Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!

Трябва да се научим да живеем с вируса, категоричен е той
Обновена: 9 юни 2020 20:17 | 9 юни 2020 20:14, Веселина Йорданова
260
Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!
Снимка: БГНЕС

Трябва просто да се научим да живеем с този вирус, като спазваме най-елементарните изисквания за лична хигиена. Това коментира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София пред БНР по повод предложението за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Още по темата
"Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме да имаме сезон по Черноморието, ако искаме просто да си живеем и да се пазим, нека да продължим по този начин - тоест, ако ние сме съгласни да караме по този начин, волята е наша и нека да го направим. Но аз мисля, че ние няма да може да се справим по този начин с това, което се случва не само у нас, но и по целия свят", заяви той.

Инфекционистът посъветва хората да живеят нормално, както са си живели досега, просто да си мият ръцете и доколкото е възможно да избягват събирания на едно място в затворено помещение. "Нищо повече", подчерта той и допълни, че изследванията у нас не дават реален поглед за разпространението на инфекцията.

Във връзка с откритите огнища в Доспат, Сърница и Сливен Атанас Мангъров коментира, че едва ли това са местата, където коронавирусът най-активно се разпространява. При изследване най-вероятно би се открило, че и "другаде има хора, които си ходят на работа, но ако се изследват, ще се окаже, че също са заразоносители“.

Доц. Мангъров не очаква коронавирусната инфекция да се активира през есента. Той отново подчерта, че тестването, което се прави в момента, не дава широк и обективен поглед върху особеностите на разпространението у нас.

"Ако продължаваме да го търсим (вируса) по този начин, ние на всеки няколко седмици ще откриваме може би такива огнища като в Доспат, Сърница и в Сливен, ще се плашим много, ще се затваряме, ще се скриваме и ако на нас ни харесва да живеем по този начин, нека да продължаваме. Всъщност в страната за момента това, което е важното, е, че броят на болните намалява. В момента в интензивните сектори има не повече 10-15 души", подчерта инфекционистът.

По думите му за миналия ден в страната са починали четирима души на доста сериозна възраст. "Не бива да се забравя, че всеки ден в страната умират около 300 души по всевъзможни причини. И ако ние изследваме тези 300 души за коронавирус, ние може да установим, че не са четири, а са може би 30-40 и повече души, които си умират с този вирус", добави Мангъров.

Той отново подчерта, че при откриването на огнища на коронавируса става въпрос за хора, които са инфектирани, но това не означава болни.

"Те до преди дни са си ходили нормално на работа и изведнъж, понеже по някаква причина някой е решил да ги изследва, е установил, че са положителни и изведнъж нещата драматично се променят... Те не са болни, намерени са заразени жени", каза доц. Мангъров.

Според него кръвната плазма не е нещо, което ще реши лечението на болните от коронавирус. За момента няма дефинитивно лечение и няма как да намерим за всички евентуални бъдещи болни замразена плазма от оздравели, отбеляза специалистът.

Помолен да коментира ситуацията в Швеция и в отговор на въпрос дали има опасност у нас ситуацията с коронавируса да стане подобна, Атанас Мангъров изтъкна, че основен проблем при контрола на разпространението на Covid-19 в скандинавската страна се е оказало проникването сред рискови групи в старчески домове.

Той посочи и че преди Швеция по отношение на смъртността от вируса са много други страни, които се "затвориха плътно" - Франция,  Италия, Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
7
 
2
 
! Отговори
До 150 преди 3 години
Какво съм виновен аз, че работиш в измислена фирма, която не може да ти плати. Но шефът ти кара сигурно скъп джип. Вас не ви е грижа за моя живот, що мен да ме е грижа, че не получавате заплати?
145
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на доцента.
144
3
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Поклон означава почитание. Ако човек не е способен да отдаде почит на някого това единствено означава, че има сериозен проблем с ценностната система. Всичко си има причина и следствие. Щом това остава непонятно.. Какво въобще може да се направи не знам :(
143
5
 
3
 
! Отговори
До 144 преди 3 години
Какви изводи да се правят от един единствен случай? Статистиката в Италия и Англия- най засегнатите страни показва, че смърността за март-май 2020 е над 50% по-висока от тази за последните пет години за същия период. Сега прави изводи
142
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** "Тука хвалят щаба.. само тези, .. дето хем 3 месеца не работят, хем си получават 100% заплатите." Така е това е потресаващо несправедливо и трябва отговорност..
141
7
 
3
 
! Отговори
До 146 преди 3 години
Някои хора имат неистовата нужда да се кланят наляво и надясно. Не прочетох нито един критик на лъжливия Мангъров, който да се кланя на някого.
140
4
 
