Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години

Близо 700 трябва да бъдат освободени в близките години поради възраст
75
Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 10% са намалелите защитилите научна степен докторанти в БАН през миналата година в сравнение с предходната.

Още по темата
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски това се дължи както на недофинасирането на Академията през последните години, така и на отношението към БАН като цяло.

Едва 274 са младите учени, които са под 30 години. В същото време в близките години БАН трябва да освободи около 700 учени поради възраст.

Въпреки това акад. Ревалски се похвали по време на приемането на годишния отчет на БАН от парламента, че качеството на научната продукция се повишава постоянно. 35 от публикациите оглавяват листата в съответната научна област. През 2019 г. 40 са регистрираните изобретения в приложната дейност.

Председателят на БАН увери, че субсидията се разпределя към най-добрите, а не поравно между всички институти на Академията.

"БАН е лидер в приложната и проектната дейност, а световната научна общност цени нашите резултати", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той уточни, че БАН винаги е била институция, която отдава изключително важно значение на проектната дейност, защото това е начин за привличане на средства извън институционалното финансиране.

"Това, което тази година е характерно и трябва да го отбележим е много силно увеличаване на допълнителните средства извън бюджетната субсидия. Има едно солидно увеличение, което се дължи на това, че започна масирана работа по така наречените центрове за върхови постижения и центрове за компетентност", каза още председателят на БАН.

Той посочи, че по отношение на "Хоризонт 2020" БАН има 18 нови договора.

По време на дебата Валери Жаблянов от БСП призова парламентът да помисли за фиксирани заплащания за отделните научни степени и звания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Много правилна забележка.Защо някои хора си мислят, че учен можеш да станеш само след като те одобрят една шепа хора, окопали се на научни длъжности в секция на някое институтче на БАН, а после решението им бъде препотвърдено от Научен съвет, половината от членовете на който са онези хора, които колят и бесят в същата секция, в която човекът е кандидатствал?С други думи - достатъчно е да те закриля един силен на деня в това институтче и още няколко да са решили да не му строшат хатър.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз знам и случай, при който едно будалче си събрало материал за дисертация паралелно с работата си по планова задача. Само че зачислили нечий зет като докторант на самостоятелна подготовка, дали му същата тема, която впрочем била добре подбрана и аргументирана и му предоставили материалите, събрани от будалчето, което не посмяло да се оплаче и да търси справедливост. Разчитало на снизхождение занапред, но какво дочакало? Да е един от съкратените преди повечеот 10 г.Голяма метла е нужна в БАН.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При кражбите, описани в 68 и 69, крадецът не споменава името на младия човек, от чийто доклад е взел идеята и по-голямата част от текста. Другият крадец дори не споменава името на пенсионера, а относно снимките отбелязва само архивните им номера, но не и кой и защо ги е правил!
61
0
 
4
 
! Отговори
Друг вид кражба преди 3 години
Уважаван колега пред пенсия работи по интересна тема. Молят го да вземе нечие младо протеже, за да му помага в техническата работа и да се учи. Възрастният, ако е добряк, се съгласява. Темата още не е доразработена, когато той се пенсионира; той ще си я доразработи.Но още през следващата година се появява богато илюстровано книжле, "написано" от младото нечие протеже. Текстът е онзи материал на пенсионера, до който протежето е имало досег. Снимките са от научния архив и ги е правил пенсионерът.
60
0
 
4
 
! Отговори
Други кражби преди 3 години
Някой от младите чете доклад на конференция и за първи път излага идеята си, която ще развие в дисертация, монография или най-малко като студия. Някой след заседанието го моли да му даде текста на доклада, защото уж го извикали за нещо, докато младият човек го е чел.Наивникът си дава доклада и още в следващия брой на списанието, издавано от техния институт текстът на този доклад с леки промени се появява като статия, написана от онзи, който е поискал текста на доклада уж за да го прочете.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потрисат ме кражбите в тези среди и наглостта, с която се извършват.Някой събира материал за по-голям труд и го архивизира, както се изисква. Има период на авторско право (никой не може да ти ползва материалите без твое разрешение, докато трае този период). Обаче въпреки всичко служител от Научния архив дава материалите ти на някой шеф или на асистент с протекция, а Научният съвет си прави оглушки и гласува положително за отпечатването на труд, който представлява преразказ на твоя материал!
58
0
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Е, няма как да не изпитам бяла завист, като чета какви порядки има там, където работите Вие.При нас предварително се знае кой конкурс за кого е обявен. Дожалявало ми е, когато виждам хлапета, наивно идващи да подадат документи, след като са разбрали за предстоящ конкурс.Да не говорим пък как се пречи на колега, който се е заел със свободна докторантура или подготвя хабилитация. Изглежда, че нашенската дребнава злоба и прословутата ни завист могат да отрежат дори клона, на който седим.
57
0
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Това не е съвсем вярно, тъй като движението трябва да е двупосочно. Бил съм свидетел на достатъчно случаи как бизнеса търси науката и вместо някаква подкрепа се получава едно подигравателно разкарване от директор до институт, до професор, до друг професор, до доцент до не знам си кой. Накрая бизнес човека, който е дошъл с някакви ясни цели си загубва времето, хваща си куфара и си тръгва. Трябва лично да познаваш някой в академията за да ти каже дали изобщо може да ти свършат някаква работа.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пак до 54Аз и не споря с Вас по принцип. Просто Вашата конкретика не е актуална. Затова си позволих да го нарека "небивалици". А кротките и кадърните винаги ги използват - и не само в БАН. Просто сега в БАН се бият със зъби и нокти за докторанти и не подбират, понеже от това зависи акредитацията. Но ако кроткият и кадърният реши да защити дисертация - никой няма да му пречи, ако не си разваля отношенията с колегите съзнателно. Дори ще му помагат - от солидарност и пак заради акредитацията
55
0
 
