Борисов сметна: Цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни

"Няма повече кранчета и посредници, затова е тази ярост"
Обновена: 8 юни 2020 11:06 | 8 юни 2020 10:28, Веселина Йорданова
129

Снимка Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството заседава извънредно днес, за да обсъди начин за връщане на сумите, които "Булгаргаз" трябва да възстанови на клиентите, закупили природен газ през първото тримесечие на тази година.

На 3 март бе обявено, че с руската страна е договорена значително по-ниска цена на синьото гориво, считано от август миналата година. Връщат се 201 млн. лв. с решение на правителството.

Проведохме трудни няколкомесечни успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България, каза Борисов и информира, че цената на газа е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г.

Това е в полза на българските граждани, на българския бизнес. 59 млн. лв. от тях отиват за Топлофикация София, на газоразпределителните дружества 22 млн., на химическата промишленост 52 млн., на стъкларската 16 млн, информира той.

В рамките на 30 дни те ще трябва да решат какви суми ще възстановят на преките си клиенти. 

Само преди няколко дена завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро, съобщи премиерът.

Той пресметна, че 1.5 млрд. лв. са върнати на хората от олигархията. Да знаете за какво става въпрос, защо е тази ярост - защото няма посредници, не изтича от кранчетата, а цената е с 50% по-ниска, коментира Борисов пред министрите. 

Премиерът информира, че мярката 60/40 ще бъде удължена до септември и с готовност дори до края на годината, за да може всеки бизнес да се рестартира с помощта на държавата.

Към петък има подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители. За момента са изплатени 73 млн. лв. за 170 хил. души, информира социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че от 1 юли мярката ще бъде променена и ще позволи по нея да кандидатстват повече сектори. Около 90 хил. души са новите безработни за пандемията.

Министърът информира, че 160 млн. лв., отпуснати по ОПРР, ще дадат възможност да бъдат наемани безработни, като ще се заплаща минималната работна заплата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
1+1=? преди 3 години
"Борисов сметна" :)
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ек не мога да спя брей!Много мечти тука на мисирките или лошия матрял
107
0
 
0
 
! Отговори
незнайко преди 3 години
До СпокоОСТАНА---БДЖ
106
0
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Нали като скачаше цената на газа, казваха, че цената на парното зависела 70 % от газа.Тоест ако газът скочи със 100 единици, парното скача със 70. Тогава сега при спад на цената на газа с 53%, цената на парното следва да се намали с 35,23%, а те кожодерите я свалят само с 14%, а дори искаха да я увеличат. ЛЪЖАТ НИ И НИ ОБИРАТ НАЙ-НАГЛО! ЩЕ МЪЛЧИМ ЛИ ИЛИ ДА ИЗЛИЗАМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ!
105
0
 
6
 
! Отговори
ВТ преди 3 години
А,шайката 100 процента лъжци и главятаря им 1000процента.
104
0
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 3 години
Значи бех се притеснил за сметката на РЕКЕТА при ЧЕРЕПА ... в цела Бг се говори и се знае, че лептата, РЕКЕТА на ШАЙКАТА гони 60% и нагоре, а то си било всичко на място..... 20% за издръжка и съпорт чрез Гелосания, 20% за VG и ТУЛУПА чрез Севда....ама губят се още едни най малко 20%, но вероятно ще изплуват на по късен етап (Господ Бо.. бави, но не забравя).... интересно кой или кои ще са намазали филията от двете страни!!!!!
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тонка кога е рождения ден на Тиквата, че забравих!!!!!! Пиши ми до Позитано!!!
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тонка не слагай скоби като пишеш
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекета от Божков е 60 милиона ,но за ТРИ ГОДИНИ. 2017-2018-2019г. От 2014 г. общо рекета е над 100 милиона. Шехерезада оттогава се е позамогнала...
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Borisov vzemai si nezabavno sichkite koncesioneri, oprazvai morskite estestvenki prirodni bg bregove...kato iskash vzemai si koncesionerite u bankiata i si okovi s chadari, shezlongi, kletki, targovci celata bankia i celata bistrica.Zer stava silno prepecheno do vonesto izgorialo ot vzrivove bg liatoto na bg suveren. Po palestinski obraz i podobie.
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом познавам българи дето се преместиха да живеят и работят в Русия значи смятай за какво става дума. Но хората са учени и специалисти. Разбират си от работата. Не са някакви програмисти и други подобни дето могат да пишат само приложения и игри за телефони. За съвсем други учени става дума.
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин може да е всякакъв но си обича държавата и никога няма да я постави на колене пред англосаксонската и3мет. В момента няма сила на земята която може да им нарежда и да им говори от позиция на силата. Това не им е пияницатa Елцин. Путин си е заслужил богатството защото е нищо в сравнение с това което е дал на Русия. Заради него в момента целия ВПК е вдигнат на съвсем ново ниво и хората имат работа и то работа за млади и образовани хора. Учените ги задържаха и хората имат прехрана и сигурност
97
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да бяха само българските политици крадливи...Щерката на Путин притежава дворец за 40 млн в южния френски град на атлантика- Биарц...Възмутени руснаци са ходили там и са пуснали клипчета в нета.
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва и България да си реши проблемите с крадливите политици по румънски за да не посмее след това нито едно нищoжество като Бойко Борисов и неговите съучастници от ОПГ ГЕРБ да крадат и да си мислят че са безнаказани. Има ли страх от такова наказание няма да искат дори да се кандидатират на избори.
95
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мани го газа. Кажи нещо за 60-те милиона рекет дето прибрахте от Васил Божков.
94
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадливата тиква пак се изохкаа!!!
93
2
 
15
 
! Отговори
Пфуъ преди 3 години
Ей няма такъв ***!
92
4
 
16
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Тия дни и летището даваме на любимата концесия и свършваме,щот нищо не остана,
91
2
 
19
 
! Отговори
Банкяно пос рано преди 3 години
До Позитано - НАПОМНЯНЕДрогарче,и за чужденците вече е ясно,че хайката разрушава страната.Прочети какво е казал Патрик Смитьоис за златото,което ще бъде изнесено на безценица,а територията от райска градина-пустиня.Вие сте направо за раз чекване бе,бъдете прок лети!
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен 104 преди 3 години
Ти остави грабежа,но замърсяването ще е фатално.