Борисов сметна: Цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни

"Няма повече кранчета и посредници, затова е тази ярост"
Обновена: 8 юни 2020 11:06 | 8 юни 2020 10:28, Веселина Йорданова
129

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как, т.иквуне, при 53% по-ниска газ се правит опит за пладнешки обир с 20% скок на парното?!?!!?
8
2
 
10
 
! Отговори
Ceco преди 3 години
При това положение централите на газ трябва да намалят цената на продукцията си с поне 25%. А не с по 10-15. Това защо не каза ?!
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но за българския търгашин цената може да върви САМО НАГОРЕ!"Кръв повръщам, пари не връщам!"
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм? 53% по-евтина? Значи газта и безплатна да стане, ТоплофЕкация пак ще увеличава сметките. Това разбирам аз.
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едно психическо заболяване- казва се синдром на Мюнхаузен Характерно за него е че човекът страда от желание да преувеличава и говори измислици през цялото време Абсолютно безобидно е, стига съответния човек да не е министър-председател
4
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Божков Ви зададе въпрос - Ще ме подкрепите ли за нов политически проект! Вие се занимавате с Ганос!
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не борисов сметна,а братята руснаци...играта с цената на газа е популизъм в огромни размери.проблемът е,че домакинствата в българия масово не си плащат сметките за парно,вода и ток.дълговете са басновсловни.в този смисъл няма как да падат цените на крайния потребител...разликата трябва да се плати.софиянци искат по-евтино парно!а дългът от близо 1 млрд.евро кой ще го плати?
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само сметнете колко години руснаците са ни драли със скъп и прескъп газ. Добре, че беше ЕС.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изгубихте ме още на "Борисов сметна..."