Българка с шанс за позиция в Съвета на ООН по правата на човека

Ивета Чернева може да стане специален докладчик за свободата на словото
10 юни 2020 09:24, Красимир Ангелов
11

България може да има свой представител в Съвета на ООН по правата на човека. Ивета Чернева има шанс да заеме мястото на специален докладчик за свободата на словото.

"Кризата с COVID-19 демонстрира колко е важно да запазим свободата на словото. В момента надпреварата е изключително интересна, ще бъде много ожесточена битка. Въпреки че Америка не е член на съвета за човешки права към ООН, Тръмп все пак иска да има думата в процеса", коментира експертът по международни отношения Ивета Чернева пред Bulgaria ON AIR.

Тя е независим кандидат, работила е с Барак Обама, а в новата си книга критикува администрацията на президента Доналд Тръмп. Свързала се е с правителството ни, но не е получила отговор и не е видяла сигнали за подкрепа от българската мисия в Женева.

"Всеки независим кандидат може да опита своя шанс. Минах в челната петица без подкрепа от каквото и да е правителство. Стигнах дотук с желание и с опита, който съм демонстрирала", сподели Чернева в ефира на "България сутрин".

Според нея опозицията от страна на Тръмп не означава, че битката е свършила. Тя ще се реши през юли, когато ще се проведе изборът за позицията.

"Специалният комисар може да направи визита, да напише доклад за ситуацията в определена държава. През няколко месеца сам избира коя държава да бъде това. Не съм участвала в класацията на "Репортери без граници". Надявам се, че ще работя за свободата на словото в България", каза още Ивета Чернева.

"Моята първа задача ще бъде да адресирам това, което се случва в Америка в момента. Това е недопустимо! Полицаите се държат по безобразен начин. Има над 100 случая на арестувани или лошо третирани журналисти. Когато има протести и криза, точно тогава медиите трябва да са там, да им е позволено да отразяват", категорична е кандидатката за позицията в ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 4 години българка можеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН, а преди 2 години България можеше да получи непостоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Нито едното, нито другото не се осъществи поради васалното поведение на тогавашното българско правителство. В замяна на това, сега ни внушават, че едва ли не българската нация трябва да се гордее с това, че българка има шанс да заеме третостепенна позиция в ООН.
6
0
 
3
 
! Отговори
aa преди 3 години
предния *** на заплата
5
1
 
10
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Мили хора всички такива личности, които заемат високи постове у нас и в чужбина обикновено нямат никаква биография. Изпишете едно видно име и ще видите, няма никакви данни за произхода. Просто ги приемете като неродени моми и момци спуснати от небесата за да ни водят напред. Прочетете за други такива хора по света и ще видите цялото им родословно дърво и т н . У нас всички са извънземни гении.
4
0
 
11
 
! Отговори
При нас в службата преди 3 години
пък отново има интрига. За пореден път интригата е дело на дебелата шефка, която се пенсионира преди повече от 10 години. И отново целта на интригата е да бъде облагодетелствано едно от протежетата на тази бивша шефка.Аз съм млад човек и не мога да разбера защо са така навързани като свински черва и на какво основание продължават да имат толкова силни позиции хора, които са напуснали преди години? Колегите от средното поколение се съобразяват с тях и ги слушкат или се боят от тях. Защо?
3
1
 
3
 
! Отговори
сакън преди 3 години
Сигурното е, че тая е от същата група, дето ескалират случките уж заради човешки права, а всъщност за правата, но не и за очовечаването и за задълженията на точно определени, предимно маргинални групи. И както обикновено, търсенето на изгода.Видяхме как зад океана, доказан престъпник ще го приемат дълго време за пример, само поради стечение на обстоятелствата, провокирани именно от него.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Митко 21 смAбе и ти си прав, разковничето според мене е "Тя е независим кандидат, работила е с Барак Обама, а в новата си книга критикува администрацията на президента Доналд Тръмп" ;) либерасти, чиек....
1
1
 
16
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Чудесна новина. Само напишете чия дъщеря е тази Ивета. Защото подобни постове се заемат от синове и дъщери на обикновенни хора - Справка - дъщерята на Цв. Цв. и дъщерята на Сталинка a.k.a. Кристалина.