. за целия сезон, просто за да имат повод да кажат "ние връщаме суми на клиентите си", без да изпадат в подробности какви са тия суми.