Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!

Трябва да се научим да живеем с вируса, категоричен е той
Обновена: 9 юни 2020 20:17 | 9 юни 2020 20:14, Веселина Йорданова
260
Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!
Снимка: БГНЕС

Трябва просто да се научим да живеем с този вирус, като спазваме най-елементарните изисквания за лична хигиена. Това коментира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София пред БНР по повод предложението за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Още по темата
"Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме да имаме сезон по Черноморието, ако искаме просто да си живеем и да се пазим, нека да продължим по този начин - тоест, ако ние сме съгласни да караме по този начин, волята е наша и нека да го направим. Но аз мисля, че ние няма да може да се справим по този начин с това, което се случва не само у нас, но и по целия свят", заяви той.

Инфекционистът посъветва хората да живеят нормално, както са си живели досега, просто да си мият ръцете и доколкото е възможно да избягват събирания на едно място в затворено помещение. "Нищо повече", подчерта той и допълни, че изследванията у нас не дават реален поглед за разпространението на инфекцията.

Във връзка с откритите огнища в Доспат, Сърница и Сливен Атанас Мангъров коментира, че едва ли това са местата, където коронавирусът най-активно се разпространява. При изследване най-вероятно би се открило, че и "другаде има хора, които си ходят на работа, но ако се изследват, ще се окаже, че също са заразоносители“.

Доц. Мангъров не очаква коронавирусната инфекция да се активира през есента. Той отново подчерта, че тестването, което се прави в момента, не дава широк и обективен поглед върху особеностите на разпространението у нас.

"Ако продължаваме да го търсим (вируса) по този начин, ние на всеки няколко седмици ще откриваме може би такива огнища като в Доспат, Сърница и в Сливен, ще се плашим много, ще се затваряме, ще се скриваме и ако на нас ни харесва да живеем по този начин, нека да продължаваме. Всъщност в страната за момента това, което е важното, е, че броят на болните намалява. В момента в интензивните сектори има не повече 10-15 души", подчерта инфекционистът.

По думите му за миналия ден в страната са починали четирима души на доста сериозна възраст. "Не бива да се забравя, че всеки ден в страната умират около 300 души по всевъзможни причини. И ако ние изследваме тези 300 души за коронавирус, ние може да установим, че не са четири, а са може би 30-40 и повече души, които си умират с този вирус", добави Мангъров.

Той отново подчерта, че при откриването на огнища на коронавируса става въпрос за хора, които са инфектирани, но това не означава болни.

"Те до преди дни са си ходили нормално на работа и изведнъж, понеже по някаква причина някой е решил да ги изследва, е установил, че са положителни и изведнъж нещата драматично се променят... Те не са болни, намерени са заразени жени", каза доц. Мангъров.

Според него кръвната плазма не е нещо, което ще реши лечението на болните от коронавирус. За момента няма дефинитивно лечение и няма как да намерим за всички евентуални бъдещи болни замразена плазма от оздравели, отбеляза специалистът.

Помолен да коментира ситуацията в Швеция и в отговор на въпрос дали има опасност у нас ситуацията с коронавируса да стане подобна, Атанас Мангъров изтъкна, че основен проблем при контрола на разпространението на Covid-19 в скандинавската страна се е оказало проникването сред рискови групи в старчески домове.

Той посочи и че преди Швеция по отношение на смъртността от вируса са много други страни, които се "затвориха плътно" - Франция,  Италия, Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
0
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
имам морал,за разлика от теб и предпочитам да застана на страната на държавата си,а не на страната на криминалите------Държавата, това е законност и уважение към гражданите. Не е асфалт, показни акции, лъжливи министри, фалшиви обвинения и оперетни генерали, които ме плащат с умирачка. И когато едно обвинение не е потвърдено от всички съдебни инстанции, не може да се говори за един човек, че е криминал.
225
0
 
2
 
! Отговори
До 226 преди 3 години
До АнонименТи си циркажията! Този вирус ще го има години наред. Ще се криеш у вас като мишка ли? Вярно, ти и сега си МИШКА НАВРЯНА В ЪГЪЛА!
224
0
 
2
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Цялата драма около заразените в Доспат си беше манипулация за да има повод да удължат мерките. Стадото си трае, отгоре му удрят камшика...
223
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим с обявените концерти в зали и на открито доц. Мангъров? Вие лично ще носите ли персонална отговорност при увеличаване на заразените щом го раздавате толкова ербаб и спокоен? Или после ще се покриете като мишка?
222
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Статията е пусната нарочно заедно с всичките *** срещу доцент Мангъров, които се опитват да формират изкривено обществено мнение.Това е чудовищна манипулация. Тоест използват мнението на доцент Мангъров, но в своя полза като му противопоставят цялото налично тролско говоене. Нещо като прочит на неговото иначе уважавано мнение по начина, по който дявола чете евангелието. Това е недостойно, но няма да има ефект, защото доцент Мангъров е честен човек и те троловете нямат аргументи.
221
5
 
