Вирусът го има, независимо дали ни харесва или не

Проф. Александрова: Притеснявам се, че хората реагират полярно
Обновена: 10 юни 2020 10:17 | 10 юни 2020 10:17, Ния Христова
24
 
Броят на заразените с коронавирус в страната расте. За последното денонощие са открити 79 нови заразени, а жертвите са три. Ще бъде ли удължена извънредната епидемична обстановка?
 
"Факт е, че броят на инфектираните расте. Факт е, че тези случаи в локализирани огнища, не се е стигнало до дифузно разпространение в страната. Но тези огнища не бива да ни успокояват", каза вирусологът към Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН проф. Радостина Александрова в студиото на Bulgaria ON AIR
 
Според думите на проф. Александрова това показва, че вирусът все още го има, пандемията в световен мащаб не е приключила, нито епидемията в България. 
 
"Вируса го има, независимо дали това ни харесва или не. Ние трябва да се съобразяваме с него. Всяко едно такова огнище, ако не бъде разкрито и не бъдат взети мерки, би могло да прехвърли искра и да създаде нови проблеми. И може би показва, че ние не сме съвсем готови", добави проф. Александрова. 
 
Вирусологът сподели, че притеснениятай са свързани не с вируса, а с това, че реакцията на хората е полярна. 
 
"Едните са изключително притеснени - до степен на паника, а другите са хората, за които това изобщо не е проблем, вирусът не съществува и мерките са излишни", посочи тя.
 
Проф. Александрова изтъкна, че кръвната плазма не е ново лечение. 
 
"Тя е прилагана през годините при бяс, грип, пандемия, SARS. И се знае, че където има лечение с плазма - има благоприятен резултат. Наричат я пасивна имунизация", обясни вирусологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
За мен не е ново да стоя вкъщи, както трябваше, когато имаше карантина март и април. Два пъти съм бил в грипна ваканция и десетина, може би и повече една седмица съм стоял вкъщи болен от грип; налага се. Грипът те изолира, прави го всяка година през зимата. Всеки е бил така, но забравяме тия неща.
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Би ми било интересно да видя статистика на приетите, болни от грип, през зимата, в болнични заведения. Ще е стряскаща, както и статистика за починалите. Не разбрах какви бяха тия лиготии с парковете, че не можем да ги посещаваме. Имаше опасност от здравна криза в България, но се размина, икономическата обаче няма да се размине и безработицата ще нарастне много бързо. На нас парковете са ни проблем, а не, че може да сме безработни.
20
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
По света има много вируси и би трябвало да сме свикнали с това. Коронавирусът е по-особен, но в много отношения прилича на други и в социално отношение. Ние като се лигавихме, какво постигнахме, не знам?! В Африка има епидемии от вируси и от глад. Зимно време има тежка вълна от грип отново по целия свят. Ние не мислим за тия неща и ги забравяме. Здравната система е една от най-крехките системи. Понеже не си правим труда, пасивни сме, много сме апатични и не знаем зимата колко болни от грип има.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много професор много генерал в България с лопата да ги ринеш .Припяваш на власта получаваш титла, макар и незаслужено.За жалост всичко се плаща от нашия изтънял джоб.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Как нашенските политици с противоположни виждания и идеи се обединиха?" да обединиха се но не срещу Борисов, а около Борисов. Защото не предлагат нищо различно, нищо ново и с човешко лице.Те биха правили същото например с кови19.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123 "До Вируса го има само в медиите." И някой жени фризьорки им верват и маникюристките също така.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 .... виж се къв си робот първо...прекалено си посредствен/а,за да поправяш..!!!!
15
5
 
12
 
! Отговори
123 преди 3 години
Вируса го има само в медиите.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вирусът го има, независимо дали ни харесва или не"Поради което всеки трябва да навикне с тая мисъл и с това, че трябва да живее с него, отново независимо дали това му харесва или не!
13
5
 
13
 
! Отговори
Джордж преди 3 години
И т*паците ги има. Трябва ли да се съобразяваме с всеки т*пак?Цялата истерия е заради чипа. Вече всички го разбраха!Продължавайте да лъжете хората!!!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как нашенските политици с противоположни виждания и идеи се обединиха? Няма визия за бъдещето, няма мисъл и за обикновените хора, обединява ги ненавистта към Борисов. Как да им вярва човек?
11
1
 
8
 
! Отговори
в България преди 3 години
епидемията би трябвало да отговаря на някакви разписани показатели все пак...
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Притеснявам се, че хората реагират полярно"Притеснявам се, че докторите реагират биполярно.
9
3
 
15
 
! Отговори
Мдаааа преди 3 години
Вируси има много, този го нарочиха за да спукат балоните. Иначе нищо особено, по-нечистоплътните общества с кофти здравни системи изпаткват ако погледнете назад има подобни случаи много, но не са представяни така понеже са били в неподходящи времена, сега е подходящо за доста неща.
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакъв вирус *** гадни
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съчетанието от простотия и егоизъм е опасно!!! Когато се прибавят и "политически" подправки става СТРАШНО!!!
6
4
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Първо се научи да пишеш, после пускай "мозъчните си пръдни". Толкова грешки в 2 изречения!!
5
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омръзна ми да слушам лъжливите историии ,за неква китайска кашлица.....тва е един обикновен гриб!!! Да не забпавяме господа професори,че виросите(макар и мотирали) не виреят след 22 !!!!!
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оффф, от къде я извадихте тая хубавица! Пък и новината с удължаването на извънредната обстановка я пуснахте преди тази в която се казва, че още не е ясно ще се удължи ли или не. Само паранои вкарвате, ама редакторите ви спят или са толкова кадърни!
3
3
 
12
 
! Отговори
смок преди 3 години
Факт е също, че уфтсите от Сърница щъкат из големите градове и дифузират ...