Лекари призоваха на дебат НОЩ за коронавируса

Предлагат той да се състои на 17 юни, чакат отговор
10 юни 2020 16:19, Александър Попов
190
Лекари призоваха на дебат НОЩ за коронавируса
Снимка: БГНЕС
Лекари призоваха членовете на Националния оперативен щаб на дебат, свързан с епидемията от коронавирус и прилаганите мерки у нас.
 
Д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова призовават той да се осъществи на 17 юни в залата за пресконференции на БТА от 14:00 часа и ще очакват отговора на щаба през следващите 5 дни.
Още по темата
Те изразиха позицията си в отворено писмо-покана:
 
"Уважаеми колеги,
 
В страната ни се наблюдава разминаване в аргументите, изказвани от медицински лица, що се отнася до инфекциозно заболяване, наречено Ковид-19 и обявено за пандемия, което не е и никога не било обявявано за Особено опасна инфекция. От една страна НОЩ, на който Вие сте членове, има пълен достъп до целия медиен ресурс на държавата, за да информира гражданите. От друга, все повече стават критиците на решенията на МС, взети по препоръка на НОЩ. 
Мненията, различни от Вашите си проправят път през алтернативни канали за информация, каквито са социалните мрежи и някои медии без национална представителност.
 
С достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме не само мерките, които се приложиха, но споменахме и тези, които следваше да бъдат прилагани. Очевидно е разминаването на лекарите специалисти, когато се говори за: брой на болните; починалите в асоциация с вирус; брой на заразените със САРС-Ковид 19; изградилите имунитет (независимо от неговата трайност).
 
Гражданите имат право да чуят истината и в тази връзка бихме искали да Ви поканим на публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от този вирус; какви мерки е редно да се вземат и адекватността и резултатността на досега взетите, не само в медицински аспект; как това ще бъде от полза за гражданите и обществото като цяло.
 
Дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност на тези, които трябва да поемат отговорност да стигнат до решения, почиващи на научни данни и анализи. Изводите от един такъв дебат могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Нека го използваме.
 
Предлагаме да дебатираме като лекари, а не като служители в дадена институция!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
13
 
7
 
! Отговори
до славянин преди 3 години
смъртността не е 20,50 или 100% не защото вируса е лек безвреден а защото са взети мерки превантивни, това е като да твърдиш че ще махнем пътните знаци и движението ще е лична отговорност, без знаци маркировка и жертвите ще намаляват
99
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До написалия: ''Ти кажи защо в Италия, Испания и пр места където мерки не се взеха навреме смъртността е с до 40% по-висока от същия период на предната година, щом вируса не е "толкова" опасен.''....Това е толкова НЕвярно, че няма и накъде. Смъртността в Италия за предишните 5 години е 55 000 средно на месец. Средната смъртност от началото на годината е 52 000 на месец. Това е от официални източници. Не ми се занимава сега да гледам за Испания, но предполагам е същата работа.
98
1
 
0
 
! Отговори
outlander преди 3 години
До Анонименzasto Belgiq da e cafnala ????? neshto nqma bzaz za sravnenie
97
23
 
11
 
! Отговори
дебат преди 3 години
Мангъров, какъв дебат бре, ти всяка втора дума започваш с ъъъ, ааа...кой има нерви да те слуша, бре?!
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемиологичната обстановка, висусология, епидемиология, не а теми за дебат в публичното пространство от едни или друго мислещи експерти. Много го е Мангъров, че не е в Щаба, но щаба го назначи шефа, и винаги ще има обидени и недооценени. Всички останали дебати, могат да си водят в докторски, научни и всякакви професионални среди.А ако публиката е загубила базова логика, и си мисли, че може да участва в такива дебати като страна, бъдещето на организираната цивилизация е под въпрос.
95
4
 
6
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До До 86 СлавянинМного си ***, Саше! За последните 3 месеца у нас са починали (уж) от тоя вирус около 160 човека, а останалите починали са ни около 21 000. Сам си прави сметката в коя част е по-вероятно да попаднеш!
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Жоро Не е раправял това, а каза че се намалява имунитета на хората.
93
8
 
