Училището се променя, децата ще учат все повече от екрана

Социализацията и възпитанието обаче страдат, учителят е ключов
93
Училището се променя, децата ще учат все повече от екрана
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанционното обучение ще продължи като алтернативна форма на присъственото, защото днешните и утрешните деца ще трупат знания все повече пред екрана, а не от книгите. Идеята на МОН е то да е до 20% от часовете.

Електронната система тръгна буквално за два дни, след като беше въведено извънредното положение в страната заради коронавируса, но анализът за нейната ефективност все още не е направен, защото е нужно време за това.

"Обучението от разстояние в електронна среда има предимства и недостатъци и нашата политика не е да замества присъственото обучение, но от друга страна трябва да се има предвид, че дигитализацията на света е неизбежна и че днешните ученици ще учат все повече на екран, а не на книжен носител“, призна по време на парламентарния контрол просветният министър Красимир Вълчев.

Още по темата
Той добави, че образованието е и социализация, и възпитание, което обаче не може да се състои в дистанционна форма.

"Най-доброто обучение е присъственото в класната стая, нищо не може да замени прякото взаимодействие с преподавателя. Част от знанията, уменията и компетентностите не могат да се научат в електронната среда. Такива са социално – емоционалните умения, развитието на мотириката, недостатъци които предполагат децата да са в класната стая", коментира министърът.

Според него в същото време трябва да се отчете, че днешното и утрешното поколение деца ще учат все повече от електронни ресурси и учителите трябва да ги насочат към правилните източници, защото в противен случаи те пак ще стоят пред екраните, но ще са под влиянието на социалните мрежи и други алгоритми.

Така че концепцията на МОН е електронното обучение да е само аварийна алтернатива на присъственото, но да се използва по време на грипните ваканции.

"Средно 10% или 3 седмици се губят заради извънредни ваканции", отчете Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Пипи Дългото чорапче преди 3 години
За мен МОН,Герб,Нощ,и още всички държавни и общински институции са толкоз добри,че за служават една песен,-поздрав.Бих избрала *** овца на Р.Мъйнов.Страшно им отива.На всичките
86
0
 
3
 
! Отговори
varg преди 3 години
Преди интернет защо нямаше корона морна и тем подобни измислени вируси бря ?
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТАВА САМО ЗА 5 - 7 КЛАС.ИМАТ(ИЛИ НЕ) НАВИЦИ ЗА УЧЕНЕ, ИМАТ НЯКАКВИ МЕРАЦИ ЗАРАДИ СЛЕДВАЩОТО УЧИЛИЩЕ.ВСЕ ОЩЕ ПОДЛЕЖАТ НА РОДИТЕЛСКИ КОНТРОЛ.
84
0
 
3
 
! Отговори
иха преди 3 години
Иху - и- ха- ха
83
2
 
4
 
! Отговори
Глей ся ко прайм ся преди 3 години
Даскалката каканиже ние си купанясваме в зуум. ЯКОООООООООО
82
0
 
3
 
! Отговори
Най - големия преди 3 години
Ще учат и ще преучат
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа, дори чистачи няма да има. Всичко е роботизирано.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След няколко години ще са нужни само бо..клучии като работна ръка.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, отдавна е тръгнало нататък ... преди 20 години замениха целите на образованието:Усвояване на компетенции, вместо развиване на мисленето.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМА УЧИЛИЩЕ, НЯМА РАЗХОДИ.НО НЯМА И НИЩО ДРУГО.
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качеството на образованието в Бг и без това пада........А, с така нареченото "Дистанционо обучение" направо ще се сгромоляса!!!!!
76
1
 
17
 
! Отговори
Аристотел преди 3 години
В миналото са правени експерименти с цели училища за изцяло дистанционно обучение (мисля, че в САЩ) и резултатите са направо катастрофални в сравнение с конвенционалните методи. Facebook и други тех гиганти също имаха такива програми и тихомълком ги спряха. Отделно от това 20 годишно австралийско проучване заключи, че най-голямо влияние върху качеството на образованието има подготовката и мотивацията на училите. Затова в развитите държави имат солидни заплати и е много престижно да си учител.
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн учението,е номер на МОНЯ,води до неграмотност към учение.Колкото повече невежи,толкова по лесно за управление.Да не мислите че децата ще учат.Всичко това е за съсипия на младежта и децата
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да и аз съм против онлайн обучението. Изпяването на урока пред екрана не носи нищо на учениците, които през това време си чатят. А в университетите се стимулира онлайн преписването на изпитите. Не напразно 850 студента от ТУ-София поискаха всички летни сесии да са онлайн. Погледнете резултатите после - напълно нереални. Онлайн системата може единствено да е в помощ на присъственото обучение но не повече.
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началния етап, изобщо не трябва да има он лайн обучение/ освен в краен случай макс.1 седмица/ В прогимназията 5-10% онлайн и чак в средния курс 15 - 20%.Иначе е затъпяване и произвеждане на " дигитални бройлери"
72
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учител съм и съм ПРОТИВ дистанционното обучение!!!Това е мъка и за учителите, и за децата , и за родителите!!!
71
4
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 65Те се размърдват само като трябва да си затворят учите когато по детските градини се раздават листовки "Пeдеpас - това звучи гордо!".
70
3
 
13
 
! Отговори
проф. Вълчев преди 3 години
Дистанционното обучение е единствено отбиване на номер. То не е никаква алтернатива. Гледайте да не затваряте училищата и университетите при никакви обстоятелства, иначе ще получите отличници на които родителите са им изкарали шестиците или са просто сръчни с интернета. УЧЕНЕТО НЕ Е РЪЧКАНЕ В ИНТЕРНЕТ!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"уча се"
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да го махаме това министерство, след като е нормално образованието да се измества по домовете. Да си ползваме платформи, като "ума се" и т.н., да си държим връзка с избрани от нас учители и накрая децата даходят на изпити и толкоз.Айде, сгъвайте си папките от МОН и да ви нЕма!