Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

76% смятат, че България се справи с овладяването на епидемията
11 юни 2020 12:03, Елка Василева
158
Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчита се доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен може да се счита, че в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

Още по темата

В проучването има и въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна.

Традиционно по всички теми хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи /43%/ са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук се отчитат по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Съществен е делът (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същия дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината.

39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Висок е делът (43%) на онези, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как 51 % мислят така ,все едно сме на избори,а герб ДПС воля патриотчета
132
2
 
5
 
! Отговори
Много глупави хора преди 3 години
Ненормалници дал Бог. За жалост навсякъде но у нас са много
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само ,че кой има интерес фирмите да фалипат и държавите да теглят трилиони заеми от кого? ха сетете се .де..
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да , биологично оръжие е.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато остане само един ще го препарират и ще го сложат в музей. С народна носия.
128
0
 
1
 
! Отговори
макклауд преди 3 години
Пуснаха ни нов щам. Щото стария не ни действа.Нскрая ще остане само един.
127
1
 
1
 
! Отговори
лудият юрист преди 3 години
Ако ме удуши полицай ще му дължа и 2000лв. Че съм го докоснал.Със или без к19
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Брат, развесели ме, но си много точен. Все пак не ми е ясно: що щеш тук в този форум. Като се замисля и аз намам място в него....
125
0
 
4
 
! Отговори
ира преди 3 години
Е и? Това не означава че трябва да се подценява.
124
6
 
2
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Това, което трябва да знаят тези Българи е, че това е нищо и никаква болест, която е нагло преекспонирана от неуважаемите управляващи.
123
5
 
2
 
! Отговори
kalinki_v upravlenie преди 3 години
това проучване е поръчково и измислено срещу много пари,как да вярват хората в неща, когато назначените калинки да управляват ситуацията генерират всеки ден доста глупави решения, без да разбират какво се случва
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът много е бабаит...ама за статистиката !
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е изкуствено създаден или не - това няма никакво значение. Така или иначе - трябва да се мине. Няма как да го затворим и да го държим в шише. Важно е какво причинява /реално, не според политицити/, каква смъртност има и нищо повече от това.
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дай на Андрешко да вярва в "светлото бъдеще", иначе за него Короната е "фалшива"...пък после се пита, защо бил на последно място !
119
3
 
8
 
! Отговори
Али-Баба преди 3 години
Аз още не съм видял една държава, където да са стигнали до мнозинство за този вирус. Има различни мнения навсякъде, но само тук мислещите обикновени граждани биват нападани от разни ***, че имали собствени мнения по въпроса. Драги ми *** ако личните мнения на разни граждани ви дразнаят е време да се върнете в родните си места в Китай и Северна Корея. Там никога няма да видите лични мнения - включително вашите. Ур*ди.
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По този въпрос съм агностик.
117
7
 
9
 
! Отговори
nexussss преди 3 години
Абе щом една "нация" си "избира" 3 (три) пъти един и същ неандерталец с пилешки мозък да я "управлява" и на никой това не му прави впечатление...има ли смисъл оттам нататък изобщо да се коментира каквото и да било питам аз?
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ не сме руско- китайски подметки!!! Запомнете го таварищи руски еничари! Ако въпроса беше още по- конкретен, а именно дали китай е отговорен за разпространението на създаденото в Ухан тяхно био оръжие за масово поразяване, щяхте да бъдете още по- ужасени от БЕЗСИЛИЕТО И ИМПУТЕНТНОСТТА на жалката и лъжлива руска пропаганда! Фактите и истината са срещу вас ( един файтон майкопродавци!) китай и русия ще страдат, няма неплатена сметка!
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако толкова много българи наистина вярват в това, просто ме е срам да се нарека българин!
114
3
 
5
 
! Отговори
мисъл преди 3 години
Има нещо гнило в тази анкета. Не моцже да има толкова *** на този свят. Както знаем, във всяко село обикновено има само по един.