6
 
! Отговори
Пак до 54 преди 3 години
Даже Ви писах (+), макар да твърдите, че пиша небивалици. Все пак отбелязвате и някои истини за БАН.Можете да ми вярвате - това, което за вас са "небивалици" за мен е преживяна лична съдба. Няма да Ви занимавам с подробности колко работа свършиха хора като мен за определен институт, нито какви усилия ми костваше свободната докторантура, нито на какви "конкурси" ставах свидетел. Ако човек не е бил пряк свидетел, ще помисли, че разказвам сюжет на постановка на Сатиричния театър.
54
1
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
"Едва 274 са младите учени, които са под 30 години"He случайно ги наричат феодални старци...
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си откачил за да търсиш работа в БАН за 600 650 лв особено ако си математик , химик ,физик,биолог и тнт може да си намериш работа в чужбина за десетки хиляди евро
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНавремето, навремето е било това. Сега няма кандидати за докторанти - това е факт. Много от наличните не завършват, макар че им помагат научните и ръководители и други колеги. И не защото са некадърни - просто и семейство трябва да гледат, участват в несвързани с дисертацията проекти за пари и т.н. Голяма мизерия е станала в БАН ...
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54Не са измислици друже, не са.Не знам на каква база си трупал впечатления от БАН. Но не е резонно да се твърди, че изискванията са високи там, където в конкурсите участват отличници, но местата се печелят от посредствени техни състуденти. Посредствени, ама нечии.Във всяка специалност, от всеки випуск има такива.Нали помниш какво е казвал един навремето? "Кадрите решават всичко!"Успешна е работата само на някои проблемни групи. Докато колегите не я торпилират, от злоба.
50
2
 
7
 
! Отговори
БСП прави мили очи преди 3 години
Затова Жаблянов агитира и призовава за "фиксирани заплащания за отделните научни степени и звания". Значи, за парично облагодетелстване на "нашите" хора, които сме допуснали да защитят дисертации и да заемат научни длъжности.Това ще стимулира ли развитието на науката? НЕ!Този паричен стимул само ще увеличи потока на "наши" деца, напиращи да постъпят на работа в БАН. Тоест да се възроди статукво, наложено навремето от БКП - през "наша" цедка да допускаме само "наши" хора до благи длъжности.
49
2
 
9
 
! Отговори
Накъде бие Ревалски преди 3 години
Прави си устата за по-високи възнаграждения в БАН, но не за всички, а само за миропомазаните - за "нашите", които допускаме да научни степени и длъжности.Не му идва наум, че мизерното заплащане прогонва най-напред "пчеличките", които изнасят на гърба си работата по повечето проекти - висшистите на длъжност "специалист", тоест научно-помощен персонал и младите обикновени асистентчета без научни степени. И едните, и другите си въобразяват, че ще се зачислят на свободна докторантура и опъват каиша
48
1
 
3
 
! Отговори
Избраник на народа преди 3 години
Като им спрем парите, сами ще се закрият!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тъжноНауката не е пряко свързана с бизнеса. Именно заради ориентирани към бизнес проекти остатъците от истинската наука в България се топят. Връзката е обратната - бизнесът трябва да търси науката, а не науката бизнеса. За съжаление, малко хора го разбират.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Навремето - продълж.Небивалици пишите. Не обичам БАН по редица причини, но сред тях не са тези измислици, за които говорите. Докторанти в БАН няма заради ниската стипендия и слабото финансиране на научно-изследователската работа. А изискванията за дисертация са достатъчно високи. Затова докторантът трябва или сам да привлича пари чрез проекти, или да е финансово обезпечен. Малко хора могат да си го позволят. А нивото на научната работа в повечето случаи е отчайващо, но това е друга тема.
45
0
 
7
 
! Отговори
тъжно преди 3 години
БАН трябва да насърчава наука и иновации. Трябва да е свързан с частния бизнес. Вместо това БАН е пълен с бутачи на хартия, застаряващи преписвачи и плаши целенасочено всякакви частници. Това там е странна форма на безумие. Няма да коментирам как се разпределят евро-проектчетата вътре. Почти гарантирано е, че можещ човек би дошъл само отвън.