2
 
! Отговори
До 138 преди 3 години
За какво ти е жилище, като си умрял? Въпрос на приоритети , драги. Необходимостта от карантина, е съвсем друг въпрос от читавото подпомагане на засегнатите. Едното не трябва да се противопоставя на другото. Друг е въпросът, че икономиката ни щеше да пострада значително и без карантина. Тогава обаче нямаше да имаш никакво право на компенсации от държавата. Така, че плюеш срещу вятъра, драги.
139
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв "умен" поглед-трепач!Понякога ще идвам във съня тикато нечакан и неискан гостенин.Не ме оставяй ти отвън на пътя вратите не залоствай.Ще влезна като К19 и тихо,кротко ще приседна,ще вперя поглед в мрака да те видя.ще те налазя и се наситя да те гледам ще те целуна и ще си отида.
138
4
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Общо взето ни правят на маймуни! Тоя човек е един от малкото, които се осмелиха да кажат истината и продължиха да я отстояват.. Поклон!
137
3
 
6
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 3 години
"Почти половината от настанените през миналата година в дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово са починали - 24-*** от 54 души". Това каза в ефира на бТВ омбудсманът Диана Ковачева". Интервюто е излъчено на 03.01.2020 г. и е за изминалата 2019 г., когато коронавирус още нямаше в България!Всеки нека сам за себе си да си направи изводите!
136
5
 
3
 
! Отговори
До 139 преди 3 години
Какво си чул или не е никакъв показател. Какво предлагаш като алтернатива? Да не се взимат мерки, пък който умрял умрял, който оздравял, оздравял. Така ли? Да си чул, че в Иран, Македония, Гърция има нова вълна след неспазване на мерките? Пет години няма да е. Но година до откриване на ваксина може и да продължи. Иначе и ти като тоя измислен доктор кажете направо, че ресторантите и хотелите са ви по-важени от живота на съгражданите ви. А не да увъртате и да плещите глупоси.
135
3
 
5
 
! Отговори
ХАХАХА преди 3 години
Абе , осъзнайте се с тия маски , даже и щаба последно каза , че само който се чувства болен да слага маска , иначе не може да те предпази . Все едно да спреш пръдня с *** !
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година и предишни години, поровете се в интернет и непременно ще намерите, се появяват периодично скандали с домове за възрастни хора.Поровете се, напишете "Дом за възрастни висока смъртност" или подобни фрази!Да не мислите че лъжа!?Ще видите колко репортажи ще ви излязат, от Господари на Ефира, от други медии.В едно село бяха разпоредили проверка - над 50% от настанените в дома починали.Обвиниха ги, че не се грижат за тях. А възрастните - с диабет, инсулт, инфаркт и т.н.
133
6
 
1
 
! Отговори
До 137 преди 3 години
И ти ще носиш маска. Нямам никакво желание да дишам аерозолите ти. Ако живееш на пустинен остров, тогава прави каквото си искаш. Такива като теб умници са причина за залитането на мерките в полицейщина, не само рефлекса на властта
132
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 136Аз за заразен в магазина, разболял се и умрял досега не съм чул.Не само не съм видял, но и не съм чул някой да е казал за такъв!!!Всеки ходи до магазин. Заразените - дошли от Англия, брали ягоди, дошли от Нидерландия, брали лалета, от Сърница, от Хасково, от Факултето, от Филиповци, осъзнайте се бе хора!!!Така и 5 години да се карантинираме, пак ще откриват огнища, пак ще ни слагат маски, пак ще умират хора, и няма край, и така ще си продължи...
131
4
 
8
 
! Отговори
тулуп преди 3 години
Тука хвалят щаба и плюят Мангъров само тези , които са на държавната хранилка , дето хем 3 месеца не работят , хем си получават 100% заплатите , дали така мислят тези дето си загубиха работа , бизнес и чакат банките да им вземат жилищата ?
130
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Продължавайте да не слушате какво ви казва доцент Мангъров.Щом не ви харесва, насила никой не ви кара!Но и мен насила не може да ме накара един коремен хирург облечен с унформа на генерал да му слушам брътвежите!Който му е писано да мре, ще мре.Аз лично смятам да живея!Вие носете маски и се задушавайте в тях!А родния черноморски туризъм и без това е умрял вече, дори всички мерки да отпаднат и на туристите да раздават злато!
129
4
 
2
 
! Отговори
До 131 преди 3 години
Можеха да го заразят и в магазина, като си купува кисело мляко. Това не променя логиката на изискването за карантина, защото не става дума само за познатия ти, а и за хората които може да зарази, като щъка необезпокояван навсякъде.
128
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мдаа. Тъ.панар, кое е по-важно, икономиката или дори ЕДИН човешки живот. В Швеция, като нямаха мерки, разбра ли какво стана с икономиката им? То трябва и малко информация, и малко мозък, преди да тръгнеш да драскаш по сайтовете.
127
3
 
5
 
! Отговори
Деф преди 3 години
Този, ако се види на записи от първата си изява след пандемията до сега и чуе какви ги е бръщолевил ще си тегли въжето веднага. Как пук не налучка един път?!?