19
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Бандата на Мутафчийски никога няма да се съгласи на дебат. Мангъров и компания ще ги разбият на пух и прах. Голям сеир ще става. Лекарската общност така им е набрала на Щаба, че после Мутафа ще трябва бая ксанакс да изпие, че да се успокои. Бенатова само леко зачекна темата. Тия ще го накарат да си изяде пагоните.
92
7
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Сата НАТО"Точка"Най-разумно ще бъде да го оставят да продължава да си го казва и да не му обръщат внимание. Тук се прокрадва вече нещо друго: в декларацията им, се говори за дискусия на неща извън медицинските, каква работа имат медици които предизвикват други медици на дебат, да се изказват по немедицински проблеми?Това няма нищо общо с вируса и докато преди не ми беше ясно защо аджеба тоя човечец обикаля толкова често медиите, сега май се прокрадва, че се опитва да прави политика.
91
8
 
3
 
! Отговори
До 86 Славянин преди 3 години
Ами сметни си я ти.Заразени 7,3милиона починали 420хиляди означава 6% смъртност досега.При грипа смъртността е 0,1%т.е досега смъртността при Ковид е 60 ПЪТИ по голяма.А трябва да се има предвид че това не е сезонен вирус а МАНИПУЛИРАН вирус.Ако беше сезонен през лятото трябваше да е изчезнал.Кога ГРИПА е продължавал до месец юни-юли а това може да продължи ...Когато имаше ограничения се разпространяваше на огнища ако от 15юни с полетите от чужбина започне да се разпространява дифузно?Кво правим
90
7
 
13
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Вчера даже от бандитската организация СЗО признаха, че БЕЗСИМПТОМНИТЕ носители на вируса ПОЧТИ НЕ СА ОПАСНИ за околните! Какво ще казат по констатацията фанатизираните ***!?
89
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "В България не могат да се водят умни дебати."НЯМА ДА ИМА ДЕБАТ ПОНЕЖЕ НОЩ НЯМА ДА ОТИДАТ НО НЕ ПРЕЧИ ДРУГИТЕ ДОКТОРИ ДА ДАДАТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ОТ ГОЛЯМА ПОЛЗА АЗ ГИ ПОДКРЕПЯМ
88
3
 
9
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Понеже нямам отговор на въпроса от ***, пак го задавам:Вече ще задам съвсем директно и пределно просто, като за ***, въпроса: каква е смъртността в СВЕТОВЕН МАЩАБ от този ''апокалиптичен'' вирус, на базата на която той е набеден за такъв!? Искам да знам на каква база *** го наричан ''страшен''!? А базата може да е само една - процентът на смъртност! Колко е той!?
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин 87 Сложих ти минус по погрешка защото въпреки кавичките първото изречение заблуждава, особено ако бърза човек. Може да останеш неразбран, ако не се изразяваш в прав текст.
86
4
 
0
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Аз бях най-дисциплинираният ако искате да знаете и на мене дължите спасението си.
85
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 17 юни огнищата може да са ограничени, но не се знае нищо, да не бързам с прогнози. Те обаче и от едната, и от другата страна (НОЩ и Медицинският съвет) не спират да се дърлят и с паниката. И от двете страни създават паника. Мутафчийски говореше за епидемия, която се задава с невиждана ярост, а Мангъров говори, че заразените били много повече, демек и двамата ни паникьосват. Научна дискусия би било добре да има, вирусът е феномен, наистина е особен и непознат, ама дебат с разобличаване - не.
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой е налял яки кинти за да дискредитира Националния щаб. --------Не е нужно да се наливат пари, за да се дискредитира банда де билни докторя - единият самовлюбен пуяк, другият прос гьон, който се държи като май муна, третият инфантил, самонарекъл се Терминатор на клъстери и всичко това ръководено от селски тарикат, на който приказката му се състои от несвързани една с друга фрази. Просто нещата се получават от само себе си.
83
4
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Вече ще задам съвсем директно и пределно просто, като за ***, въпроса: каква е смъртността в СВЕТОВЕН МАЩАБ от този ''апокалиптичен'' вирус, на базата на която той е набеден за такъв!? Искам да знам на каква база *** го наричан ''страшен''!? А базата може да е само една - процентът на смъртност! Колко е той!?
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България не могат да се водят умни дебати. Има надвиквания, обиди, липса на факти и аргументи. Може би един подобен дебат между интелигентни хора, ще бъде добро решение и добър пример.
81
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не съм фен на Щаба, изглеждат ми грандомани, обаче Мангъров и другите правят безсмислена провокация, ако не си е откровено желание за дискусия; май имат желание. Явно към самочувствието им на генерали и професори се прибави и самочувствието им на наши спасители, но Мангъров си играе игрите. Какви дебати на 17 юни?! Какви дебати тогава, когато и огнищата може да са ограничени дотогава?! Истината беше, че заразата вървеше и ние я спряхме с дисциплината си. Паника достатъчно създаваха; да спрат.