Свихме разходите през април, търговията с 20% надолу

Купуваме по-малко храна горива, дрехи и напитки
31
Свихме разходите през април, търговията с 20% надолу
Снимка: Dnes.bg, архив

Кризата ни удари по джоба. Според данните на НСИ за април оборотът в търговията на дребно намалява с 19.9% в сравнение със същия месец на предходната година.

Регистрирано намаление на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.1%, при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.8%, и търговията на дребно с нехранителни стоки с 1.4%.

Още по темата
Най-голям спад е отчетен в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 28.4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - със 17.6%.

Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - със 17.8%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.4%.

През април 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3%), при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 22.9%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 7.9%).

По-значителен спад при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 72.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 27.7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 20.7%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
пазара преди 3 години
Да ве, с 20%, ама друг път!Само за хранителните продукти е с повече...а те се купуват има-няма криза (трябва да се яде, нали!).За търговията с други стоки, различни от "муцкането", спадът е стотици проценти!
27
0
 
2
 
! Отговори
Само СПОКО! преди 3 години
В първите дни на извънредното положение наблюдавах излизащи от магазините с препълнени колички с олио, захар, тоалетна хартия, консерви и др. - за повече от един месец запаси. Нормално е през април хората да не са купували толкова много. В началото имаше много гладни, вече - не чак толкова!
26
0
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
По-света почнаха да дават безусловен базов доход за всички трайно безработни ,справка Испания,Финландия ,Сащ 1200 долара за милиони и след вируса ще продължават ,когато мен ме изберете безпартиен премиер които ще закрие НСО и охрани и и ще хори сред хората без охрани ще направя същото и ще намаля администрация и депуати и вдигам пенсиите избере млад 18-40 годишен премиер с 2 мандата , макс на депутати и премиери и кметове край на диктатурата на мутрите трайно безработните ще имат вечедоходзажени
25
1
 
5
 
! Отговори
Одисей преди 3 години
Световната банка съобщи че очакваната рецесия в глобален мащаб е около 5,6% а за Еврозоната ще бъде около 9,2%. И това се казва щастие в нещастието или всяко зло за добро: ако Бойко, Горанов, няколкото мастити пишманфинансисти, сивите кардинали от клубове и фондации, да не забравим Плевнелиев, ако бяха успели да ни вкарат в мечтаната им зона, сега щяхме да сме "щастливи" с деветтях %. А сега си оставаме само с 5,6%. Та добре че на Запад те ни представят така, че другите просто не ни искаха..
24
0
 
5
 
! Отговори
ще... преди 3 години
и още ще ги свиваме!
23
1
 
5
 
! Отговори
Одисей преди 3 години
Току що от Blomberg научихме, че България е между четирите държави в ЕС с ръст на икономиката за тримесечието. А пък тука четем че търговията пада! Ако случайно има някой специалист във форума: има ли някаква връзка между търговия (спад с 20%) и икономиката (ръст!) в дадено общество? Аз бих твърдял, че търговията (вътрешна или износ/внос) е един от най-значимите индикатори за развитието на икономиката! Или отново се сблъскваме с някаква нова версия за Барон Мюнхаузен? Пада надолу за да се изкачи
22
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
потреблението , батка , при соца беше спонсорирано от Ротшилд под форма на заем към Тошо Тиквата в размер на 11 млдр$, или 150% от БВП.
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЙ, НЕДЕЙ ДА РЕВЕШ ЗА СОЦА, ДА НЕ ТТЕ ИЗПРАТИМ В КНДР ДА СИ ГО ПРИПОМНИШ!
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потребление имаше преди 1989 година. Сега има оцеляване. Когато има голямо потребление стоките може и да не достигат. Трябвало връзки преди 1989 година, как пък не. Имаше техника, за която се чакаше примерно 7 дни без връзки и 1 седмица с връзки. Три жилища обзаведох преди 1989 година без връзки. Примерно за да си сменя черно-белия телевизор с цветен София 81, чаках три седмици и това ми беше най-голямото чакане, даже са колата чаках по-малко, 10 дни.
19
2
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Ще дойде време,когато нищо друго няма да се търси и купува,освен храна-и то ако я има.
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Кво потребление през соца бе колега! Всичко с чакане и връзки! Бем ти потреблението по онова време!
17
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз моето пък не съм го свил,даже напротив!
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соца никога не сме си свивали потреблението, даже напротив, потреблението преди 1989 година непрекъснато се увеличаваше. В момента потреблението на човек от населението на 90% от населението, без най-богатите, е 8-10 пъти по-малко от същите 90% от преди 1989 година. Да намалее още повече е нещо много трудно.
15
5
 
18
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 3 години
всеки да бяга накъдето му видят очите,продавайте всичко и се махайте,единствената държава която не направи нищо за хората които бяха прегазени от кризата
14
5
 
18
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Демокрация = бедност, факт!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващ режим на демократи и паднало потребление, няма изненада.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това намаление на потреблението заради затварянето на хотелите и заведенията на мутродемократи ли е? Едва ли обеднелия преди 30 години народ с идването на режима на демократите, си е намалил още потреблението.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията и пазарната икономика е така. Демократите ни управляват от 30 години и си мислехме, че по-зле вече не може да стане, но се оказа, че не е така и бедността при демократите е безгранична, щом потреблението още е спаднало.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имайте предвид, че този април в България имаме около 200-300 хиляди завърнали се гастербайтери в повече. Услужливо премълчано в стъкмистиката. Положението е повече от трагично.
9
2
 
28
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До къде ни докараха демократите! За каква икономика говорим изобщо? Каква икномика е тази , която ти осигурява заплата на прага на бедността, а пенсията на 1/3 от цялото българско население - пенсионерите, получават 2-3 пъти по-малко пари от прага на бедността? Какъв е този живот, в който и да работиш, и да си пенсионер, все тая - обречен си да си вечно беден и гладуващ! До това ни докараха 30 г. управлявалите демократи !!!!!!