Лекари призоваха на дебат НОЩ за коронавируса

Предлагат той да се състои на 17 юни, чакат отговор
10 юни 2020 16:19, Александър Попов
190
Лекари призоваха на дебат НОЩ за коронавируса
Снимка: БГНЕС
Лекари призоваха членовете на Националния оперативен щаб на дебат, свързан с епидемията от коронавирус и прилаганите мерки у нас.
 
Д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова призовават той да се осъществи на 17 юни в залата за пресконференции на БТА от 14:00 часа и ще очакват отговора на щаба през следващите 5 дни.
Още по темата
Те изразиха позицията си в отворено писмо-покана:
 
"Уважаеми колеги,
 
В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено Ковид-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. 
Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.
 
С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-Ковид 19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).
 
Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло.
 
Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме.
 
Предлагаме да дебатираме като лекари, а не като служители в дадена институция!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158Е, хубаво ще дебатират. Каква е целта сега? Да покажат колко неадекватни са били мерките? Точно в ситуациа с много бройки? Би трябвало точно сега да подкрепят вземане на мерки. Само със самосъзнание явно няма да стане в България. Щом всеки се крие и си прави сбирки на воля. Да ги чуем, ама освен политика надали ще има друго.
139
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Фен на кеча (номер 148)А така! А така!! Само така!!!Между другото да вметна, не знам дали следиш всичките изказвания на ген. Мутафчийски, но той не е много спортна натура...?Бас ловя, че едно коремно не може да направи на лоста!Беше казал че ни футбол го интересува, ни нищо!А Мангъров от друга страна... не е млад, слабичък е, ама жилав като го гледам, а?К'во мислиш? Май трудно ще се предаде?
138
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Още малко и дебат...днес се обсъждат мерките за следващите седмици , а НОЩният генерал бил на учения...цирк Буш, дами и господа, последния да духне ламбите
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще дебатира след дъжд качулка. Вече няма мерки, има бройки, няма затваряне-------Това също е отговор.Типично в герберски стил - кво ше дебатираме бе, сичко е свършено - битив бит, баният бан и точка! Аре маайте ми се одглавата! Разбираема е и такава позиция.
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно всеки, завършил средно образование, е достатъчно компетентен да прецени и да претегли ползите и вредите от "мерките".Борисов също не е учил медицина, но тези пуделчета - Повелителят и Терминаторът, му нюхат пръднята, а той взима решенията.Понял?
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО Какво ще дебатира след дъжд качулка. Вече няма мерки, има бройки, няма затваряне. Освен да отправят отново призив да се спазва дистанция. Ама кой и как да го наложи като поне на част население не му пука и се държи като ученик в първи клас, дето иска да избяга от изпитване, дано не го хванат, И в други държави имаше затваряне и то по-сериозно. В Англия, за където говори Първано и сега има. Що семейството й там не се опълчи?
134
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Абсолютно всеки, завършил средно образование, е достатъчно компетентен да прецени и да претегли ползите и вредите от "мерките". Борисов също не е учил медицина, но тези пуделчета - Повелителят и Терминаторът, му нюхат пръднята, а той взима решенията. Понял?
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145Не е само САЩ. Ако още не сте разбрали, цял свят мина по реда си. От развитите държави до Африка.
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 141СЗО си смени мнението няколко пъти, ама нашите са най-големите специалисти и знаят тоз вирус още от Първата Световна Война.Значи всички държави са ***, ние знаем най-добре.
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134Какъв им е дерта, че не са те Щаб ли, та точно сега се появиха като супер специалисти? И какво искат още, след като е на тяхната - мерки не останаха и то при завишаващи се бройки.
130
3
 
4
 
! Отговори
Фен на кеча преди 3 години
Искам генерала Vs Мангъров мач без правила, залагам, че ще хвърчат грозни глави хехе
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134По-добре да помагат, отколкото да разединяват. Какво постигат? Нали са наясно, че в Долно Нанадолнище, а и не само, спазване дисциплинирано на дистанция е трудна работа, особено ако големи специалисти разправят, че какво толкоз, стадоото ще си направи имунитет, па който е съчка, да гори.
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз, като гражданин, имам сметка да се състои дебат и да се извадят аргументите на двете страни. Аргиументът на Мутафчийски - "в САЩ така правят", не ме кефи. Разбира се, в същото време Борисов трябва да даде и логично обяснение на логичните обвинения на Г-н Васил Божков. А също и за безобразните си изявления по време на кризата.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 135Къде, че нещо в последните дни не се вижда?
126
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 129Ех, ако беше толкоз лесно, що никой по света не се сети да си прочете учебника от студентските години? Толкова лекари все *** и недоучени явно. Нали все вируси, пък нещо не се знае точно как се развива този и какъв е точно. Не е коронавирус от хрема все пак.
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсенето на истината не са популистки глупости. Напротив, глупакът си ти, който като кьорав вярваш на хора, които досега три пъти си мениха мнението и не си задаваш въпроси.
124
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е само,за да оправдаят едни пари,които им подават изодзад.------Мен това какво ме интересува ако задават логични въпроси, а нощ-аджиите нямат логични отговори? В такъв случай ако някой им плаща, значи върши благодеяние.
123
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стадният имунитет сбъдна ли се?-----сбъдна се.
122
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези призиви са напълно популистки и зад тях прозират политическите цели на кукловодите на тия. -------Какво лошо има да се поставят политически цели, ако държавата се управлява от шайка лъжци и мародери?
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти защо мислиш,че знаеш как се взима проба-завърши медицина,стоматология,фармация или за клиничен лаборант? ----- Зададох логичен въпрос, само питам.... Как така безсимптомен човек заразява с дишане, след като по устните му няма вируси, а трябва да му ровим дълбоко в гърлото, за да ги намерим. Висше образование ли трябва, за да го съобразиш?