Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години

Близо 700 трябва да бъдат освободени в близките години поради възраст
75
Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 10% са намалелите защитилите научна степен докторанти в БАН през миналата година в сравнение с предходната.

Още по темата
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски това се дължи както на недофинасирането на Академията през последните години, така и на отношението към БАН като цяло.

Едва 274 са младите учени, които са под 30 години. В същото време в близките години БАН трябва да освободи около 700 учени поради възраст.

Въпреки това акад. Ревалски се похвали по време на приемането на годишния отчет на БАН от парламента, че качеството на научната продукция се повишава постоянно. 35 от публикациите оглавяват листата в съответната научна област. През 2019 г. 40 са регистрираните изобретения в приложната дейност.

Председателят на БАН увери, че субсидията се разпределя към най-добрите, а не поравно между всички институти на Академията.

"БАН е лидер в приложната и проектната дейност, а световната научна общност цени нашите резултати", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той уточни, че БАН винаги е била институция, която отдава изключително важно значение на проектната дейност, защото това е начин за привличане на средства извън институционалното финансиране.

"Това, което тази година е характерно и трябва да го отбележим е много силно увеличаване на допълнителните средства извън бюджетната субсидия. Има едно солидно увеличение, което се дължи на това, че започна масирана работа по така наречените центрове за върхови постижения и центрове за компетентност", каза още председателят на БАН.

Той посочи, че по отношение на "Хоризонт 2020" БАН има 18 нови договора.

По време на дебата Валери Жаблянов от БСП призова парламентът да помисли за фиксирани заплащания за отделните научни степени и звания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
13
 
! Отговори
Навремето - продълж. преди 3 години
Днес заради ниските заплати в БАН отиват като докторанти само онези връзкарчета, които не успяват да се уредят другаде. Поне нищо-не-правенето им е в кърпа вързано. Също и келепирът в някои от институтите да ходят на работа само веднъж седмично, следобед. Пък каквото капне извън заплатата, добре дошло.Още по-трудно се решават да постъпят в БАН като обикновени специалисти онези млади висшисти, които нямат достатъчно силни протекции, за да получат редовна докторантура.Трябва да слугуват за 600 лв
43
2
 
13
 
! Отговори
Навремето, когато преди 3 години
заплатите на всички висшисти бяха почти изравнени, беше престижно да си служител на БАН. Защото още тогава се знаеше, че дори и нищо да не правиш, пак ще получаваш толкова пари, колкото на друго място биха ти плащали, ако се претрепваш от работа. И затова бяха нужни силни протекции, за да влезеш в БАН дори само като обикновен специалист, а за аспирантурите се водеха люти битки, като за всеки кандидат се обаждаха предварително по няколко ходатаи.Днес заради ниските заплати в БАН като докторанти
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За субсидирането - продължениеКогато им припомниш,че на 2 500 връзкаря слугуват още около 3 500 служители на БАН (всякакъв помощен персонал, включително и висшисти) и че разполагат с имоти за 5 милиарда, и после ги питаш къде са им постиженията,веднага се надига вой, че резултатите от научната работа щели да станат явни след десетилетия! Демек като се пенсионират сегашните хрантутници!Затова да идат към университетите, за да си заслужат заплатите чрез преподаване и който може - да прави наука
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... много силното увеличаване на допълнителните средства извън бюджетната субсидия" -На тези думи обърнете внимание.В БАН на научни длъжности са настанени около 2 500 връзкари. За тяхната предполагаема велика научна дейност се предвижда 70 милиона годишно бюджетно субсидиране. После, след мрънкане и совалки, им се отпускат още десетина милиона, после още милиони, докато си изкрънкат около 100 милиона.Колко още милиони успяват "да усвоят" за уж-работа по кухи проекти, това самоГоспод знае!
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Проф. д.ф.н. (36)Това искане би звучало резонно, ако в БАН се провеждаха обективни конкурси за редовни докторантури, а след това кариерното развитие на знаещия и добросъвестно работещия учен не се затормозяваше от хора с махленски манталитет и знания под нивото на знанията на гимназистите-отличници.Уви, в БАН от десетилетия картинката е съвсем друга. И плачевна.
39
3
 
14
 
! Отговори
бай х преди 3 години
БАН е отживелица от комунизма , вътре е пълно с нищо правещи безделници които се окичват с титли за да взимемат по голяма заплата . Къде са им научните открития , патенти , лицензи ????
38
3
 
