Борисов сметна: Цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни

"Няма повече кранчета и посредници, затова е тази ярост"
Обновена: 8 юни 2020 11:06 | 8 юни 2020 10:28, Веселина Йорданова
129

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Аве ГЕРБЕРАЗИ!Борисов вече и с прости сметки и битовизми ли взе да се занимава и да ви смята газа!?За къв Буй са тогаз цялата свита от добре платени калинки край него?Няма ли един да се занимава с таз работа?Съсипахте го от работа тоз човек ей!Хаха!
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо, тези цени ги договори ЕС в преговори с Русия. Борисов само си приписва заслугите за резултатите, които постигна Европейския Съюз. Второ, Булгартрансгаз ще върне парите на топлофикациите, които са ползвали газ на висока цена, но дали топлофикациите ще върнат парите на клиентите си, които сме всички ние, това е под въпрос и аз не вярвам че ще се случи. По-скоро ще върнат нещо символично, колкото да си измият ръцете. С тия кожодери оправяне няма.
47
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До Зозо : а хапчетата кой не си е пил???
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-смешното е че преди за битовите потребители сметките за газта идваха на куб.м. а сега почнаха на киловат :) комична работа и ти обясняват как ти било поевтинело ама много, па аз като си сравня сметките от предни години виждам минимлано поевтиняване, така че не им се връзвайте на тез мУшеници
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, сметките за крайния потребител догодина ще са поне с 10% по-високи! Гарантирано от ГЕРБ!
44
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
хм , така е като не си пие халоперидола. Може и 153% да ги изкара....
43
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
А газа за автомобилите тя друга газ ли е че там разлика няма камоли 53% ....от 90 ст падна на 85 ст .......не разбирам нещо от газ !
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 48Ние сме панелка, преди 10 години целият вход се отказахме от Топлофикация. Имаше 40% дет ревяха как сега входа ще е студен, ще е по-скъпо. ЕЛате и ги питайте сега. Няма семейство дето да каже, че сега не му е по-евтино. Аз съм на климатици от тогава, сметките ми паднаха с над 100лв на месец, а съм и + бойлер.
41
2
 
6
 
! Отговори
М дааа преди 3 години
Щом Баце го отсича , значи е така.
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Така е има много варианти, но в България всичко по панелните блокове е направено така че да си вечен клиент на топлофикация, като почнеш от инсталацията та стигнеш до нормативната уредба, а най-парадоксалното е че опукаха милиарди за опаковане на панелките и нито лев за препроектиране и промяна на топлинните инсталации, такова чудо като нашите инсталации по панелките няма никъде по света, да не говорим в безмислието да транспортираш топла вода с километри, как да е ефективно?
39
12
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Удрииииии, Боко оряза русифилските посредници на газта. Удри, Бокоооо, глад и лабуть за руските комунисти!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само царския газ който изпуска тръбата на Бацата е скъп и с мирис на парфюм...другия е евтин!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, не си прав.Мой роднина живее в чужбина. Блокът им се отоплява на газ. Всеки си се отоплява когато и колкото поиска. Такива неща от типа "ама тръбите ни минават през твоя имот и затова ще ни плащаш, ако ще да нямаш радиатори" не съществуват. Да не говорим за централно спиране и т.н. Ако си по-зиморничав - пускай си парното ако щеш през август. Ако не си - не го пускай, грижи няма. Досега не се е оплакал от завишени сметки и т.н.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само некакви проценти ми разметат, ми кажете го като нормалните хора, досега куб.м за битовите потребители применро е бил 1 лев, сега е еди колко си па всеки ще си го сметне, ама май не Ви изнася нали ;)
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
главния разбойник тия дни е много разпенявен да докаже, че е чист като сълза. При него няма корупция, няма нищо, всичко е мед и масло
34
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
толкова ли няма в българия грамотни хора които да го научат как да се държи иговори минава всякакви граници и дърпа дявола за опашката
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ел Батман на Балканите, така се е омазал в лъжи, че не хората, а птичките не му вярват и не смеят да кацнат в новите си бомбоубежища на пясъчната ивица в Алепу. Този каквото говори със сигурност е в 360 градуса обратна посока и таймера се задейства при послушно кимване с глава. Не ти вярват вече дори овцете на овцете - крадлю...
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27,За толкова години съм разбрал едно нещо - че има ли желание, има и начин.Също така съм разбрал, че в България няма никакви желание за разбиване на монополите и картелите, защото всички те са на "точните хора", които си отчитат 20% където трябва. За да може после разни пиарки да имат къщи за по милион.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Всичко може, аз понеже доста време съм живял в Германия и Испания та мога да ти кажа как там е организирано това, 1-во в Германия си мислех че сме на ТЕЦ, ама се оказа че не се отопляваме на ТЕЦ, а в кооперацията си има котле, което захранва с топло и топла вода всички апартаменти, има си договор с фирма идват по веднъж в седмицата правят нещо и това е :) същото е и в Испания, между другото по закон фирмите са задължени да подържат тези системи на 2 вида гориво
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въобще не ме интересуват столичани.българия е демократична държава и в този смисъл всеки има право да си избира къде да живее.аз живея в близката на софия провинция и ако не си купя дърва (легално добити,100-120 лв.кубика минимум),ако не си купя пелети (400-450 лв тона),ако не си платя газа или тока-цяла зима ще зъзна.това е пазарната икономика нали г-да столичани!социализмът от 30 години го няма в българия и сметки за парно и топла вода от 8 лв. при заплата 400 лв.са в миналото...дерзайте!