2
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
Този още ли ходи по студията! В неговия образ виждам бъдещата ясновидка на човечеството! Готов е да ни спаси човека, а ние не го слушаме! Как да го слушаме, като непрекъснато повтаря неща които вече са ги казали други ,преди него! Не го приеха в щаба и сега ходи на-сам, на-там до болка самовлюбен и разбирайки, че не е достатъчно отценен като капацитет! Губим много, а *** много, много ценно нещо! Аз мисля, че ще бъде най-полезен в редиците на БКП-БСП, там най-много му приляга !!!
220
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров предвиди как ще се развие вируса и така се случи.Прав е човека трябва миене на ръце и да не се струпват хора на закрито.
219
2
 
10
 
! Отговори
Искаме Ден, не НОЩ! преди 3 години
С Мангъров - на море, с Кантарджиев - под ключ! С Мангъров - на работа, с Кунчев - пред Бюрото по труда! С Мангъров - на кръчма, с Мутафчийски - пица по телефона!
218
2
 
4
 
! Отговори
Генерал с лампази преди 3 години
Продават ли се някъде фланелки, значки, флагчета или стикери с доц. Мангъров?
217
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял живот под карантина, офсе прости!!!
216
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как няма да говори подобни глупости, след като тази епидемия спря рушветите на лекарите от други специалности... Лобира за тях, че иначе нямат пациенти и доходите им се сринаха, като няма банкноти в пликове.
215
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров е специалист и каквото предвиди се сбъдна.Аз му вярвам!
214
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е,че говори чисти лъжи.Безспорно е професионалист, но ми се струва,че не е от хората,които си признават грешките. Почти всичкчо ,което твърдеше в началото на епидемията, се оказа грешка и данни от учебниците,обаче типови.Този вирус неслучайно е нов и действа специфично. Доц.Мангъров обаче продължава да си защитава тезите,които фактите ги обориха. И в това интервю е преиначил нешата, за да му паснат на тезата. Нито е грип,нито смъртността е същата като грип,нито имунитета е същия.
213
7
 
10
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
поне има един професионалист дето мисли и казва реални неща
212
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спазвам хигиена и ме е гнус да коментирам този. Затова няма.
211
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотни лъжи от доц.Мангъров! Първо Швеция е първа в Европа по смъртност на глава от населението,даже са по-зле от САЩ. Второ, не само в Швеция са поразени старчески домове,а и в други страни в Европа, този аргумент му е напълно измислен. трето, стаден имунитет не се създава,защото около 50% от заразените не изграждат имунитет или той е нетраен.Следващата му лъжа е това. Четвърто - умират и хора без придружаващи заболявания, вчера е починал мъж на 76 г.без никакви заболявания, жена на 61 г.
210
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOГазовия барон се оттегли,защото правителството му потърсиха отговорност и цената на газта в България падна с цели 42% !!!Ти кой защитаваш?
209
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOЦелта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират(!!!) държавата, да създадат хаос(!!!) и да избегнат(!!!) наказателна(!!!) отговорност(!!!) за престъпленията(!!!) и кражбите си!Аз криминали-убийци и грабители на България като Божков,клатещи държавта и правителството няма да защитя,защото имам морал,за разлика от теб и предпочитам да застана на страната на държавата си,а не на страната на криминалите!
208
3
 
8
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
обяви,че иска да сваля Бойко Борисов и правителството-------Абсолютно правилно е заявил.Всеки честен човек трябва да иска да свали Борисов и ГЕРБ от власт. Никой не е длъжен да ги търпи да издевателстват и да извращават всичко в държавата. Привърженик съм на идеята.
207
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOГазовия барон Сашо Дончев и сие,които владеят мейнстрийма у нас в лицето на bTV и разполагат с милиардите,откраднати от всички нас.Още в ранни зори в понеделник той пусна анкета от профила си,в която пита хората дали ще подкрепят негов политически проект.Времето за гласуване е 5 дни.Не е маловажно да се каже,че за интервюто на хазартния бос се разбра едва след като сайтът на газовия барон го препечата,а после останалите медии на олигархията го разпространиха със скоростта на светл