Социалните мрежи са виновни за това, че вярваме на конспиративни теории

Дебат относно коронавируса не трябва да има
Обновена: 12 юни 2020 22:16 | 12 юни 2020 22:10, Нели Христова
33

Според ПР експерта Любомир Аламанов дебат относно Ковид-19 в медицински аспект не би могло да има, тъй като "няма как от един дебат да излязат лабораторни резултати". Той отбеляза, че публично дебатиране би могло да предизвика дезинформация сред обществото.

"Когато се каже дебат за Ковид-19 много често се объркват нивата. Ако става въпрос за чисто медицински теми не виждам как може да се случи това нещо. Науката не е производна на дебатиране. Дебат може да има по социални теми, политически. Науката се основава на факти. Или има факти или няма и те се търсят. Върху концепции може да се дебатира, но това вече не е наука", отбеляза Аламанов за Bulgaria ON AIR.

Според него търсенето на истината не трябва да се превръща в медийно шоу.

Множеството конспиративни теории, разпространени у нас и в световен мащаб, че ни очаква чипиране, че Ковид-19 е изкуствено създаден и др., според Аламанов се дължат на търсенето на информация в социалните мрежи.

"Последните години светът се промени изумително много. Социалните мрежи не само дадоха завишена скорост на обмен на информация, но те промениха хората от гледна точка на търсене на информация. Това бе проспано донякъде от политиците и със сигурност от учените. Много малко учените се включваха с истински научнопопулярни материали, които да запълнят тази информационна дупка", уточни специалистът.

Аламанов добави, че фактите относно коронавируса се променят, а изказванията на СЗО може да са противоречиви, защото са опит да отговорят на нетърпението на хората.

"Може да са всякакви, но Щабът не лъже. Щабът изнася достоверна информация. Когато ген. Мутафчийски излизаше да каже данни, хората му вярваха", коментира Аламанов относно овладяването на коронавируса по време на извънредното положение  у нас.

"На много по-късен етап може би трябваше комуникацията да се раздели на нива - едни хора да поемат разговора относно чистата наука, едни хора да поемат разговора относно медицински мерки, други относно икономически, социални мерки. Трябваше да се намерят учени, които да говорят научнопопулярно - да разказват що е то вирус", допълни експертът.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не социалните мрежи, а малкото акъл у една част от населението. Има толкова заtъпе.ли хора, че не са в състояние да схванат елементарни неща, камо ли да могат да пресяват съществаната информация от м.ало.у.мщи.ните, в които вярват....
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въх някой се засегна :)))
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За глупавите хора е много лесно да вярват в конспирации защото са лесни за разбиране. Казва им се, че Бил Гейтс е сатанист и иска да им убие децата и да им сложи чипове (понеже е милиардер а те са зли нали) и те вярват. Обаче ако им кажеш да прочетат за какво реално става дума им става много сложно и го отхвърлят. Иди им обяснявай, че една антена не може да разпространява вируси ... невъзможна задача.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кривата ракета космоса и пречи!Простия си е ***!!!Земята е плоска!Това е положението!
22
4
 
6
 
! Отговори
Цоко преди 1 година
Социалните мрежи ви били виновни....а колко по-лесно беше с една Първа програма и в 22.30ч всички по леглата след Студио Х, нали? Ама хората колкото и да са прости, нещо не ви се връзват, а?
21
2
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 1 година
Малий, то експерти ималУ по Всичко. Закривай интернет, щом е тъй.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фейсбук е направе като одушник за кoмплексари и м'алоумници с промити мозъци...Място за суета и неадекватност...
19
5
 
13
 
! Отговори
Честито! преди 1 година
105 нови заразени по сценария на Мангъров за стаден имунитет...Дано някой *** попадне в същото състояние и да сподели тук впечатления.
18
7
 
9
 
! Отговори
Додо преди 1 година
"Според ПР експерта Любомир Аламанов дебат относно Ковид-19 в медицински аспект не би могло да има"=============================================Ясно, щом "ЕКСПЕРТА" Любомир Едикой си го е казал, значи е ТОЧНО така, защото той знае най-добре!!!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един дебат никога не може да бъде дезинформация. До дезинформация може да доведе само забраната на публичното обсъждане. Другарят ПР е обикновен мракобес на заплата.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то да зависеше от българите, досега официално да са закрили всички соц. мрежи и целия интернет, с присъщия ни посткомуниистически манталитет да отричаме всичко прогресивно! Ама не зависи от нас, ех!!! Някои хора тук са позеленели от яд...
15
8
 
14
 
! Отговори
иван преди 1 година
Социалните медии с нищо не са виновни, че хората не вярват на мисирките. Стана малко като лъжливото овчарче - вуждаш, че е очевадно лъжлива и продажна мисирка - е как да му вярваш, при положение, че лъже за добър ден.А тоя щаб, съставен от коренмни хирурзи и математици и нито един вирусолог е меко казано съмнителен, при положение, че вирусолозите говорят обратното. И много грозно впечатление правят платените тролове из конентарите, толкова са прости, че им личи от 100 километра
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да са конспиративни теории???Реалността, фактите са в подкрепа именно на тези " коспирации ", те са около нас непрекъснато. А медиите се опитват да ни наложат СВОЯ истина, уж под шапката на незсвисим източник!Че коя медия работи без спонсори, а кои са тези спонсори, освен големите корпорации!
13
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми на хората им е писнало да ги лъжат политиците и официалните медии... Нямат ли право да се залъжат и сами?!
12
7
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 1 година
"Множеството конспиративни теории, разпространени у нас и в световен мащаб, че ни очаква чипиране, че Ковид-19 е изкуствено създаден и др., според Аламанов се дължат на търсенето на информация в социалните мрежи."Един да каже нещо смислено. Тия "социални мрежи" отполирват мозъците на стадото до степен огледало.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А сега сериозно 13Да допълня:Че изтрепаха нарочно или неволно маса стари хора- също е вярно.Впрочем можеха да ги изтрепят по същия начин и чрез всеки сериозен сезонен грип.Но сега бе удобен момента!(много съмнителна е приликата по света, по която старческите домове бяха заразени)Добрата новина е че се отвориха свободни стаи и финансови ресурси за много млади мигранти, вместо да се плащат огромни пенсии на 90 годишни виновни бели хора и да заемат жилищния фонд
10
6
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Щаба няма как да Лъже - това е реалност която се случва .Хората знаят защото Подозират Биологична Атака - това няма как да се каже Официално от Правителството . Ако се докаже че Ковид 19 е Създаден от Човешка Ръка ,ще има Съдебни Спорове и много *отрязани глави * . Но - всички сме убедени че вируса е умишлено създаден , но няма Доказателства - като Кражбите на България от Политиците .
9
4
 
19
 
! Отговори
А сега сериозно преди 1 година
Че има шантави конспиративни теории- има! Че има вирус- има!Но също така е вярно, че реакцията срещу този вирус е шашмата на века.Дано скоро окошарят архитектите на това световно безумие.
8
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че във Фейсбук се разпространяват най-много лъжи и дезинформация, особено по адрес на ГЕРБ и правителството.От червени ***, чалгари и мекерета на бАтака...
7
6
 
18
 
! Отговори
USA преди 1 година
Нова поръчкова статия.Когато фактите говорят магаретата мълчат.Офицялната преса се занимава само полуистини и манипулации има и алтернативни теории които в повечето случаи излизат истина . В Щатите всяка година от грип умират между 70/80 000.Тази година 100 000 с натаманяване. За да има пандемия болнитеТрябва да са 5% поне = 17 милиона за Щатите .Е кое не е конспирация???Това е глобален социален експеримент.