Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години

Близо 700 трябва да бъдат освободени в близките години поради възраст
75
Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 10% са намалелите защитилите научна степен докторанти в БАН през миналата година в сравнение с предходната.

Още по темата
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски това се дължи както на недофинасирането на Академията през последните години, така и на отношението към БАН като цяло.

Едва 274 са младите учени, които са под 30 години. В същото време в близките години БАН трябва да освободи около 700 учени поради възраст.

Въпреки това акад. Ревалски се похвали по време на приемането на годишния отчет на БАН от парламента, че качеството на научната продукция се повишава постоянно. 35 от публикациите оглавяват листата в съответната научна област. През 2019 г. 40 са регистрираните изобретения в приложната дейност.

Председателят на БАН увери, че субсидията се разпределя към най-добрите, а не поравно между всички институти на Академията.

"БАН е лидер в приложната и проектната дейност, а световната научна общност цени нашите резултати", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той уточни, че БАН винаги е била институция, която отдава изключително важно значение на проектната дейност, защото това е начин за привличане на средства извън институционалното финансиране.

"Това, което тази година е характерно и трябва да го отбележим е много силно увеличаване на допълнителните средства извън бюджетната субсидия. Има едно солидно увеличение, което се дължи на това, че започна масирана работа по така наречените центрове за върхови постижения и центрове за компетентност", каза още председателят на БАН.

Той посочи, че по отношение на "Хоризонт 2020" БАН има 18 нови договора.

По време на дебата Валери Жаблянов от БСП призова парламентът да помисли за фиксирани заплащания за отделните научни степени и звания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
10
 
1
 
! Отговори
Тази статия... преди 3 години
...е мястото, под което пролетарските експерти ще кажат тежката си дума за БАН.Предстои бал на експертите. Просто трябва да поизчакаме те да свършат с коронавируса, а после са тук. И ще бързат, защото животните в обора чакат да бъдат нахранени!
3
2
 
4
 
! Отговори
ме преди 3 години
С тези заплати толкоз. Да си доктор на науките е по-скоро за личен престиж, а не за друго.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска пародия на науките. Просто хранилка. Както си требва.
1
3
 
19
 
! Отговори
важното преди 3 години
Важното е че строим магистрали - реформите и просперитета на науката не са приоритет.На Баце не му дреме за окопалите се на сладки позиции мумии в БАН стига да правят лекарство за коронавируса от кайсиеви костилки или разни изчатали бананаджии да се появяват е медиите и разказват как си говорят с извънземните.