10
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Симеон Дянков беше казал това и беше прав.Но той сбърка, като заяви, че ще продаде имотите на БАН за 200 милиона, за да осигури пари за друго важно нещо. Не е можел да знае, че след няколко години ще има международен одит и ще се установи, че имотите на БАН струват 5 милиарда. Онази презокеанска групировка обаче, която е искала да купи имотите на БАН, много добре е знаела реалната им стойност. Но това е друг въпрос.Важното и тъжното е, че с тези имоти за 5 милиарда се разпореждат леваци.
37
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 3 години
Да ти е жива и здрава женицата и да й е честита научната степен, но ако е останала да работи в БАН, вразуми я докато е време. Да си намери друго работно място, където ще просперира и ще взима прилична заплата.В БАН има смисъл да пусне котва млад човек, само ако си има там силни на деня свако и бако да му осигурят изпреварващо хабилитиране, хорариум от лекции тук и там, както и включване в добре платени проекти. В противен случай тя ще върши работа по проектите, други ще папат хонорарите.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Ти или не си от БАН, или си кривиш душата, за да си защитиш удобната за теб позиция.Ако работиш в БАН, много добре знаеш каква е там съдбата на знаещите и можещите, ако са проявили наивността да останат в БАН до пенсия в наше време.Само някои от тях успяват да постигнат нещо и то при условие, че през първите 10-15 години от трудовия им стаж е имало кой да бди над тях и да не позволи агресивните некадърници да ги смажат или прогонят.
35
1
 
13
 
! Отговори
До Ангел преди 3 години
Работа, амбиция, предприемчивост - много добре си го казал. Ако имаха тези качества, БАН-аджиите отдавна да са защитили правото на съществуване на институцията си, а освен това щяха и да са станали милионери, патентовайки изобретенията си.Но за другото бъркаш - ако поне 70-80% от хората в БАН имаха качествен акъл в изобилие и мозъци, претрупани със знания, светът щеше да говори за нашата наука. Но за съжаление интелектуалното им ниво отговаря на размера на заплатите им.Качествените са малко.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В днешно време само богат чоек може да развива наука.
33
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Като се имат предвид заплатите там (по-малки от на чистачка в Мол-а), човек или трябва да е страшен ентусиаст, ама това ще му мине къде 25-30, че трябва семейство деца, пък и екскурзийка :), или всъщност е...некадърен! Та така, ще си имаме и професори с подарени дипломи, защото просто няма на кой! А дори и да си остане кадърен ентусиаст и има кой друг да го храни...нивото на науката е такова, че...абе некадърен ще да е :).
32
0
 
12
 
! Отговори
Когато договаряха преди 3 години
ликвидация на социализма да не би да се договорили и *** на БАН - постепенно, по силата на биологичните закони да си отидат учЕните, които на младини са се настанили там с връзки?Нали с право тук беше казано, че през последните 70 г. БАН е била тих пристан за червена професура /назначени на научни длъжности с партийно поръчение/, а после за децата и внуците на тези професори и на потомците на средната номенклатура, не успели да се набутат в някое посолство, в АОНСУ или в апарата на БКП.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бате Бойко беше казал преди време, че БАН са феодални старци със собствени губернии и всчики му скочиха как можело така да говори. Е сега си заврете науката от зад.
30
1
 
8
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
40 регистрирани изобретения са всъщност скандално малко за БАН.
29
4
 
2
 
! Отговори
Проф. д.ф.н. преди 3 години
Да ги фиксират като добавка към пенсията. Половин минимална РЗ за малък доктор и една МРЗ за голям доктор.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Поередният пролетарий, който не е чувал за ирония. Нормално. "С БКП напред!" ;)
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко година завършва между 50 и 55 000 души. Едни 26 000 от тях продължават да учат висше образование. Преди да си навършил 23 години е нереалистично, да очакваш, че ще станеш учен с публикации, дори и да са съвместни, а твоето и е да е последно. Но не и след това. Но има още 6 набира, които са между от 24 до 29. Това прави 156 000 души. Няма и 0.18%. Хора! Плашещо е! Нещо не е наред и трябва да действаме!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е учен?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29И не говорим за преобладаващ част. 270 души видях днеска, докато отидох до магазина да си купя хляб ... срам ме е направо! Как да променим това?