Страхът на българина от коронавируса намаля, здравето – лична отговорност

Повечето българи очакват нормално ежедневие до края на годината
10 юни 2020 17:00, Красимир Ангелов
79
Страхът на българина от коронавируса намаля, здравето – лична отговорност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение сред българите. В същото време обаче основна част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична, сочат резултатите от ново изследване на "Галъп интернешънъл" във връзка с разпространението на COVID-19. То е проведено в периода от 4 до 7 юни сред 850 пълнолетни българи.

Тенденциите сочат, че страхът от зараза с коронавирус постепенно утихва, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната. Физическите контакти и посещаването на обществени и социални събития обаче все още предизвикват притеснение.

Още по темата
На фона на това повечето българи очакват нормализация в ежедневието си до края на годината.
 
Към началото на юни 51% от българите се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса. За сравнение процентът на тези хора в началото на април е бил цели 69%. Към днешна дата 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят от потенциална зараза, при едва 27% в началото на април.

Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и превъзходството на тревогата над спокойствието е останало минимално, отчитат социолозите.

Към началото на юни общо 58% от българите по-скоро се съгласяват или съвсем се съгласяват с твърдението, че заплахата от коронавируса е преувеличена. В началото на април този процент е бил съвсем малко по-нисък – 55%.

39% пък са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена – 72% в средата на март. По-късно, явно дойде и по-трезв поглед, който е налице и сега. 
 
Същевременно 72% от анкетираните смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. От "Галъп" обаче отчитат, че данните  предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.
 
Общо 77% от нашите сънародници са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса.
 
В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.
 
Що се отнася до падането на мерките, 64% от нашите сънародници казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%, 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.
 
Разбира се, повечето от тези отговори съдържат и доза декларативност, но в същото време показват, че има обществена съзнателност. Последното става особено важно сега, когато има опасения заради появяващи се огнища на инфекция, отчитат социолозите.
 
На фона на икономическата криза 51% от запитаните свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.
 
61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания. В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза. Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация, отчитат от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Лична отговорност преди 3 години
Преведено от политически език - като се заразите си *** в къщи. Здравеопазване за обикновените хора няма.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха. Тея *** тоест галъпци са като ковид стъкмистиката. Баце е вербувал здраво и телевизии и сайтове и агенции.Всички българи са щастливи според Газалъп. Хахаха
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес няколко смели учителки направиха Боко, Фандъцата и директорката си за смях!Пуснаха им шегичка във Фейсбук за екскурзия в Сърница и тия първосигналните се вързаха. Събраха рано заран всички телевизии пред една софийска детска градина.Коронавирусът вече буди само подигравки.
41
3
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Бойко Борисов измисли тоя вирус за да ни държи затворници у дома и да не протестира е срещу гръцките острови, къщите в Барселона и банковите сметки в Панама!!!
40
2
 
5
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Станислав Балабанов Слави Трифонов убийците егоисти в България алчните бизнесмени и неуките много отворени лешояди роми ще са щастливи и доволни ако от коварната болест коронавирус починат хиляди Българи без съпътстващи заболявания така ще им потръгне скапания бизнес за тях той е по важен от живота на Българите заради такива дебелокожи хора с това мислене България никога няма да се оправи като държава
39
4
 
2
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Безотговорни безсъвестни безмозъщни хора като Станислав Балабанов Слави Трифонов убийците егоисти в България алчните бизнесмени и неуките много отворени лешояди роми всички те ще са щастливи и доволни ако от коварната болест коронавирус починат хиляди Българи без съпътстващи заболявания така че им потръгне скапания бизнес за тях той е по важен от живота на Българите заради такива хора с това мислене България никога няма да се оправи като държава
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Повечето българи очакват нормално ежедневие до края на годината"Може и да очакват, ама едва ли ще стане. И не само в България
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се информираха, който има малко мозък не разчита на информация от щаб или новинарски емисии.
36
7
 
13
 
! Отговори
!23 преди 3 години
Пробват ви колко сте прости и колко могат да ви се гаврят. Явно безгранично.....
35
7
 
17
 
! Отговори
Звездомир Коминков преди 3 години
Коронавирусът не е нещо по-сериозно от ежегодните грипни вълни, които населението не ги бръсне за нищо, старите, слабите и болните си патят от всякакви вируси, тъжно, но факт, такъв е живота.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Галъп казва, че 58%не се страхуват, значи действителния процент е най-малко 90. А и проучването ми по кафенета и ресторанти го потвърждава.
33
3
 
6
 
! Отговори
OF преди 3 години
Тея *** поне да помнят какво са излъгали една седмица по рана че да ги понагласят нещата. 100+ беше за продължение на истерията маи?
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре ако има 200-300 болни и ще обърнат палачинката.
31
1
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Паниката беше излишна. Награбаха се хората в хипермаркетите преди извънредното полжение и се презапасиха. Някой още не са свършили тоалетната си хартия, сапуни и т.н. Спомняте ли си свирепото задръстване в Кауфланд? Вече го няма. Не можеше да стигнеш до касата.
30
9
 
8
 
! Отговори
мангъров бсп преди 3 години
Няма никакъв вирус. това е само безвредна бактерия бактерия. десетките хиляди които умряха в европа умряха от други неща, вяврайте ни ние от бсп никога не лъжем и за чернобил ви казахме истината
29
7
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нищо няма. Ако имаше нещо, нямаше да разхлабват мерките плавно, а щяха да ги затягат все повече и повече. Заблуждават само хората и ги лъжат.
28
3
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Ъъъъ, като пишеш по 30 поста във възхвала на управляващите бездарници, вярваш ли си? Щото аз лично нямам приятели, родни и познати които да одобряват, поне едно от това което изброяваш ти, във всичките си 25 поста.
27
8
 
16
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Дали страха намаля,или българина ПРОЗРЯ?!
26
4
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Скоро томите ще превземем България !!! Само БСП! И Божков! И Пеевски ! И Доган! И... абе бел камик сенкя ми пази те тава е...
25
2
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Мама като бях малък ме биеше през устата с чорап и *** и ми казваше че ще стана алкохолик и безделник като тате, не беше права, станах един самотник, без деца(поне не мои) без жена, наивен и кълнящ... сигурно от злоба ще хвана рак...